facebook

Інформаційна безпека: чого не можна поширювати під час війни

Інформаційна безпека: чого не можна поширювати під час війни

російські окупанти не зупиняються ні перед чим, цинічно та прицільно руйнуючи як військові, так і цивільні об’єкти, у тому числі заклади освіти.

Навіть після повномасштабного вторгнення росії в Україну в медіа, соціальних мережах і на вебсайтах ширяться сюжети й дописи щодо готовності закладів освіти до навчального року, особливостей здійснення освітнього процесу, в яких називаються та демонструються навчальні заклади, їхні укриття, кількість дітей, демонструються світлини з дітьми тощо.

На цьому зосереджує увагу освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Така, на перший погляд, звичайна інформація про заклад освіти та його роботу (текстова, а також фото та відео), його працівників і здобувачів, висвітлена чи то медіа, чи самими учасниками освітнього процесу, чи владою, чи громадськістю може бути ризикованою для життя та безпеки учасників освітнього процесу та людей поруч. Адже ворог не зупиняється ні перед чим, нищить як військові, так і цивільні об’єкти, — наголошує він.

Горбачов зазначає, що важливо провести комунікацію з усіма учасниками освітнього процесу щодо висвітлення роботи закладів освіти й розв’язати питання щодо допуску до них сторонніх осіб, які можуть розповсюдити важливу інформацію про заклад:

Чтайте також:  Що відбувається з підвищенням зарплат вчителям: офіційна відповідь МОН

законодавчі обмеження щодо проведення фото та відеозйомки під час воєнного стану (обмеження права збирати та поширювати інформацію, використання повітряного простору, згода на фото та відеозйомку);

пропозиції, розроблені Службою освітнього омбудсмена та Асоціацією Digital Ukraine (DigitalUkraine) для медіа, працівників закладів освіти, учасників освітнього процесу щодо висвітлення інформації про заклад освіти в умовах воєнного стану та проведення фото й відеозйомки;

ізраїльський досвід захисту шкіл.

Умови воєнного часу змушують швидко реагувати та уточнювати власні дії у конкретних ситуаціях, тому будемо вдячні за конструктивні коментарі та пропозиції щодо того, як можна забезпечити прозорість діяльності закладів освіти без суттєвих ризиків для безпеки всіх учасників освітнього процесу, — написав омбудсмен.

Як відомо, нещодавно на тимчасово окупованій росією території Луганщини в Перевальську рашисти обстріляли школу під час навчання. Одна дитина загинула, ще шестеро учнів і вчитель отримали поранення.

Нагадаємо, після 24 лютого на деокупованих від російських загарбників територіях України пошкоджено 2532 заклади освіти, з них 287 — повністю зруйновані. Ща останніми підрахунками, потреба на відновлення становить понад дев’ять мільярдів доларів, із яких термінові — 2,8 млрд дол.

Джерело.


Повернутись вверх