facebook

Як студенту виїхати з України під час мобілізації: які документи потрібні на кордоні

Як студенту виїхати з України під час мобілізації: які документи потрібні на кордоні

В українському законодавстві виникла колізія, що стосується виїзду студентів за кордон під час мобілізації. Юристи стверджують, що три документи від Кабінету міністрів, Верховної Ради та Держприкордонслужби живуть окремим життям.

“Закон каже: “студенти денної вищої форми не підлягають мобілізації”, урядова постанова: “не підлягають виїзду”, а роз’яснення ДПС наступні: до 24.02 можна було виїжджати, після – теж, а от зараз чомусь вже ні”, – йдеться у повідомленні.

Адвокат Роман Сімутін зазначає, що за урядовою постановою, виїзд за кордон заборонений студентам абсолютно всіх вузів: і вітчизняних, і іноземних. Відтермінування від призову діє, а виїхати – заборонено. Однак, згодом винятком стали студенти, які вже навчаються в іноземних закладах або вступили, стверджували у Держприкордонслужбі.

“Чи випустять студентів наших вишів? Сумніваюсь. Але оцініть тонкощі гри. Зміни до постанови внесені ще у квітні: з того часу й до початку липня всіх випускали, а тепер – перехотіли. Проте законних підстав для цього немає, бо студенти не підлягають призову. А безпричинний не випуск – це дискримінація”, – зазначає юрист.

Для виїзду за кордон у студентів є два варіанти:

  • стати на облік у військкоматі; попри незаконну вимогу – пройти військово-лікарську комісію; отримати відтермінування та виїхати на навчання;
  • отримати на кордоні письмову відмову, оскаржити у суді (на це можуть піти роки).
Чтайте також:  "Іноді ми помиляємося, це не кінець, не злись на себе". Відео, як тато заспокоює доньку-підлітка, розчулило мережу

Адвокат зауважує, що для виїзду студент має стати на облік, однак слід пам’ятати, що в разі неповернення та спливу шестимісячного відтермінування – загрожуватиме кримінальна відповідальність.

Документи, які необхідні для успішного виїзду за кордон:

  • довідка про відтермінування;
  • військово-обліковий документ (приписне) з Територіального центру комплектування з відтермінуванням та написом “має право виїзду для подальшого навчання”.

“Тож ставайте на облік і рушайте за освітою, панове студенти”, – резюмував фахівець.

Джерело.


Повернутись вверх