facebook

5 порад для ефективного управління класом на початку нового навчального року

5 порад для ефективного управління класом на початку нового навчального року
Починаємо навчальний марафон успішно та продуктивно.

Перші навчальні дні завжди сповнені хвилювання, а то й навіть хаосу. А щоб його не було занадто багато, щоб він не заважав ані вам, ані учням, потрібно одразу взяти ситуацію під цілковитий контроль. Тобто вам просто не обійтися без дієвого плану управління класом!

Маємо кілька порад, які допоможуть розпочати новий навчальний рік успішно та продуктивно, а також уникнути численних проблем із дисципліною.
Порада №1: Налагодіть контакт із учнями
Коли управління класом буде справді ефективним? Коли ви добре знатимете своїх учнів. Тобто знатимете, чим вони цікавляться, що люблять, як їм подобається вчитися, який їхній психотип тощо. Розуміння цього неабияк допоможе керувати класом та мінімізувати ризики небажаної поведінки.

Тож не обмежуйтеся лише викладанням матеріалу, виділяйте час на спілкування. Виділяйте на початку уроку 3-5 хвилин для того, аби поспілкуватися з дітьми. При цьому важливо, аби більше говорили вони, а не ви. Запитайте, як діти почуваються, що відчувають, чого очікують від навчання, чи є якісь побоювання тощо. Нехай розкажуть про своє хобі, про книги, які прочитали на канікулах, про серіали, які встигли подивитися. Аби закріпити результат, можна виконати кілька вправ для тимбілдингу.

Чтайте також:  Які надбавки до зарплати зможуть отримати вчителі в Україні в 2024 році

Як результат ви отримаєте довіру та вдячність учнів. Головне – не забувати, що контакт із учнями потрібно підтримувати протягом усього року, а не лише на його початку. І тоді у вашому класі завжди понуватиме позитивна атмосфера!
Порада №2: Давайте учням завдання
Насправді діти дуже люблять відчувати, що вони потрібні, що вони можуть зробити щось важливе просто зараз. То чому б цим не скористатися? Покажіть дітям, що для вас важлива їхня допомога. Давайте їм якісь прості завдання: полити квіти у класі, перевірити наявність роздаткових матеріалів чи створити їх разом із вами, допомогти вам зібрати зошити тощо. Працюєте онлайн? Попросіть дітей перевірити, чи не з’явилися у Zoom нові функції, якими вам варто скористатися, допомогти однокласникам, які не можуть розібратися із функціоналом якогось ресурсу або взагалі самостійно пошукати додатки, які можуть доповнити ваші заняття.

По-перше, це привчає учнів до відповідальності. По-друге, це справді допоможе вам зекономити час. По-третє, це згуртовує клас. Головне – охопити всіх учнів, аби ніхто не відчував себе позбавленим вашої уваги.
Порада №3: Розробіть правила класу (разом із учнями!)
На жаль, учні далеко не завжди слідують правилам, які ви встановлюєте, чи не так? Що ж робити? Долучити дітей до їхнього створення! Влаштуйте мозковий штурм, під час якого дозвольте учням висловлювати будь-які ідеї, але, звісно, керуйте процесом, аби не виявилося, що тепер весь клас цілісінький рік має ходити лише в жовтих футболках. А потім влаштуйте голосування!
Порада №4: Пояснюйте і ще раз пояснюйте
Навіть якщо вам здається, що дітям і так має бути чудово зрозуміло, що робити. Поясніть їм знову, як працювати в режимі онлайн, як потрібно поводитися під час Zoom-конференції, як проходити онлайн-тестування тощо. Виконуєте навчальний проєкт? Детально поясніть кожен крок. І розкажіть, чому потрібно робити саме так, а не інакше. Розуміння процесу допоможе дітям краще та швидше впоратися навіть зі складним завданням.
Порада №5: Майте запасний план
На випадок непередбачуваної ситуації. Навіть якщо ваше заняття ретельно расплановане. Будьмо відвертими, зараз непередбачувана ситуація може спіткати нас будь-коли. Тож ви завжди маєте не лише знати, як надолужити матеріал, якщо урок перервала повітряна тривога, а й як зробити так, аби ваш клас не перетворився на осередок хаосу. Та чим зайняти ваших школярів в укритті.

Чтайте також:  “Чорний ринок” підвищення кваліфікації вчителів: чим небезпечна торгівля сертифікатами та яка відповідальність передбачена за їх купівлю

Ці поради допоможуть вам ефективно керувати класом та попередити проблеми з дисципліною. Будьте уважними та терплячими, адже діти поки що лише знову звикають до шкільного розпорядку, їм треба увійти в ритм. Але з вашою допомогою їм це вдасться!


Повернутись вверх