facebook

Війна не «вкраде» у дітей Перший дзвоник: Ідеї та сценарії до 1 вересня

Війна не «вкраде» у дітей Перший дзвоник: Ідеї та сценарії до 1 вересня

У МОН кажуть, що рішення про проведення Першого дзвоника кожен навчальний заклад приймає самостійно. І всі ми розуміємо, що війна змінить формат цього трепетного свята. Як готуються зустрічати учнів директори українських шкіл? Які цікаві сценарії та ігри пропонують учителі? Зібрали для вас креативні ідеї для свята 1 вересня, яке стане особливим.

Готуємо для дітей зворушливий відеоролик, Урок мужності та навчання з безпеки

Повноцінного свята Першого дзвоника, яке ми проводили попередні роки, у рік війни не буде. 1 вересня всі наші класи зустрінуть онлайн. Здоровий глузд підказує, що цей день може стати Днем незалежності №2. Під час класної години класні керівники покажуть своїм учням відео, яке ми зараз створюємо, вкладаючи всю душу. Там будуть і привітання з новим навчальним роком від працівників школи, і своєрідна «перекличка», яка покаже, в яких країнах перебувають наші учні. В одному з фрагментів покажемо, що в школі за екстернатною формою навчатимуться діти з тимчасово окупованих територій. Буде і привітання від батьків учнів, які служать у ЗСУ. Хочемо об’єднати й підбадьорити наших дітей цим роликом. Показати, що де б вони не були, – школа завжди чекає, а вчителі не забувають.

Після цього діти, які навчаються дистанційно, потраплять на Урок мужності. Кожен учитель готує його за власним сценарієм, орієнтуючись на дітей свого класу, на їхні життєві історії. Адже батьки багатьох школярів зараз в ЗСУ, в багатьох роз’єднані сім’ї.

А для 400 учнів початкової школи, які навчатимуться офлайн, Урок мужності відбудеться 2 вересня. Цього ж дня ми проведемо з ними День безпеки. Будемо навчати учнів безпечного поводження в школі та організуємо навчальне тренування з евакуації до новообладнаного укриття. Для учнів, які навчаються дистанційно, – а це середня і старша школа й частково початкова школа, – навчання з безпеки ми теж проведемо.

Плануємо урочисто зустріти першачків 2 вересня – для них Перший дзвоник пролунає наживо. Після першого дня в школі батьки окремо планують зібрати діток на частування й спілкування, – це буде за межами навчального закладу.

На учнів чекають онлайн-квести й флешмоб від директора

Свято Першого дзвоника в нашому закладі проходитиме дистанційно. Для учнів та батьків 1 класу вчителі готують єдиний перший урок про День Української Державності.

Чтайте також:  «Заклад освіти - не богадільня», - відомий освітянин ЗА введення штрафів за негідну поведінку дітей у школі

Для учнів середньої та старшої школи крім єдиного уроку, плануємо провести захопливі онлайн-квести в ZOOM. Їхній формат буде найпростіший, а тематика пов’язана з Україною та її незалежністю. Діти будуть вгадувати мультфільми, складатимуть пазли. Знаю, дехто з учителів використає в квестах цікавинки про народні традиції та звичаї.

Як директор, планую загальношкільну онлайн-зустріч з учнями на свято Першого дзвоника. Мета – налаштувати дітей на позитив, взаємопідтримку й емпатію. Сподіваюсь, все вийде!

А вже 5 вересня вийдуть в офлайн учні 1 класів. Для них вчителі вже зараз створюють у класі святковий антураж та особливі уроки. Одна з викладачок проведе дітям екскурс 3-D музеями України.

На випадок повітряної тривоги всі вчителі готують матеріали для проведення уроків в укритті. Звісно, там немає інтерактивних дошок, але, використовуючи ноутбук і проектор, зможемо і там провести цікаві заходи для першачків.

Окремо хочу завітати в кожен клас до дітей і влаштувати танцювальний флешмоб, аби їх повеселити, зарядити оптимізмом. Окрім цього, класні керівники домовляються зі своїми класами про зустрічі в парках, на базах відпочинку – це спільний формат для батьків і дітей. Ще із важливого: у перші дні вересня плануємо провести для всіх дітей безпекові навчання, – як онлайн, так і офлайн.

Ідеї та сценарії для перших зустрічей з учнями в школі

Мотиваційний пікнік (формат офлайн)

Його можна організувати прямісінько на подвір’ї школи! Запропонуйте кожному учню намалювати свої думки, страхи, сподівання і враження від останніх місяців на картках, а потім приклейте їх на плакат у формі тризуба, сонця, серця. Обговоріть те, що намалювали діти. Ви побачите, що багато з них побоюється тих чи інших труднощів. Знайдіть слова підтримки, підбадьорте.

«Хвилинка правди» (формат офлайн та онлайн)

На окремих аркушах попросіть дітей написати, хто чого не вміє, не може робити, що заважає. Домовляєтесь із учнями, що ці аркуші вони нікому не показують — це така «хвилинка правди» для себе. Потім скажіть, щоб діти зім’яли папірці з усіма «не можу, не хочу, не вмію» або розірвали на дрібні-дрібні шматочки. При цьому за бажанням можна вигукувати «Я все зможу!» Такий запал енергії допоможе перебороти всі труднощі.

