facebook

Єдиного документа з наказами щодо організації навчального року в умовах пандемії не буде: Горбачов пояснив чому

В Україні 16 000 шкіл, і для кожної школи є свої особливості, можливості та обмеження, є свої окремі умови.

Немає і не буде єдиного документа з наказами та рекомендаціями щодо організації навчального року в умовах пандемії. Адже усі заклади освіти – різні. Про це розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов під час серпневої педагогічної онлайн-конференції міста Києва:

Освіта різноманітна і дуже суперечлива, це величезна система. І коли ми хочемо почути, побачити, прочитати якісь накази, рекомендації, ми маємо для себе чітко зрозуміти: немає і не буде єдиного документа для всіх, який би усе до деталей прописав. Це просто неможливо навіть теоретично. В Україні 16 000 шкіл, і для кожної школи є свої особливості, можливості та обмеження, є свої окремі умови.

Сергій Горбачов додав, що саме директори шкіл та педагоги знають краще, як повинен працювати заклад освіти. Натомість омбудсмен похвалив Департамент освіти і науки Києва, який одним з перших розробив регламент дій в умовах епідемічної ситуації. Цей документ визначає, у який спосіб розпочнеться 1 вересня, однак навіть він не може охопити усіх нюансів та деталей – усе потрібно робити на місцях.

Для нас дуже важливо розуміти, що будь-який наказ, рекомендація дає рамку, в якій ми можемо працювати. А конкретні заходи та дії має визначати саме керівництво школи, педагогічний колектив. Ніхто крім нас цього не зробить. Там, де є усвідомлення необхідності ухвалення власних рішень, спираючись на певні рамки, – там все буде добре. Там, де сидітимуть тихесенько і чекатимуть наказу, там все добре не буде. Там рано чи пізно стикнуться з тим, що ситуація вимагатиме негайних нестандартних дій. А якщо немає готовності, то звідки цим діями взятися? – прокоментував Горбачов.

Він додав, що сподівається: переважна більшість вчителів та очільників шкіл мають готовність ухвалювати власні рішення.

Згадаймо той величезний сплеск педагогічної творчості, активності, який ми побачили навесні – коли люди почали раптом розробляти власні курси, робити завдання для онлайн-роботи. Цей досвід потрібно обов’язково узагальнити, вивчити і застосовувати надалі.

За словами освітнього омбудсмена, під час дистанційного періоду навчання значна кількість батьків змушена була набагато більше приділяти увагу навчанню дітей і раптом помітила, що школа – це не камера схову для дитини, а місце, де навчають. І навчають люди, які мають для цього відповідну освіту, відповідний досвід, вміють концентрувати зусилля, емоційно налаштовуватися на складну роботу з дітьми тощо. А от батьки, звісно, раніше у такому обсязі з цим не стикалися.

Під час карантину ми провели онлайн-опитування батьків: як взагалі відбувається дистанційне навчання, з якими проблемами стикаються діти й батьки, що є гарного у дистанційній освіті та такого, що потребує корекції? Наприкінці опитування, у якому взяли участь понад 8 000 осіб, ми поставили одне запитання, яке я вважаю ключовим: як змінилося ваше ставлення до освіти, до школи, до вчителя під час карантину?

Освітній омбудсмен озвучив результати: майже половина батьків (46%) сказали, що їхнє ставлення до школи, до освіти, до вчителя практичне не змінилося. 19% – майже п’ята частина – відповіли, що їхнє ставлення до школи, освіти та вчителя погіршилося. А от 27% – майже третина опитаних – зазначили, що вони покращили своє ставлення до освіти, мають більше довіри до вчителя та школи.

Це дуже важливий результат, він наочно демонструє нам дуже просту річ: немає якогось загального суспільного поганого ставлення до освіти. Є конкретне ставлення до конкретної школи, директора, вчителя. Зараз, перед початком нового навчального року, ми маємо для себе чітко це зафіксувати та зрозуміти: як спрацювали, такий рівень довіри й маємо, – підсумував Сергій Горбачов.

Нагадаємо, що Департамент освіти та науки Києва розробив рекомендації, як діяти школам в разі виявлення симптомів коронавірусу.

Чтайте також:  Діти повертаються в Україну: Винницький спростував міф про "кращу" закордонну освіту і назвав кількість вступників у 2024 році

Повернутись вверх