facebook

Затверджено перелік регульованих спеціальностей – наказ МОН

Міністерство освіти і науки затвердило перелік спеціальностей, здобуття освіти з яких необхідне для доступу до регульованих професій. Відповідний наказ опублікований на сайті Міністерства.

Найменування спеціальностей: Право; Атомна енергетика; Теплоенергетика; Гідроенергетика; Архітектура та містобудування; Ветеринарна медицина; Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза; Стоматологія; Медицина;Медсестринство; Технології медичної діагностики та лікування; Медична психологія;Фармація, промислова фармація; Фізична терапія, ерготерапія;Педіатрія;Державна безпека;Безпека державного кордону;Військове управління (за видами збройних сил);Забезпечення військ (сил);Озброєння та військова техніка; Пожежна безпека;Правоохоронна діяльність;Цивільна безпека;Річковий та морський транспорт;Авіаційний транспорт;Залізничний транспорт;Транспортні технології (за видами);Міжнародне право.

Всього таких регульованих спеціальностей 28 – вони передбачають особливо відповідальну роботу. Зокрема, це правнича сфера, атомна енергетика, медицина, військова служба тощо. Вимоги до освітньої діяльності з підготовки фахівців за такими спеціальностями посилюються.

Додаткове регулювання для визначених спеціальностей встановлюється змінами до закону про вищу освіту, ухваленими у грудні 2019 року. Нагадаємо, законом скасовано ліцензування для понад 100 спеціальностей, але водночас вводиться поняття регульованих професій.

Впровадження додаткового регулювання на 28 професій дозволить встановити єдині підходи щодо регулювання доступу до певних видів професійної діяльності в частині визначення особливостей ліцензування освітньої діяльності, додаткових вимог до правил прийому для здобуття вищої освіти за такими спеціальностями, структури освітньої програми, змісту освіти, організації освітнього процесу та атестації здобувачів вищої освіти.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Джерело.


Повернутись вверх