Навчальна ігрова рефлексія «Надолужуємо 100…» (офлайн та онлайн)

У святкування Першого дзвоника можна закласти навчальні елементи, і тоді включення в навчання буде менш стресовим. «Надолужуємо 100…» – дуже помічна ігрова техніка. Адже близько 100 днів діти були поза межами школи, коли розпочалась війна. Потім на всіх чекали менш як 100 днів літніх канікул. Тож як вчителька математики я пропоную повторити на початку навчального року «Числа в межах 100 і дії з ними».

Чтайте також:  "Маніпуляція вдалась": українська вчителька на прикладі історії про хлопчика і сік пояснила, як треба виховувати дітей

Надолужте з дітьми те, що, можливо, пропустили у знаннях, недоотримали в емоційному плані. Частину активностей, вправ, завдань, ігор, розваг можна за сприятливих умов провести в перший день, а решту — протягом першого тижня навчання, щоб включення дітей у навчання було плавним, цікавим і емоційним.

Який формат проведення обрати?

Найкраще за гарної погоди — на подвір’ї школи на свіжому повітрі. У класі теж чудово. Формат може бути рухливо-ігровий чи спокійний — за партами, зі смаколиками чи без.
Спробуйте створити з дітьми афіші-плакати «Сто дитячих мрій!», «Сто дружніх побажань», «Сто прочитаних книжок», «Сто вражень про літо». Діти будуть записувати свої мрії, побажання на окремих картках і розміщувати на великому плакаті, який потім зможуть перечитувати тривалий час для мотивації та настрою.
Для цікавого вправляння у математичних уміннях та повторення лічби запропоную порахувати різноманітний лічильний матеріал та поскладати в бокси або коробки: 100 цеглинок LEGO, 100 загублених олівців (завжди лежать у шухляді вчительського столу), 100 нових зошитів, 100 аркушів паперу, 100 жолудів, 100 каштанів, 100 горішків, 100 цукерок.
У наступні дні ці коробки будуть пропонуватися дітям для виконання творчих завдань: 100 цеглинок LEGO — побудуйте місто вашої мрії; 100 загублених олівців — намалюйте… (вчитель дає будь-яке завдання, яке вписується в тему уроку); 100 каштанів — створіть казкових істот; 100 осінніх листочків — зробіть осінню аплікацію. А 100 аркушів паперу обов’язково перетворимо на паперовий оркестр до настроєвої пісеньки, яка стане нашим супроводом у новому навчальному році.

Рухливі активності під знаком 100:

«100 цікавих рухів»

Діти стоять у колі, під музику передають по колу якийсь предмет (іграшку, м’ячик, цеглинку LEGO). Той, на кому зупиняється музика, демонструє свій рух. Усі цей рух виконують 10 разів і разом рахують (1,2,3,…,10). Далі музика продовжується, предмет передаємо по колу, на наступній музичній паузі інша дитина демонструє свій рух. Знову всі разом виконують новий рух 10 разів з лічбою, лічбу продовжуємо (11,12,13,…,20). Ось у такому дусі продовжуємо далі, поки не долічимо до 100.

Чтайте також:  Майже третина педагогів мають низьку мотивацію до роботи: дослідження...

«Сто щирих слів»

Діти стоять у колі, один за одним плескають у бік сусіда справа, промовляючи якесь добре слово і рахуючи: «Усмішка — раз, доброта — два, радість — три». Нехай діти називають усі слова, що їм приємні та покращують настрій, поки не долічать до 100.

«Ланцюжки на дорозі»

Діти малюватимуть на асфальті ланцюжки чисел: одна команда малює і пропускає певні числа, інша йде слідом — дописує пропуски. По цих ланцюжках проводимо гру «Дострибай до 100».

«Сто слів у пальчиковому театрі»

Підшукуємо цікаві уривки з дитячих оповідань або казок, що містять 100 слів. Потім їх слід читати, обговорювати, театралізувати пальчиковим театром.

«Так все починалося» (офлайн та онлайн формати)

Діти дуже люблять згадувати зворушливі, трепетні, цікаві моменти шкільного життя! Фото і відео має кожен класний керівник, чи не так? Тому презентація (слайд-шоу) під музику шкільних фото класу, уроків, екскурсій, дискотек нагадає дітям, як чудово навчатися разом в одному класі.

«А вам лист» (офлайн та онлайн формати)

Мотивувати учнів на продуктивне навчання можна, написавши листи чи записавши відеозвернення з побажаннями успіхів у навчанні від казкових персонажів для молодших класів від акторів, співаків, політиків і лідерів думок для учнів старших класів. Присягаюся, ви точно знаєте, хто є фаворитом у наших учнів. А якщо це буде відеозвернення від міського голови, спортсмена, музиканта, актора — емоції будуть круті. Відеозвернення від відомих людей міста, випускників вашої школи, від молодших сестричок та братиків також викличе вау-ефект! Варто пам’ятати, що лідери думок охоче взаємодіють з натхненними вчителями через соціальні мережі і якщо у двох чи трьох місцях вам і відповіли мовчанням, то в третьому-четвертому зірковому акаунті точно чекатиме успіх!

«Співаємо разом» (офлайн та онлайн формати)

Я точно знаю, що є пісня, яка подобається всім дітям у моєму класі. Ви також, я певна! Завантажуєте її «мінус» (в інтернеті є багато варіантів за запитом) і разом з учнями складаєте нові слова на тему «Моя школа».

Наприклад, пісня «Світ, який потрібен всім»

На приспів: Це гімназія моя — школа всіх дитячих мрій

Світ любові та добра!

Це гімназія моя — ми навчаємося в ній

Всі щасливі: ти і я!

Джерело.


Повернутись вверх