facebook

Діти дізнаються про війну із соцмереж: Що потрібно знати батькам?

Діти дізнаються про війну із соцмереж: Що потрібно знати батькам?

Згідно з дослідженням, що було проведено в Україні серед школярів 6–18 років у 2020–21 роках, одними з найпопулярніших соцмереж та месенджерів серед дітей є TikTok, Instagram та Telegram. Третина опитаних проводить в інтернеті від 3 до 5 годин щодня. А з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, зміною місця проживання багатьох дітей, навчанням онлайн, тривалість екранного часу дітей лише зростає. Ба більше, найчастіше діти дізнаються про війну та останні новини з фронту саме з соцмереж. Що потрібно знати батькам? Зібрали поради про цифрову безпеку дітей.

Соцмережі та месенджери дозволяють дітям творчо самовиражатися, спілкуватися з друзями та рідними, навчатися, дізнаватися новини та багато чого іншого. Однак, варто пам’ятати та нагадувати дітям про те, що ці канали не варто використовуючи як правдиві новинні ресурси, адже у них не вистачає контексту та перевірки фактів. Отже, така інформація може просто вводити в оману. Понад те, контент про війну, з яким діти стикаються в додатках, також може включати відверті зображення та відео, емоційно травмуючі історії людей, які постраждали від війни, а також дезінформацію.

Популяризація соцмереж та месенджерів, як каналів зі спрощеною версією інформації та часто навіть «дитячою мовою», спонукала багатьох дітей долучитися до дискурсу про конфлікт інноваційними способами в інтернеті за допомогою створення онлайн-контенту. Проте дорослим варто пам’ятати: на багатьох платформах відсутня будь-яка цензура, тож користування ними може призвести до трагічних психологічних наслідків для дітей.

Чтайте також:  Позапланові перевірки шкіл і садочків в Україні: голова ДСЯО натякнув, кому готуватись і що їх чекає

Віковий рейтинг додатків
Перший важливий пункт, на який батькам варто звернути увагу, це віковий рейтинг додатків.

TikTok дозволяє використовувати додаток дітям з 13 років.

В Instagram доступна реєстрація також для дітей від 13 років. У біографії акаунта, який представляє дитину молодше 13 років, має бути чітко зазначено, що акаунтом керує хтось із батьків або менеджер.

Це означає, що акаунти ваших дітей можуть бути видалені без попередження. Тому краще слідкувати за віковим рейтингом та поділитися цією інформацією з дітьми, щоб вона не стала несподіванкою.

Telegram найбезпечніше використовувати для осіб віком від 16 років та старших. Проте, у магазині Apple App Store він відмічений «для тих, кому 17 років і старше». Водночас Google Play магазин просто оцінює його як «той, що вимагає батьківського контролю». У користувачів не запитують їхнього віку при реєстрації.

Що потрібно знати батькам?

  • Навички критичного мислення — це найнеобхідніший інструмент, яким мають бути озброєні ваші діти. Радимо дві корисні вправи для напрацювання цієї навички:1. Говоріть з дітьми та спонукайте їх висловлювати власну думку. Головна задача батьків — створити такий простір, де дитина могла б вільно висловлюватись.2. Не осуджуйте та не критикуйте дитину за її думку чи погляд. Ставте запитання для уточнення та заохочуйте дітей не дивитись на певну тему, ситуацію чи подію лише з однієї сторони, а шукати інші точки зору.
  • Поговоріть з дітьми про перевірені та неперевірені джерела інформації. Допоможіть своїй дитині налаштувати стрічки новин у різних додатках, видаливши всі підозрілі облікові записи, на які вона підписана, і додавши перевірені облікові записи, які розвінчують дезінформацію.
  • Частіше розмовляйте зі своїми дітьми про поточні події, щоб налагодити відкрите спілкування та довіру. Переконайтеся, що вони знають, що завжди можуть прийти до вас із розмовою, навіть якщо тема не зовсім зручна для обговорень.
  • Навчіть дітей повідомляти про дезінформацію та невідповідний контент в соцмережах.
  • Обговорюйте правила онлайн-безпеки, які є універсальними на всі часи. Для цього можете використовувати уроки освітнього проєкту #stop_sexтинг або окремі вправи згідно з віком дитини: https://stop-sexting.in.ua/category/materials/. А також брошуру щодо онлайн-злочинів під час війни: https://stop-sexting.in.ua/wp-content/uploads/2022/05/broshura-nasylstvo-v-interneti.pdf.
  • Проведіть новий урок #stop_sexтинг «(Не)безпека в час війни» для дітей з 1 по 11 класи, що буде представлений 21 жовтня на сайті https://stop-sexting.in.ua/category/materials/. Уроки, що були створені за підтримки DT Institute, можна провести як удома, так і в школах. За проведення уроків учителі зможуть отримати сертифікат про підвищення кваліфікації.
  • Станьте прикладом відповідального користування інтернетом: оберіть спільні години відпочинку від девайсів та онлайн-середовища вдома, зробіть традицію приймання їжі без телефонів.
Чтайте також:  Чому діти за останньою партою поводяться погано: освітянка дала поради вчителям, як це виправити

Про проєкт #stop_sexтинг:
#stop_sexтинг — найбільший в Україні освітній проєкт щодо захисту дітей в інтернеті. Отримав премію Глобального договору ООН та загалом навчив більше ніж 500 000 дітей та батьків. В межах інформаційної компанії торкнувся мільйонів українських родин, а також створив першу в країні консультаційну лінію щодо безпеки дітей в інтернеті 1545(далі 3) та психологічну лінію підтримки для дітей та батьків на тему онлайн-ризиків на сайті https://stop-sexting.in.ua/.
Посилання на проєкт #stop_sexтинг
Сайт: https://stop-sexting.in.ua/
Instagram https://www.instagram.com/stopsexting.ua/
Facebook: https://www.facebook.com/stopsextingua/
YouTube: https://www.youtube.com/StopSextingUkraine
<TikTok: www.tiktok.com/@stopsexting

Джерело.


Повернутись вверх