facebook

УЦОЯО: кількість предметів для складання НМТ потрібно збільшити

УЦОЯО: кількість предметів для складання НМТ потрібно збільшити

Український центр оцінювання якості освіти презентував офіційний звіт про результати Національного мільтипредметного тесту в 2022 році. Як зазначається, НМТ мав певні недоліки, але, враховуючи стислі терміни для розробки та реалізації комп’ютерної моделі тестування, та обставини воєнного часу, уникнути їх було неможливо.

Нагадаємо, що для НМТ було обрано три предмети: українська мова, математика та історія України. Такий вибір був зумовлений тим, що ці предмети мають найвищу прогностичну валідність та роблять можливою реалізацію національного компонента освіти, який зараз є особливо важливим.

«Водночас не було проведено оцінювання з усієї лінійки навчальних предметів, що є традиційними для ЗНО. Зокрема, на тестуванні не було представлено українську літературу, іноземні мови та природничо-наукові дисципліни. Така предметна обмеженість НМТ певною мірою негативно впливає як на стабільність освітнього процесу на рівні загальної середньої освіти, так і на якість відбору вступників до закладів вищої освіти».

УЦОЯО

Тож якщо тестування вступників у комп’ютерному форматі використовуватиметься і надалі, вкрай важливо розробити тести з усіх традиційних для класичного ЗНО предметів.

Також в УЦОЯО нагадали, що цьогоріч у НМТ використовувалися лише завдання закритого типу, наприклад, із вибором однієї правильної відповіді чи на встановлення відповідності, а от завдань відкритого типу, на жаль, не було. Тож у майбутньому варто знайти
прийнятні рішення, які дозволили додати завданням відкритого типу, що допоможе підвищити якість НМТ.

Чтайте також:  Реформа старшої школи "скоротить" кількість предметів, – експерти

Джерело.


Повернутись вверх