facebook

Як зараховуються оцінки, якщо учень вчиться за межами України

Як зараховуються оцінки, якщо учень вчиться за межами України

Інформує Всеосвіта.

Сьогодні немає жодних законодавчих або якихось інших обмежень щодо визнання результатів навчання дитини в будь-якій країні світу.

Після початку повномасштабної війни багато українських дітей вимушено виїхали разом із батьками за кордон. Там же діти почали відвідувати заклади освіти, паралельно дистанційно навчаючись у своїй українській школі. Батьки скаржаться на шалене навантаження на дітей у зв’язку з відсутністю системи взаємозаліку програм і оцінок.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет запевняє, що жодних проблем не має бути навіть для учнів 9 і 11 класів, і називає умови зарахування оцінок, якщо школяр навчається за кордоном.

Проте має бути офіційна розшифровка опанованої дитиною освітньої програми разом із годинами, які дисципліни читалися, яка оцінка знань по кожному з предметів тощо, — прокоментував побоювання батьків міністр.

Він пояснив, що український заклад освіти має перекласти європейську систему оцінювання на українську 12-бальну.

Наголошую: жодних обмежень щодо визнання результатів навчання дитини за кордоном на сьогодні не існує, — наголосив Шкарлет.

Він пояснив, що якщо дитина навчається не у випускних класах (не в 9 чи 11), то має бути наданий звичайний табель або інформаційна довідка із закладу освіти про прослухану освітню програму.

Коли ж це свідоцтво про загальну базову освіту за 9 клас або про повну загальну середню освіту за 11 клас, то тут починає діяти звичайна процедура визнання документів про освіту (вона вся прописана й давно працює: документи видаються українськими закладами освіти та можуть бути відповідно до спільного наказу МЗС і МОН направлені для вручення випускникам в українських дипломатичних установах за кордоном).

Тому тут я не бачу жожних перепон чи обмежень. І ми вже передавали через українські посольства й консульства майже чотири тисячі таких документів по 9 і 11 класах українцям, які тимчасово перебувають поза межами території України. Для того, щоб атестувати, слід було взяти оцінки, які діти надавали зі школи тієї країни, де вони тимчасово навчалися, і передати до наших українських шкіл. А наші школи вже трансформували ці оцінки у свідоцтво, — пояснив профільний міністр.

Проте батьки, діти яких тимчасово навчаються за кордоном, у соцмережах пишуть інше: буцімто українські школи не визнають закордонних оцінок. Принаймні на місцях батьки та учні часто стикаються з перепонами щодо їхнього зарахування.

Як відомо, в Україні на час війни спростили систему оцінювання у школах, зокрема у школах не радять проводити контрольні.

Державна служба якості освіти розробила рекомендації для шкіл, за якими оцінюватимуть результати учнів в поточному навчальному році.

Нагадаємо, через змішаний чи дистанційний формат начання під час війни освітяни разом із школярами почали значно більше проводити час за компьютером чи гаджетами. Лікар-офтальмолог дав низку порад щодо того, як зберегти зір, проводячи багато часу з гаджетами.

Джерело.


Повернутись вверх