facebook

Як учителі уявляють роботу в умовах пандемії

Як же ж хочеться 1 вересня до школи! І хоча у МОН та ВР продовжують говорити про можливе дистанційне навчання восени, маємо розуміти: до шкіл ми все одно повернемося! Навіть якщо не у вересні, так у жовтні чи листопаді. І все буде як раніше… За винятком COVID-19, із яким ми маємо навчитися жити. Але як саме?

Ми запитали у вчителів про те, які умови для роботи та навчання необхідно створити, аби вони почували себе у безпеці.

Дотримуватися запобіжних заходів
Учителі готові повертатися до школи у тому випадку, якщо заклади освіти суворо дотримуватимуться правил безпеки. Серед них:

наявність антисептиків;
декількаразова дезинфекція поверхонь;
температурний контроль уранці та ввечері;
масковий режим;
соціальна дистанція.
Утім, багато хто з педагогів логічно зазначає, що витримати 6-7 уроків у масці, пояснюючи при цьому матеріал, неймовірно складно, чи навіть нереально. А соціальну дистанцію забезпечити ще складніше, особливо якщо у класі понад 30 учнів. До того ж не зовсім ясно, хто саме відповідатиме за постійну дезинфекцію у приміщеннях.

Регламентувати відвідування
Одна з головних пересторог – не захворіти самим та не заразити учнів. Тож педагоги пропонують суворо контролювати стан здоров’я як школярів, так і вчителів, і не пускати їх до школи за ознак хвороби. Але для цього має бути окреме рішення, наприклад, місцевої влади, адже розпорядження директора все ж таки має меншу вагу.

Чтайте також:  Молодим ученим та докторам наук виплачуватимуть щорічні гранти

Існує пропозиція особисто відвідувати лише найважливіші уроки (які саме – визначить дирекція), які точно потребують присутності дитини у школі, а інші перевести у дистанційний формат. Які дисципліни можна вивчити самостійно, а які неможливо? Але для тих предметів, що вивчатимуться дистанційно, варто дібрати якісні онлайн-платформи та засоби для роботи. До того ж школу можна відвідувати почергово: два дні ходить одна половина класу, а два дні – інша.

Можливість для маневру
Звісно, влада має надавати ідеї та рекомендації, але все ж таки варто дати вчителям і директорам шкіл можливість самостійно обрати вектор робити. Як саме проводити уроки, які ресурси використовувати, якій формі роботи надати перевагу тощо. Ситуація з захворюваністю у країні неоднорідна, тому рішення, актуальне для одних шкіл, зовсім не підійде іншим.

Як саме поєднати дистанційку та офлайн – теж рішення кожного окремого закладу. Але тут кожному педагогу доведеться проявити певну творчість і розробити новий підхід до навчання, створити нову програму, використати непересічні методи. Утім, щось уже напрацьовано за місяці карантину, а отже у новому навчальному році буде простіше.

Захист від хвороби
Колективного імунітету ще немає, тож частина педагогів сподівається на вакцину. Утім, коли вона буде готова для масового застосування, поки невідомо. Також лунають побоювання щодо якості вакцин, створених таким поспіхом. До того ж насправді ми не маємо інформації щодо строків розробки вакцини, можливо, вона з’явиться лише через рік чи два, але таке довге очікування навряд можна назвати оптимальним рішенням.

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі...

Просто повернутися
Ми всі втомилися, але навантаження вчителів важко переоцінити. Дистанційна освіта, до якої ніхто не був готовий, виснажила всіх учасників освітнього процесу, тому єдине, чого вони справді хочуть – це повернутися до своїх затишних класів і почати вчити дітей. Які б там умови та вимоги не були!

Сподіваємося, що до вересня отримаємо чіткий план дій, а до вчителів прислухаються. І ми всі будемо у безпеці.

Джерело.


Повернутись вверх