facebook

Біотуалети VS відра: що обирають заклади освіти для своїх укриттів

Біотуалети VS відра: що обирають заклади освіти для своїх укриттів

З 24 лютого до 20 вересня заклади освіти придбали 2 538 портативних біотуалетів та 2 320 пластикових відер-туалетів для оснащення укриттів.

Про це на своєму сайті розповідають DOZORRO.

Підготовку укриттів до початку навчального року перевіряли спеціальні комісії, що складалися з представників місцевої влади, працівників ДСНС, освітян, медиків та фахівців із цивільного захисту. За перший місяць навчання їх перевірили й учні / вихованці та вчителі. Виявилося, що в деяких укриттях шкіл та дитсадків замість туалетів у один ряд стоять відра.

Як зазначають DOZORRO, заклади освіти, що не мали туалетів в укриттях, обирали між двома опціями: біотуалети, резервуари яких треба окремо очищувати, або стаціонарні вбиральні, що є дорожчим та складнішим варіантом. Тому здебільшого для закладів освіти обирали швидші й дешевші рішення. Хтось закупив біотуалети, а хтось – спеціальні або стандартні відра.

За підрахунками dozorro, для закладів освіти придбали 2 538 портативних біотуалетів на 12,5 млн грн та 2 320 пластикових відер-туалетів на 695 тис. грн.

  • Половину портативних біотуалетів купили в Київській області – 1 237 на 6,5 млн грн.
  • На другому місці Львівщина – 185 на 674 тис. грн.
  • На третьому Чернігівщина – 173 на 723 тис. грн.
Чтайте також:  У школах України з'явиться новий предмет: яку дисципліну вивчатимуть уже з 2025 року

Київщина перша й за кількістю придбаних пластикових відер-туалетів, загалом 357 штук на 118 тис. грн. Їх також багато купували в Хмельницькій (280 на 68 тис. грн), та Чернівецькій областях (275 на 82 тис. грн).

Торф’яні туалети (більш екологічні) придбали, наприклад, відділ освіти Краснопільської селищної ради та Володимир-Волинська школа № 1. Але портативні хімічні вбиральні значно популярніші.

Вартість найдешевшого хімічного портативного туалету, який знайшли автори, – 1,9 тис. грн. Рідини для хімічного туалету, залежно від призначення, торгової марки та об’єму, купували за ціною від 290 до 590 грн/літр.
Які вимоги до туалетів у шкільних укриттях
У ДСНС є рекомендації з організації укриттів. Вимога щодо туалетів – наявність виносних баків для нечистот, що щільно закриваються (для неканалізованих будівель і споруд).

Наразі гостріша проблема – брак перегородок. Перегородки і дверцята передбачені у вимогах до звичайних шкільних туалетів, а в рекомендаціях ДСНС такої вимоги немає.
Що робити батькам
Якщо ви хочете з’ясувати, що вже придбали для укриття в закладі освіти, варто подивитися закупівлі на Prozorro.

  • З’ясуйте, хто закуповує необхідне для вашої школи чи дитсадка, а потім установіть фільтр за відповідним кодом ЄДРПОУ цієї установи. Далі ви можете або переглянути всі закупівлі, або використати ключові слова для пошуку. DOZORRO радять використовувати запит ((*туалет?*)|(*вбиральн?*)) – зірочки та додаткові знаки допоможуть врахувати різні відмінки слів.
Чтайте також:  Чому випускники педагогічних вишів не йдуть працювати до школи?

Якщо пошук не дав результатів, напишіть запит до директора школи з питанням, як у закладі вирішили питання з туалетами в укритті. Якщо закупівлі проводить управління освіти, напишіть запит на нього. Запитання, наприклад, можуть бути такі:

  • Як організована вбиральня в укритті навчального закладу? Скільки коштів на це витратили, як проводили закупівлю необхідних товарів та / чи робіт?
  • (Якщо було придбано відра) Чому було ухвалено рішення купувати відра, а не хімічні чи біотуалети?
  • Чи купили / планується закупити ширми або іншого типу перегородки для вбиралень в укриттях?
  • Чи був поданий запит на закупівлю хімічних чи біотуалетів для укриття? (Запитання до директора школи чи дитсадку, якщо закупівлі проводить відділ / управління / департамент освіти)

Коли ситуація стане зрозумілішою, попросіть директора чи управління освіти профінансувати потреби, які ще не закриті.

Поради, як писати запити, шукати закупівлі на DOZORRO та контролювати фінанси школи, читайте в посібнику для батьків від ТІ Україна.

Нагадуємо, що понад дві третини шкіл забезпечені укриттями.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Джерело.


Повернутись вверх