facebook

Шестиденка, робота ночами та оперативне звільнення: Чого чекати українцям від нового Кодексу праці

Шестиденка, робота ночами та оперативне звільнення: Чого чекати українцям від нового Кодексу праці

Деякі «сюрпризи» стануть неприємністю

У Мінекономіки розробили новий законопроєкт про працю. Згідно з новими ініціативами в Україні можуть узаконити шестиденний робочий тиждень, залучати працівника до нічної роботи, процедура звільнення буде спрощена.

Метою таких нововведень є осучаснення нормативної бази трудових відносин. Адже останні 30 років українці працювали за радянським Кодексом про Працю, створеним ще в системі планової економіки та принципом радянських стосунків робітників та працедавців.

Такі трудові нормативи вже давно застаріли, зауважують у Мінекономіки.
Нові ґрунтовні зміни мають узгодити між собою усі закони і численні правки про трудові відносини, пояснив адвокат «КПД Консалтинг» Кирило Казак:

– Сьогодні ми «живемо» за законами про працю, ухваленими в 60-х роках минулого століття. Так, у цей кодекс вносили багато змін, але за своєю суттю він давно не відповідає сучасним трудовим відносинам.

Тепер ми бачимо спробу навести лад шляхом ухвалення закону про основні напрямки регулювання трудових відносин. Фактично це також кодекс, але в форматі великого закону — він вже налічує понад 100 статей і досить об’ємний за своїм розміром, — розповів юрист.

Закон про працю і війна
Усі новації закону не пов’язані з воєнним станом, а покликані регулювати трудові відносини на постійній основі, додають у Мінекономіки. У документі прописані моделі дистанційної та надомної роботи, роботи з нефіксованим робочим часом тощо.

Чтайте також:  Реформа старшої школи "скоротить" кількість предметів, – експерти

На переконання експерта, усе йде до того, що трудовий договір буде не просто бюрократичним папірцем, а тим документом, в якому роботодавець і працівник можуть прописати, що сторони хочуть від цієї роботи, а також гарантії непорушення домовленостей. Щоб можна було захищатись, посилаючись на конкретну норму цього договору.

Шестиденний робочий тиждень: що це значить?
Зараз формат шестиденки практикують на об’єктах критичної інфраструктури. У новому трудовому кодексі передбачають формат шестиденного робочого тижня без прив’язки до воєнного стану, але варіативно — на вибір і за потреби компанії.

– Прямої вказівки про обов’язковість 6-денного робочого тижня нема. Пропонується встановити тривалість робочого часу не більше 40 годин протягом кожного семиденного періоду та мінімальну тривалість щотижневого безперервного відпочинку не менше ніж 36 годин протягом цього ж періоду. Наприклад, це період з вечора суботи до ранку понеділка, — пояснив Кирило Казак.

У новому законі про працю буде передбачено, що у трудовому договорі з працівником буде прописаний точний графік роботи та відпочинку.

Звільнення працівників: простіше, але й дорожче
Процедура звільнення працівника буде значно спрощена. Проте виплати по звільненню розраховуватимуться не як середньомісячні, а як середньоденні заробітки.

– Період попередження про звільнення залежатиме від строку роботи працівника: чим довше він працював, тим більше заздалегідь має попередити роботодавець. Наприклад, якщо домовились скоротити людину, то за кожен день строку виплачується подвійний середньоденний заробіток.

Чтайте також:  «ЯКИЙ ГРЬОБАНИЙ СОРОМ, шановні вчителі!», — Катерина Гольцберг

Передбачено скорочення і без згоди працівника, але тоді виплати більші — потрійний середньоденний заробіток за кожен день строку, — наголосив Кирило Казак.

Тобто у проєкті все зводиться до того, що якщо працедавець намагається зменшити гарантії працівника, — це тягне за собою збільшення витрат на компенсацію.

Джерело.


Повернутись вверх