facebook

Скасування чи урізання доплат учителю: чи законно таке

Скасування чи урізання доплат учителю: чи законно таке

Інформує Всеосвіта.

Незважаючи на збільшення обов’язків і навантаження під час війни, освітяни скаржаться на зменшення зарплатні та скасування надбавок.

З початком повномасштабного вторгнення росії система освіти в Україні суттєво змінилася, а у вчителів додалося нових обов’язків.

Під час війни саме вчителі відповідають за життя школярів і під час повітряної тривоги мусять відвести учнів в укриття. Освітяни, які працюють у дистанційному режимі, мають опановувати низку комп’ютерних програм для обов’язкового підвищення кваліфікації.

Окрім того, вчителі щоденно контролюють психологічний стан учнів і надають базову психологічну допомогу. Проте, попри збільшення обсягу роботи, освітяни скаржаться, що їм урізають зарплатню та скасовують доплати за, наприклад, перевірку навчальних робіт, класне керівництво чи вислугу років.

Згідно з Конституцією України за законом №2136-IX про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором. Але обставини змінив додаток до постанови Кабінету міністрів України про спрямування коштів із державного бюджету місцевим бюджетам.

Відповідно до нього, видатки загального фонду Державного бюджету України на 2022 рік, передбачені для МОН, скорочено на 10%.

Тобто у зв’язку з дією воєнного стану в Україні поточний фінансовий ресурс для виплати заробітньої плати освітянам є надто обмеженим.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Це спонукає місцеві органи виконавчої влади, керівників закладів освіти ухвалювати рішення про зменшення розмірів надбавок і доплат.

Нагадаємо, після епідемії на COVID-19 і початку повномасштабної війни, яку веде росія проти України, результати тестування українських учнів і студентів закладів освіти виявилися невтішними.

Джерело.


Повернутись вверх