facebook

Організація уроків не має перевантажувати учнів, – МОН

Організація уроків не має перевантажувати учнів, – МОН

Організація освітнього процесу не повинна призводити до перевантаження учнів

Організація освітнього процесу не повинна призводити до перевантаження учнів та має забезпечувати безпечні, нешкідливі та здорові умови здобуття освіти.

Про це йдеться у рекомендаціях Міністерства освіти і науки щодо організації освітнього процесу та викладання навчальних предметів у школах у новому навчальному році.

У МОН зазначають,що розклад навчальних занять, розподіл навчального навантаження протягом тижня, тривалість навчальних занять і перерв між ними здійснюється відповідно до вимог Санітарного регламенту для шкіл.

Зокрема, тривалість виконання завдань для самопідготовки учнів у позанавчальний час не рекомендується більше ніж 1 години у 3–5 класах, 1,5 години у 6-9 класах та не більше ніж 2 години у 9-11(12) класах.

Учням 1-2 класів не рекомендуються домашні завдання у позанавчальний час.

Організація освітнього процесу може здійснюватись в очному і дистанційному режимах, або за змішаною формою, що поєднує очний і дистанційний режими.

Таке поєднання можливе, зокрема, для різного роду занять (практичні, лабораторні заняття проводяться в очному режимі, лекційні – в дистанційному). Або для різних груп одного класу: частина учнів класу навчаються очно, інша дистанційно в асинхронному режимі, з можливістю надання учням підтримки шляхом проведення консультацій в синхронному режимі.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

При цьому для учнів має визначатися черговість очного та дистанційного навчання з метою забезпечення рівних умов для навчання.

Також, в очному режимі, у разі нестачі місць у шкільних укриттях для всіх учасників освітнього процесу, можлива організація навчання по змінах або переведення навчання з окремих предметів на дистанційну форму.

За потреби заклад освіти може організувати індивідуальні форми здобуття освіти (зокрема екстернатну, сімейну (домашню), реалізовувати індивідуальну освітню траєкторію учня.

Форма організації освітнього процесу залежить від безпекової ситуації у кожному населеному пункті і визначається рішенням військово-цивільних адміністрацій.

Рішення приймається за участю батьків.

Якщо батьки не погоджуються з очною формою навчання, вони можуть обрати дистанційну форму або індивідуальний графік навчання, або перевести дитину на екстернатну форму навчання.

Форма організації освітнього процесу може змінюватися впродовж навчального в залежності від безпекової ситуації в населеному пункті.

Джерело.


Повернутись вверх