facebook

Чи буде вихідний 14 жовтня – у День захисників і захисниць України і свято Покрови Богородиці?

Чи буде вихідний 14 жовтня – у День захисників і захисниць України і свято Покрови Богородиці?

14 жовтня українці відзначать державне свято – День захисників і захисниць України, який зазвичай є вихідним. Також в цей день святкують День Українського козацтва і церковне свято – Покров Пресвятої Богородиці.

Чи будуть українці відпочивати на свято додатково – читайте нижче в матеріалі Styler.

Чи буде 14 жовтня вихідним?
Із 2014 року указом президента на 14 жовтня призначено державне свято – День захисника України. Наступного року цей день став додатковим вихідним у жовтні згідно зі статтею 73 “Кодексу законів про працю”.

4 липня 2021 року Верховна рада перейменувала свято на “День захисників і захисниць України”.

У 2022 році через воєнний стан додаткові вихідні були скасовані в Україні, починаючи від свята 8-го березня.

15 серпня Верховна Рада підтримала продовження воєнного стану на 90 діб до 21 листопада 2022 року, тож цьогоріч, п’ятниця, 14-те жовтня буде буденним робочим днем.

Із 1999 року 14 жовтня також відзначають День українського козацтва. А християни – Покрову Пресвятої Богородиці.

Чому Покрова – важливе українське свято
За легендою, під час облоги Константинополя ворогами 910 року, жителі зібралися в храмі на всеношну і молилися Господу про порятунок, сподіваючись на диво. Саме там святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі Матір Божу із сонмом святих.

Чтайте також:  Коли розпочнуться літні канікули: коментар МОН

Пресвята Богородиця з’явилася жителям міста та опустила додолу омофор (покривало у вигляді широкого шарфа, котре звичайно жінки носили навколо шиї), взявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятоване.

Богородицю вважали своєю заступницею запорозькі козаки. Для запорожців Покрова була найбільшим святом. Цього дня на Січі відбувалися вибори нового отамана.

Джерело.


Повернутись вверх