facebook

Дошкільну освіту суттєво реформують

Дошкільну освіту суттєво реформують

Інформує Всеосвіта.

У ВР зареєстровано законопроєкт про реформування дошкільної освіти.

В Україні запланувано кардинальні зміни у сфері дошкільної освіти. У Верховній Раді уже зареєструвано відповідний законопроєкт №8030.

Голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти ВР Володимир Воронов пояснив, які зміни внесуть у систему дошкільної освіти та що зміниться для дітей, батьків, вихователів і дошкільної освіти вцілому.

Зміни для батьків
Реформа передбачає зменшення кількості дітей у групах задля якісного навчання. Батьки матимуть можливість віддати дітей до різноманітних груп і вибрати форму навчання. Окрім того, створять центри педагогічної та психологічної підтримки та допомоги батькам, де можна буде отримати інформацію про освітні програми та навчання дітей.

Батькам гарантують справедливий порядок зарахування діток до дитсадків і те, що дитина зможе відвідувати заклад неподалік від дому. Запровадять діяльність мобільних дитячих садочків для віддалених населених пунктів. Кожний садок буде оснащеним надійним укриттям.

Зміни для вихователів
Робочий день вихователів скоротять. Термін оплачуваної відпустки щороку становитиме 56 днів. Вихователі зможуть обирати і навіть створювати освітні програми, а також визначати форми роботи, порадившись із батьками щодо виховання їхніх дітей.

Зміни для закладів дошкільної освіти
Дитячі садочки зможуть самостійно обирати чи створювати освітні програми та форми навчання, а також встановлювати власні внутрішні правила. Зокрема, планувати діяльність, визначати структуру та тривалість дня, тижні, року, порядок харчування та медобслуговування тощо. Отримають садочки також кадрову та фінансову свободу і фінансові гарантії держави. Дитсадки зможуть отримувати також кошти із місцевого бюджету.

Садочкам також дозволять сплачуватимуть комунальні послуги за однаковими тарифами. Для будівництва нових дитсадків повинні бути доступні ділянки. Також реформа має покращити умови для сплати податків закладами освіти.

Нагадаємо, під час війни, яку веде проти України росія, дозвіл на роботу мають лише садочки з надійними укриттями. Через велику кількість внутрішньо переміщених осіб через російську агресію виникла потреба зарахувати їхніх дітей дошкільного віку до закладів освіти за місцем тимчасового проживання. Згідно з законодавством, діти, які мають статус ВПО, мають право на першочергове зарахування до дитячих садочків.

 

 

Джерело.


Повернутись вверх