facebook

Перше вересня: ідеї для яскравого та безпечного святкування

Як перетворити День знань на нестандартне свято для учнів, яке хочеться повторити? Пропонуємо добірку простих та безпечних ідей, які допоможуть зробити перше вересня незабутнім. Адже як новий навчальний рік зустрінемо, так його і проведемо!

Заплануйте дистанційну підготовку
Невимушене свято починається з ретельної підготовки. Запропонуйте дітям підготувати вдома прості елементи для оформленням класу та фотозони, адже спільними зусиллями ви зможете зустріти новий навчальний рік справді яскраво. А щоб усе було ідеально, заздалегідь визначте основну ідею та розподіліть завдання.

Продумайте, як виглядатимуть стіни, шкільна дошка та парти учнів. Так, діти люблять яскраві кольори, але вони відвертають їхню увагу. Тож намагайтеся не перевантажувати простір кольорами. Коли прикрашатимете клас, пам’ятайте про природу. Повітряні кульки та пластиковий посуд – не найкращий внесок в екологію.

Разом із дітьми оформіть фотозону, адже школярі полюбляють оригінальні світлини! Можна самостійно вирізати літери з картону та спільними зусиллями знайти тематичний реквізит.

Влаштуйте пікнік
Пікнік на свіжому повітрі – прекрасна альтернатива. На вулиці легше дотримуватися дистанції та організовувати рухливі ігри. Оберіть разом із дітьми тематику свята, продумайте dress code, музичний супровід і цікаві розваги. Але ці посиденьки будуть незвичайними!

Влаштуйте інтелектуальний пікнік, який перетвориться на битву знавців. Заздалегідь призначте ведучих «інтелектуального клубу». Вони мають підготувати інтелектуальні фанти – картки з каверзними запитаннями за тематикою свята.

Чтайте також:  Закриття шкіл із малою кількістю учнів: МОН оприлюднило роз'яснення

Запитання обов’язково мають бути із «родзинкою»! Наприклад: чому ми завжди бачимо лише дорослих голубів, а пташенят – ніколи? Або: чи знаєте ви слова, що закінчуються на «зо», крім «залізо» і «авізо»? До речі, що таке авізо?

Майстер-класи на свіжому повітрі
Влаштуйте кілька творчих майстер-класів на вулиці. Дітей точно зацікавлять поробки у стилі String art (трафарети можна знайти в інтернеті), а також створення шпаківень, трав’янчиків або екочоловічків, а юні художники можуть намалювати картину з різнокольорових спецій.

Організуйте проєкт-гру «Таємний друг»
На 1 вересня однокласники можуть зробити одне одному невеличкі подарунки та сюрпризи. Визначте єдині правила для всіх: формат листівки, або ж сюрприз, зроблений власноруч. Можна запланувати подарунки заздалегідь, а можна організувати підготовку й обмін «тут і зараз» – протягом години!

Суть заходу полягає в обміні подарунками між усіма учнями. Пам’ятаєте гру «Таємний Санта»?) Готуємося за аналогією! Ім’я однокласника, якому учень даруватиме сюрприз, обирається випадковим чином (наприклад, витягується листочок). До моменту обміну подарунками учні не знають, хто кому готує сюрприз. І жоден учасник не знає, кому випало його ім’я.

Як вручити сюрприз таємно? Якщо ви вирішили дарувати листівки – підготуйте однакові конверти, які діти зможуть покласти у спільну шкатулку.

Підготуйте рухливі ігри для школярів
«Хто де живе?»
Гра буде цікавою молодшим школярам. Розкажіть дітям, що у школі вони дізнаються багато нового про наш світ. Наприклад, на уроках біології їм розкажуть багато цікавого про тварин. А поки пограємо в гру: «Хто де живе?». У цю гру найзручніше грати на вулиці. Розділіть територію на три частини: море, небо, суша. Всі учні повинні встати в хоровод (на відстані 1 м одне від одного), а вчитель проговорює: «У хоровод збираємося, де живе … дізнаємося». Називаєте тварину, а діти повинні стати в ту зону, де мешкає ця тварина. Наприклад, дельфін – море, синиця – небо, кінь – земля.

Чтайте також:  Шокуюча правда про зарплату вихователів у дошкільних закладах: лише 3 тисячі гривень!

Веселі танці
Танці допоможуть зняти хвилювання та напругу, почати новий навчальний рік позитивно. Запропонуйте дітям об’єднатися в команди та влаштувати показ різних видів танцю: бальних, сучасних, класичних, народних тощо. Але не забувайте про дотримання дистанції!

Найбільш активні учні зможуть розкрити свій лідерський потенціал, пропонуючи той чи інший танець. Попри корисну дистанцію, танці – командний вид мистецтва та спорту. Щоб отримати позитивний результат, учні мають слухати та підтримувати одне одного. До того ж танці розвивають любов до мистецтва – суцільна користь!

Встановіть приємні традиції
Новий навчальний рік – прекрасна можливість встановити нові традиції. Адже діти мають іти до школи із задоволенням. Тож запропонуйте учням кілька цікавих варіантів.

Створити фото- та відеощоденник
Ця традиція точно сподобається сучасним школярам, адже вони так люблять поширювати світлини та відео у соціальних мережах. Разом з учнями вигадайте унікальний хештег класу та оновлюйте його раз на рік, змінюючи одну цифру. Запишіть короткий відеоролик вашої зустрічі після довгої перерви. Якщо залишилися записи з попередніх років – змонтуйте коротке відео та передивіться його всім класом. Періодично фотографуйте та знімайте відео зі своїми учнями протягом навчального року. У травні можна підготувати зворушливий фільм, який сподобається учням і їхнім батькам. Для цього не потрібно дорогої відеокамери, досить планшета або телефону.

Чтайте також:  Малокомплектні школи, оплата за простій та інші важливі теми змін у порядку розподілу освітньої субвенції

Написати собі листа
Попросіть учнів написати про їхні мрії, переживання, побажання собі майбутньому. Покладіть записи у конверт і збережіть його, щоб відкрити в кінці року.

Затвердити спільні правила
Нехай учні самостійно запропонують правила, адже вони повноцінні учасники освітнього процесу. Ви лише задайте корисний вектор та за потреби коригуйте їхні пропозиції. Запропонуйте школярам скласти список правил для класу та вчителя, яких ви разом будете дотримуватися протягом року. Це можуть бути короткі вказівки: бути відповідальним, не запізнюватися, бути ввічливими, не перебивати вчителя тощо. Вчителька ж може обіцяти: бути справедливою, уважною, організовувати незвичайні уроки. Правила можна красиво оформити та повісити в класі.

Упевнені, що початок нового навчального року буде позитивним!

Джерело.


Повернутись вверх