facebook

Зарплату вчителів дофінансують із залишків освітньої субвенції

Зарплату вчителів дофінансують із залишків освітньої субвенції

Передбачена на наступний рік освітня субвенція, за рахунок якої виплачується заробітна плата вчителям, буде на 10% меншою ніж у 2022 році, але її скорочення буде компенсовано за рахунок залишків субвенції, що накопичилися у попередні періоди.

Про це в інтервʼю Укрінформ сказав заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

«Щодо освітньої субвенції, на яку зазвичай припадає левова частка видатків на галузь, розумію, що питання украй чутливе, бо стосується кожного педагогічного працівника. Якщо спрощено ‒ це ресурс для їхньої зарплатні. Передбачена на наступний рік субвенція і справді “скромніша” за цьогорічну. 87 мільярдів гривень, тобто на 10% менше, ніж уточнений план 2022 року. Та водночас побоювання, що грошей не вистачить і вчительські зарплати доведеться скорочувати, безпідставні», – зазначив Єрмоличев.

Він зауважив, що аналіз практики освоєння й розподілу субвенції свідчить про те, що ці кошти ніколи повністю не витрачаються, а частина осідає на рахунках.

«Ні, гроші не розкрадаються і не зникають деінде. Річ у тім, що формула освітньої субвенції передбачає стимулювання якісної мережі шкільних закладів. Сформувавши таке якісне й оптимізоване освітнє середовище, деякі громади можуть заощаджувати частину наданих державою грошей і накопичують перехідні залишки, щоб у наступні роки витрачати їх на оновлення матеріально-технічної бази», – каже заступник міністра фінансів.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

За його словами, за звичайних обставин Міністерство фінансів ставиться до цього з розумінням й підтримує відповідні ініціативи. Але в умовах війни не можна дозволити, щоб в країні 5-6 млрд грн щороку лежали без руху на рахунках місцевих бюджетів.

«Хочемо, щоб ці кошти працювали передовсім у сфері освіти. Для розуміння: станом на 1 листопада неосвоєні залишки субвенції сягали 8,1 мільярда гривень, водночас за поточний рік вони збільшилися на 2,5 мільярда», – сказав Єрмоличев.

Також він зауважив, що надходження до бюджету, які зараз отримує держава, дають можливість закрити лише питання безпеки та оборони.
Інші видатки фінансуватимуться за рахунок допомоги міжнародних партнерів.

Джерело.


Повернутись вверх