facebook

Абітурієнтам рекомендують готуватися до тестування ЗНО 2023 з трьох предментів: української мови, математики та історії України

Абітурієнтам рекомендують готуватися до тестування ЗНО 2023 з трьох предментів: української мови, математики та історії України

Попри вже звичну традицію визначення правил прийому вступників до закладів вищої освіти восени, Міністерством освіти і науки поки не оприлюднений Порядок прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2023 році.

На даний час офіційної інформації про НМТ 2023 небагато, проте ознаки того, що мультитест буде впроваджений в освітню практику, вже є.

Документ традиційно визначає загальні правила проведення вступної кампанії. Наразі найактуальнішим питанням є визначення переліку вступних іспитів, за результатами яких відбуватиметься конкурсний відбір вступників на різні спеціальності.

Наразі в Міністерстві освіти і науки розглядають два варіанти вступної кампанії: за результатами традиційного зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) або оновленого варіанту національного мультипредметного тесту (НМТ).

Водночас мультипредметний тест в освітніх владних кулуарах наразі розглядається як суттєва альтернатива звичному ЗНО.

Попри те, що офіційної інформації з цього питання небагато, ознаки того, що мультитест буде впроваджений в освітню практику, вже є.

Зокрема, МОН розроблений законопроєкт, що передбачає організацію прийому вступників до закладів фахової передвищої та вищої освіти у 2023 році без дотримання вимог законів «Про фахову передвищу освіту» та «Про вищу освіту» в частині вступу до вишів за результатами традиційного ЗНО.

Чтайте також:  Міносвіти складе список вишів, які допомагають ухилятися від мобілізації

Очікується, що законопроєктом може бути внесено зміни до деяких законів України у сфері освіти та надано Міністерству освіти право здійснити у 2023 році прийом на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра в особливому порядку. Аналогічна модель була застосована у березні 2022 року в умовах військової агресії з боку росії.

Законопроєкт уже погоджений зацікавленими відомствами та надісланий для проведення правової та антикорупційної експертиз.

Після внесення законопроєкту до парламенту, МОН оприлюднить проєкт Порядку прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2023 році для громадського обговорення.

Отже, реальною альтернативою традиційного ЗНО зі шкільного переліку предметів наразі вбачається комп’ютерний тест, реалізований 2022 року у вигляді мультипредметного тесту. НМТ передбачав три предметні блоки завдань з української мови, математики і історії. Наразі обговорюється можливість включення до мультитесту завдань з іноземної мови.

Не виключено, що при вступі на окремі спеціальності вступнику необхідно буде скласти додатковий комп’ютерний тест. Наприклад, тест із біології при вступі на медичні спеціальності тощо.

Попри певні труднощі адміністрування НМТ, а також організацію конкурсного прийому вступників до вишів за його результатами, проведення тесту в МОН та УЦОЯО загалом визнано успішним.

За словами міністра освіти і науки, наразі обговорюється можливість вдосконалення НМТ, оновлена версія якого буде враховувати побажання випускників, які під час навчання були диференційовані за рівнем вивчення різних предметів (хімія, біологія, іноземні мови тощо).

Чтайте також:  На третьому курсі студент підписує договір: Лісовий розповів, як працюватиме держзамовлення і грантова система в Україні

В Українському центрі оцінювання якості освіти також опосередковано погоджуються з моделлю проведення вступного іспиту до вишів з використанням НМТ, зазначаючи, що в разі продовження практики використання комп’ютерніого тестування, важливо спрямувати зусилля на розроблення комп’ютерних тестів з усіх традиційно використовуваних на ЗНО навчальних предметів.

Також на користь комп’ютерного тестування можна віднести значне скорочення бюджетних витрат на друк тестових зошитів, логістику, організацію перевірки відповідей тощо.

Убачають, що перехід до НМТ не вимагатиме кардинально нових підходів до розроблення тестових завдань і загалом не ускладнить технологію підготовки до проведення тестування. Також значна частина програмного забезпечення й обладнання для комп’ютерного тестування була придбана за кошти донорів у 2022 році.

Зважаючи на зазначене, а також певне лобі освітніх еліт, можна припустити, що НМТ буде впроваджено в систему конкурсного відбору до закладів освіти. У такий спосіб в Україні відбудеться революційний перехід від паперових до комп’ютерних вступних іспитів.

Остаточно перелік предметів і варіативність тестів буде визначена в Порядку прийому до закладів вищої освіти. Проєкт документа буде оприлюднений МОН для громадського обговорення.

Отже, за будь-якого варіанта проведення вступної кампанії, майбутнім абітурієнтам уже зараз треба готуватися до тестування з української мови, математики та історії України.

Чтайте також:  Модернізацію вишів України зупинено: МОН ухвалило рішення і назвало причину

Джерело.


Повернутись вверх