facebook

Стрес у дітей під час війни: поради батькам, як допомогти дитині

Стрес у дітей під час війни: поради батькам, як допомогти дитині

Війна вкрала в українських малюків їхнє дитинство, принісши в їх життя страшні переживання та хвилювання. Вже більше семи місяців вони живуть у нових умовах, які їм були зовсім невідомі до 24 лютого. Тому батьки повинні зробити все можливе, щоб захистити дитину від цих жахливих переживань.

Про те, як допомогти дитині, розповіла психолог Марина Гурдік.

З огляду на війну в дітей можуть виникати такі труднощі:
* страх повторення події
* руйнація ілюзії справедливості світу
* почуття безпорадності
* страхи перед власними неконтрольованими емоціями
* відчуття провини
* у дитини може залишитися в пам’яті картина події, яка постійно на повторі в голові. Це поранені та понівечені люди, нападник, зруйновані будинки.

Як допомогти дитині впоратися із цим?

Головне – подбайте про власний стан, тому що ваші діти завжди його дзеркалитимуть. У спокійних батьків рідко панікують діти.

Потрібно допомогти малюкові прийняти та зрозуміти всі свої думки та відчуття, висловити їх. Він може намалювати свій настрій різними кольорами, розповісти про малюнок. Вислухайте малюка, заохочуйте його бажання більше висловлювати свої почуття та думки.

Дитина має звільнити ненависть, злість, агресію. Вона має покричати чи посваритися, це є здоровою реакцією, не треба забороняти це робити. Можете зіграти в “Злого бобра”, придумавши злу тварину і дозволивши дитині поводитися, так як поводилося б це звірятко. Потім вона повинна перетворитися на хорошу тварину. Крім того, дитина може покричати в склянку або спеціальний “мішок для крику”. Після прояву цієї агресії, перейдіть на позитив – обіймайтеся, пийте смачний чай з малиною, говорити щось добре одне одному. Пам’ятайте – у сльозах також немає нічого поганого, дитина повинна мати можливість виплакатися, не соромлячись цього.

Також у цей непростий час потрібно показати чаду, що він у надійності, ви готові на все, щоб убезпечити його від усього злого. Розповідайте про те, що герої ЗСУ цілодобово роблять усе, щоб захистити його. Обіймайте дитину, якнайчастіше, це підтримає почуття безпеки.

Також психолог радить займати слухову увагу дитини.

“При звуку сирен у дитини в навантаженні знаходиться аудіальний канал сприйняття, тому його потрібно чимось «зайняти». Можна співати хором, кричати проти російської армії, слухати в навушниках аудіоказки та музику, грати на гітарі чи іншому звичному інструменті”, – порадила Гурдік.

Також важливо, давати дитині можливість отримувати радість, задоволення від повсякденних насолод, таких як їжа, спілкування з друзями, ігри. Але в нього має бути чіткий графік та розклади.

Ще одне важливе правило – не забувайте постійно говорити дитині, що ви любите її.

Джерело.


Повернутись вверх