facebook

ЗНО-2023 без літератури

ЗНО-2023 без літератури

Інформує Всеосвіта.

Складається враження, що Сергій Шкарлет опікуються лише про цифри в звітах, а не якість освіти.

В умовах воєнного стану через повномасштабну війну в країні трохи більше, ніж за пів року до проведення вступної кампанії, Міносвіти надало висновки щодо того, яким чином українські школярі проходитимуть оцінювання знань.

У Міністерстві освіти і науки України розглядали два варіанти вступної кампанії: за результатами традиційного зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) або оновленого варіанта національного мультипредметного тесту (НМТ).

Про це йдеться на офіційній сторінці МОН.

З міркувань безпеки та через складності логістики проведення зовнішнього незалежного оцінювання у традиційному форматі не є можливим. Тому Міністерство освіти і науки України як альтернативу розглядає проведення у 2023 році удосконаленого національного мультипредметного тесту (НМТ), – повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Яким планують зробити НМТ.

  • Тест міститиме обов’язковий і додатковий блоки. Обов’язковий — українська моваматематикаісторія України та іноземна мова (англійська, французька, німецька або іспанська на вибір). Додатковий — фізика, хімія або біологія.
  • Учасники упродовж 90 хвилин виконуватимуть завдання з української мови та математики, а після короткої перерви ще 90 хвилин працюватимуть над завданнями з історії України та іноземної мови.
  • В окремий день вступники зможуть скласти додатковий блок НМТ, результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України або іноземної мови. Тестування з додаткових предметів триватиме 75 хвилин.
  • Реєстрація для участі в НМТ планується у квітні, а саме тестування — у червні-липні.
  • Для вступу у 2023 році можуть бути використані результати НМТ 2023 року, НМТ 2022 року або ЗНО 2020-2021 років.

Тобто замість трьох обов’язкових предметів, як було в минулі роки, Міносвіти під час ракетного терору росіян і, як наслідок, віялових і аварійних відключень електроенергії, додає ще й четвертий — іноземну мову. Власного висловлення і завдань з української літератури НЕ БУДЕ взагалі.

Вчителі з батьками, коментуючи рішення Міносвіти, задаються слушним питанням: фацівці з МОН і натхненники планування нововведень ЗНО-2023 взагалі усвідомлюють, що в країні йде війна і протягом майже дев’яти місяців школярі з тимчасово окупованих рашистами територій взагалі не знали, що таке освітній процес. Війна сьогодні не закінчилася перемогою України, воєнні надважкі дії тривають, ніхто не знає, яким буде перебіг ситуації з енергетичною безпекою, враховуючи, згідно з даними розвідки, що росія нині накопичує ракетний потенціал, аби завдати повторного масштабної удару по критичній інфраструктурі країни.

Зазначимо, що Міносвіти ще не визначилося, як проходитиме ДПА для учнів 9 класів.

Також зауважимо, що змінити формат проведення вступних випробувань зможуть лише після ухвалення відповідного Закону, що є компетенцією Верховної Ради України.

Згідно з думкою освітян, вступників і батьків учнів, ЗНО справедливо вважалося єдиною та справедливою вступною кампанією. Нещодавно народні депутати та громадськість били на сполох з приводу призначення нового очільника центру, який займається ЗНО і навіть виказували побоювання, що про чесне незалежне оцінювання тепер можна забути. Сподіваємось, їхні прогнози не почали збуватись.

Нагадаємо, після скандального призначення Кабміном Едуарда Цируліка директором Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), що організовує ЗНО, народні депутати запропонували внести до закону «Про освіту» нову статтю «Український центр оцінювання якості освіти» (УЦОЯО), в якій буде передбачено кваліфікаційні вимоги до директора центру. До нового призначення Цирулік працював начальником відділу з організації корпоративного управління у Національному авіаційному університеті. За словами нардепки Інни Совсун, новопризначений директор УЦОЯО — «людина Луцького». Тобто ректора Національного авіаційного університету Максима Луцького, який також є екснардепом від «Партії регіонів» і кумом Дмитра Табачника — ексголови МОН часів колишнього президента-втікача Віктора Януковича. На її думку, призначення Цируліка негативно вплине на подальшу долю ЗНО.

Джерело.


Повернутись вверх