facebook

Шкільний Театр Тіней: Як створити урок, що підкорить серця дітей

Шкільний Театр Тіней: Як створити урок, що підкорить серця дітей

Як на уроці в початковій школі створити справжній Театр Тіней, де всі головні ролі виконують ваші учні? Вчителька і методистка Новопечерської школи Оксана Хомич розробила покрокову інструкцію для натхнення колег та корисного фану дітей.

Світло і Тінь: ненудне знайомство для юних дослідників світу
— Театр тіней — мистецтво, що зародилося в давніх цивілізаціях Індії та Китаю. За допомогою спрямованого світла та силуетів можна зіграти цілий спектакль. Чому б не зробити його просто в школі з дітьми? — задумала щось незвичайне вчителька Оксана Хомич, яка увійшла до ТОП-50 найкращих вчителів за версією Global Teacher Prize Ukraine. — Ось так і виникла ідея створити шкільний Театр Тіней, коли ми з дітьми у третьому класі вивчали тему «Світло».

— Спершу треба розповісти учням про виникнення та заломлення світла, появу тіней. Безпосередньо перед заняттям я попросила дітей подумати, з яким представником світу тварин чи казок вони себе асоціюють. Після цього їхнім завданням було намалювати цю реальну чи фантастичну істоту, вирізати по контуру та приклеїти на маленьку дерев’яну паличку за допомогою скотчу. Коли діти зібралися разом на урок, я затемнила клас та запропонувала розділитися на групи. Почався імпровізований спектакль у Театрі Тіней на яскраво освітленій проєктором дошці.

Чтайте також:  Чому остання парта поводиться погано?

Тіні тваринок на паличках знадобились не тільки для гри. Учні підходили та відходили від освітленої смарт-дошки разом з «помічниками». Вони зрозуміли: тінь зменшується, якщо джерело світла віддаляється. І навпаки, тінь збільшиться, якщо наблизити джерело світла до предмета.

Завдання, що переросло у челендж #УпізнайСвоюДитину
— Щоб підігріти цікавість дітей до наступного заняття, я попросила їх вишикуватись на фоні однотонної стіни та сфотографуватись на телефон чи планшет у профіль. Не розкривайте одразу свій задум. І скористайтесь покроковою інструкцією нижче.

У результаті у вас на руках буде серія «таємничих портретів» — профілів ваших учнів, які варто розмістити на видноті у класі. Спершу запропонуйте дітям впізнати одне одного. А потім — найцікавіше! Сфотографуйте дошку та надішліть знімок із профілями дітей у батьківську групу. Тепер у батьків теж є «домашка»: впізнати своє чадо за тінню профілю.

Як показує досвід, челендж #упізнайсвоюдитину — не з легких і викликає палкі кумедні дискусії серед мам і тат: «Ну це хіба носик нашої Олі?», «Я такий хвостик доньці не роблю», «Та подивись уважно, це ж чубчик нашого Марка!»

Яку навчальну користь принесе дітям Театр Тіней?
Втілення креативних ідей заохочує дітей до навчання. Завдяки таким незвичайним активностям вчитель «переманює» учнів на сторону свого предмета. Навіть тих, хто не дуже хоче вчитися. А вмотивовані учні завжди цікавляться предметом глибше. Якщо будете пропонувати школярам цікавинки щотижня — це стане вашим спільним ритуалом. Вашого уроку будуть чекати і готуватимуться ретельно. Навіть ті діти, яких ви не могли всадити на місце, порадують ідеальною дисципліною та сконцентрованістю — вони захочуть бути в центрі подій та віддаватимуть енергію на спільну і захопливу справу.

Чтайте також:  150 годин підвищення кваліфікації: сумарна чи щорічна вимога?

Що знадобиться для втілення шкільного Театру Тіней?

Кольоровий папір. Обов’язково подбайте про папір чорного кольору

✂️ Ножиці

Гаджет для зйомки

Принтер

Гарний настрій і натхнення

Покрокова інструкція для втілення задуму
1.Фотографуємо учнів у профіль

Для короткої фотосесії оберіть місце з гарним освітленням, на фоні якого ви зробите фотопортрети дітей у профіль. Маленька порада: обирайте як фон однотонну стіну.

2.Переносимо фотографії у Word

Зйомка профілів пройшла весело, чи не так? Тепер вам необхідно розмістити фотографії у програмі Word. Коротка інструкція для тих, кому треба нагадати, як це робиться:

  • Збережіть всі потрібні фотографії на робочому столі в окрему папку.
  • Відкрийте новий файл Word.
  • Оберіть на верхній панелі закладку «Вставлення». Після цього оберіть «Ілюстрації» — «Зображення» — «Цей пристрій».
  • Клікніть на потрібне зображення у вашій папці та оберіть «Вставити». Розтягніть фото до оптимального розміру — не надто маленького і не надто великого. Готово!
  • Повторіть операцію з усіма фото.

3.Робимо всі фото чорно-білими та роздруковуємо

Цей крок добряче зекономить кольорову фарбу в принтері, а друкувати нам доведеться багатенько! Отож, клікніть на кожне фото та оберіть опцію «Колір» — «Насиченість кольору» та зрештою — чорно-біле зображення, яке побачите серед варіантів. Після цього роздрукуйте аркуші із чорно-білими «профільними» фотографіями ваших учнів.

Чтайте також:  У ліцеях буде навчатись до 700 учнів, а для дітей із сіл організують кампуси: як реформують старшу школу в Україні

4.Вирізаємо, обводимо контури і… вирізаємо

Саме час братися за ножиці та вирізати всі профілі учнівських голів. Нехай це буде вашою маленькою творчою медитацією.

Далі розмістіть вирізані профілі на аркушах чорного паперу. Обведіть контури і ще раз виріжте. Так, вирізання буде чимало, але повірте — результат окупить сторицею всі ваші старання!

5.Додаємо кольору

Ви на фінішній прямій! Кожен вирізаний профіль чорного кольору приклейте на кольорові аркуші паперу.

6.Влаштуйте дітям чудову гру та запропонуйте батькам челендж

Вуаля — ви створили Театр Тіней, де всі головні ролі виконують ваші учні! Розмістіть «таємничі портрети» на видноті. Нехай діти відшукають себе. І найцікавіше: запропонуйте дітям побути трохи вчителями та задати «домашку» батькам. Завдання для мам і тат наступне: за профілем голови впізнати свого сина чи доньку. Челендж #упізнайсвоюдитину на практиці виявився не з легких та викликав купу обговорень. Мої учні теж були в захваті!

Джерело.


Повернутись вверх