facebook

Очікування батьків щодо навчання під час війни

Очікування батьків щодо навчання під час війни

Інформує Всеосвіта.
Все менше часу лишається до початку нового навчального року, тому очікування батьків щодо освітнього процесу в умовах дії воєнного стану все більш песимістичні.

Напередодні 1 вересня більшість батьків, які перебувають в Україні, відчувають тривогу та страх. Адже під час повномасштабної війни, яку почала росія проти України, наші міста та селища перебувають під постійними артилеристськими та ракетними рашистськими ударами. Як відпускати власну дитину в школу чи, може, доцільніше перевести її на дистанційне навчання — це питання задає собі кожен із батьків.

Днями Служба освітнього омбудсмена Сергія Горбачова проводила опитування серед освітян і батьків дітей щодо очікувань він нового навчального року.

Отже, батьків тривожать наступні питання.

  • Питання фізичної безпеки дитини під час навчання

Найбільше турбують безпекові питання організації освітнього процесу під час нового навчального року в умовах воєнного стану.

Більшість опитаних батьків здобувачів освіти, які знаходяться в Україні,

  1. 16602 (65,8%) вважають найбільшою проблемою в новому навчальному році небезпеку для життя і здоров’я дитини через ракетні удари, які становлять загрозу для закладів освіти та дітей;
  2. 4178 (16,6%) хвилюються, що може бути загроза вторгнення на територію, де батьки з дитиною проживають.
  • Безпека під час повітряної тривоги
Чтайте також:  Як написати заяву про булінг у школі, щоб винних було покарано. Детальна інструкція

13234 (52,45%) опитаних батьків другою найпоширенішою проблемою вважають те, що завадити навчанню можуть повітряні тривоги;

9039 (35,8%) опитаних батьків хвилюються, що дітям буде важко знаходитися в укритті довгий час.

  • Безпека дитини дорогою до школи чи укриття
  1. 7132 (28,26%) опитаних батьків бояться, що дорога до закладу освіти буде небезпечною для дитини;
  2. 6853 (27,18%) опитаних батьків вважають, що для дитини може бути небезпечним переміщення із закладу освіти до укриття під час повітряної тривоги.

Також батьків хвилюють такі безпекові питання:

  1. дитина не встигне вчасно дістатися до місця навчання через повітряну тривогу;
  2. невпевненість у безпеці здобувачів початкової освіти через вікові особливості.
  • Психологічний стан дитини

Залишається актуальним питання психологічного стану дитини в умовах війни. Ця проблема посідає п’яте місце у переліку з 18 проблем після фізичної безпеки.

6972 (27,6%) опитаних батьків вважають, що психологічний стан дитини негативно впливатиме на її навчання в новому навчальному році.

  • Перерви у навчанні

830 (3,29%) опитаних батьків зазначають про такі можливі перерви через вимушений переїзд (до іншої країни або в межах території України).

404 (1,6%) опитаних батьків зазначають, що в новому навчальному році в дитини можуть виникати перерви у навчанні через сімейні обставини.

  • Нестача висококваліфікованих педагогів
Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

476 (1,9%) опитаних батьків зазначили інші проблеми, які їх турбують. Зокрема, батьки занепокоєні, що висококваліфіковані педагоги можуть не повернутися з-за кордону, щоб продовжити навчати дітей.

  • Проблеми під час дистанційного навчання

5478 (21,71%) опитаних батьків зазначають, що в їхніх дітей може бути відсутній або поганий Інтернет для здійснення дистанційного навчання у новому навчальному році, що, відповідно, вплине й на якість навчання дитини.

2022 (8%) опитаних батьків зазначають, що в дитини відсутні або їй не вистачає гаджетів для навчання, що відповідно також вплине на якість навчання.

1939 (7,68%) опитаних батьків вважають, що дистанційне навчання буде організоване неякісно, а 803 (3,2%) опитаних вказують, що дистанційне навчання буде відсутнє.

Значна частина опитаних батьків 5713 (22,6%) загалом вважають, що дистанційне навчання надає погану якість освіти.

  • Складнощі в навчанні після перебування за кордоном

237 (0,94%) опитаних батьків хвилюються, що після перебування та навчання дитини за кордоном у неї можуть виникати складнощі під час навчання в Україні.

117 (0,5%) опитаних батьків хвилюються, як буде здійснюватися зарахування предметів, які в Україні вивчаються як окремі предмети, а за кордоном їхні діти вивчали як інтегровані (об’єднані), наприклад: хімія та фізика, алгебра та геометрія тощо.

Чтайте також:  Чи збільшиться посадовий оклад педагогів у 2024 році?

Окрім того, батьки скаржаться на відсутність і нестачу підручників та негативний вплив на здоров’я через використання гаджетів.

Нагадаємо, за словами керівника Головного управління Національної поліції Києва Івана Виговського, з точки зору якості освіти офлайн-навчання краще, але в умовах російської агресії треба бути надто обережним і зваженим. Є певні ризики, що з урахуванням того, куди і як ворог б’є — ніхто не гарантує, що завтра не “прилетить” у школу.

Джерело.


Повернутись вверх