facebook

Чи зараховується період навчання до страхового стажу

Чи зараховується період навчання до страхового стажу

Інформує Всеосвіта.

Час навчання має підтверджуватися дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

Період навчання до 2004 року зараховується до страхового стажу. Час навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України (ПФУ).

Страховий стаж — це період, протягом якого людина підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески, — йдеться у роз’ясненні ПФУ.

Поняття «страховий стаж» запроваджено Законом України від 9 липня 2003 року №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набув чинності з 1 січня 2004 року.

Періоди трудової діяльності зараховуються до страхового стажу при обчисленні пенсії за періоди:

до 1 січня 2004 року згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення»;

після 1 січня 2004 року — Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Водночас до страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року. Зокрема, і періоди навчання за денною (очною) формою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі, — повідомили в пресслужбі ПФУ.

Чтайте також:  Як зміняться зарплати вчителів у 2024 році, – розповіли в МОН

Після 1 січня 2004 року до страхового стажу зараховується час навчання лише за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску.

Час навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання, — пояснюють спеціалісти ПФУ.

Нагадаємо, у випадку загальної мобілізації педагогічного працівника для проходження військової служби він отримуватиме грошове нарахування й як освітянин, і як військовослужбовець. За ним зберігається середній заробіток.

Джерело.


Повернутись вверх