facebook

Про гідний рівень заробітку освітян — Горбачов

Про гідний рівень заробітку освітян — Горбачов

Інформує Всеосвіта.

Робота вчителя надскладна. Учитель кожного дня має справу з безліччю непередбачуваних змінних.
Лише близько 20% випускників педагогічних вишів в Україні, що навчалися на бюджеті, згодом обирають роботу за спеціальністю.

Про це розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов і пояснив, чому професія вчителя непопулярна серед української молоді.

Знаю, що дуже малий відсоток здобувачів вищої освіти за спеціальністю «вчитель» згодом обирають саме цю професію, маю на увазі тих, хто навчається на бюджеті. Чому так відбувається? Я спілкуюсь з керівниками закладів вищої освіти, запитую їх — відсоток студентів, що йдуть працювати за спеціальністю на сьогодні, на жаль, не більше 20%. Проблема дуже комплексна, — сказав він.

За його словами, розмір зарплатні є одним з важливих критеріїв вибору майбутньої професії. Так, молодий вчитель отримує близько 8000-9000 гривень, тоді як вчитель зі стажем, із категорією, з великим навантаженням може отримувати зараз до 20 000 гривень. Горбачов зауважив, що потрібно підвищувати заробітню плату молодим спеціалістам та усувати розрив між ними та вчителями зі стажем.

Підвищення зарплат у секторі, а це сектор економіки дуже важливий, створює тиск на ринку праці. Люди бачать, що тут дійсно можна заробити на життя, і обирають цю професію. Ми отримуємо інший набір у закладах вищої освіти. Тут є ще один важливий момент — мабуть, треба зменшувати кількість набору, добирати студентів більш ретельно, вимагати від них реальних результатів навчання, — наголосив омбудсмен.

Окрім того, він додав, що останні 15 років більшість абітурієнтів обирають педагогічні спеціальності тому, що не визначилися з майбутньою професією або «про всяк випадок». Горбачов зауважує, це тому, що у суспільстві панує «дуже викривлене» враження про фах вчителя.

Робота вчителя надскладна. Учитель кожного дня має справу з безліччю непередбачуваних змінних — у тебе в класі 30 дітей, ти на них дивишся, ти розумієш, що це діти, кожен з яких має своє ставлення, свій настрій, і ти маєш це відчувати, маєш їх організувати. Тут треба бути дуже зваженим, стійким, спокійним, — пояснює він.

Нагадаємо, випускникам закладів вищої освіти, які здобули педагогічну освіту та уклали на строк не менш як три роки договір про роботу на посадах педагогів у школах і профтехах, надається одноразова адресна грошова допомога.

Джерело.


Повернутись вверх