facebook

МОН не має вимагати від школярів за кордоном складання усіх предметів

МОН не має вимагати від школярів за кордоном складання усіх предметів

Інформує Всеосвіта.

Нові реалії в Україні через повномасштабну агресію росії вимагають нових моделей навчання, а Міносвіти застосовує те, що було актуально в мирний час.

Через повномасштабну війну, яку веде росія проти України, ексголова МОН Лілія Гриневич наголошує, що Міносвіти має створити нову модель навчання, щоб школярі, які вчаться за кордоном, складали в Україні лише україноцентричні предмети

Про це вона заявила в етері Еспресо.

Вона нагадала чиновникам із Міносвіти, що є діти, які перебувають і навчаються за кордоном, а також вимушені складати атестацію з усіх предметів в українських школах. Унаслідок цього вони отримують подвійне навантаження.

Окрім того, Гриневич зазначила, що українська система освіти має бути інтегрована в європейський освітній простір. Зокрема, є предмети, які можна співставити в українській і іноземних програмах: математика, фізика, точні науки. В українських школах їх можна перезарахувати дітям і дати надолужити академічну різницю в програмах.

І Міносвіти мало б, передусім, сконцентруватися на розробці дуже якісних дистанційних курсів за україноцентричними предметами. Або дати можливість школам, щоб саме цих дітей навчали й вони потім атестувалися саме із цих предметів, а з інших можна перезарахувати результат, — акцентує вона.

Чтайте також:  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул

Ба більше, принаймні в країнах, де нині перебуває найбільше українських дітей, потрібно звірити програми. На думку Гриневич, це також дасть змогу зрозуміти, що краще в Україні, а що можна перейняти з-за кордону.

Обов’язково має бути запроваджена нова модель, яка не потребує складання повністю всіх предметів за українською програмою, — наголошує Гриневич.

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни багато українських дітей вимушено виїхали разом із батьками за кордон. Там же школярі почали відвідувати заклади освіти, паралельно дистанційно навчаючись у своїй українській школі. Батьки скаржаться на шалене навантаження на дітей у зв’язку з відсутністю системи взаємозаліку програм і оцінок. Хоча міністр освіти і науки Сергій Шкарлет запевняє, що жодних проблем не має бути навіть для учнів 9 і 11 класів, і називає умови зарахування оцінок, якщо школяр навчається за кордоном.

Добра звичка є моральний капітал, закладений людиною у свою нервову систему (с). Костянтин Ушинський

Джерело.


Повернутись вверх