facebook

Чи відрахують дитину зі школи без заяви

Чи відрахують дитину зі школи без заяви

Інформує Всеосвіта.

У соцмережах батьки скаржаться, що адміністрації шкіл в Україні погрожують відрахуванням учням, які виїхали за кордон.
Через повномасштабну війну, яку веде країна-терорист росія проти України, багато українських дітей виїхали з батьками чи без із країни за кордон.

Нагадаємо, європейські правила передбачають, що українські діти з родин, які отримали тимчасовий захист у ЄС, мають із початком навчального року йти до школи у тій країні, де оселилися.

Проте українське законодавство не передбачає відрахування дитини зі школи на будь-якій підставі, крім заяви батьків. Водночас якщо дитина відсутня без поважних причин понад 10 днів, школа має повідомити про це службу у справах дітей.

Згідно з наказом Міносвіти №367 від 2018 року про порядок зарахування та відрахування учнів до державних та комунальних закладів загальної середньої освіти, просто так за вимушені прогули учня відрахувати зі школи не можна. Тим більше, попри бажання батьків такого учня (потрібно писати заяву про переведення).

Ніхто змусити забрати документи не може. Батьки не повинні писати жодних заяв на відрахування. Якщо адміністрація має своє бачення, вони, звичайно, можуть виключити дітей зі школи, якщо вони такі сміливі. Але я потім подивлюся, як вони пояснять, що під час війни вони вигнали дитину зі школи. Вимагати вони можуть багато чого, але закон не передбачає виключення дітей зі школи, — пояснює юрист Роман Бондаренко.

Так, передбачено відрахування учнів, які вибули на місце проживання в іншу країну. Але більшість українців перебувають за кордоном у статусі біженців, а отже, не йдеться про безповоротну зміну місця проживання.

Проте в соцмережах батьки скаржаться, що адміністрації шкіл в Україні загрожують відрахуванням учням, що виїхали.

За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, це незаконно.

Відрахувати дитину з навчального закладу без заяви батьків неможливо. Чинне освітнє законодавство України передбачає єдину підставу відрахувати дитину, яка не завершила здобуття повної загальної середньої освіти, з навчального закладу — це заява батьків. Якщо ж батьки не написали заяви про відрахування дитини, то школа не може цього зробити за жодних умов, це передбачено наказом МОН №367 від 16 квітня 2018 рку. Єдино можливий варіант, коли можуть відрахуватися без заяви батьків, якщо учень 9 класу не виконав освітню програму (пункт 2 розділу IV цього наказу), — додає Горбачов.

Нардепи запевняють, що готові до пошуку нових форматів навчання в умовах воєнного часу.

Ми повинні налагодити таку систему, щоб наші діти були в безпеці, але щоб в Україні їм було куди повертатися. Складати іспити в екстернаті та вчитися в українській школі після основної, насправді не так і страшно. З іншого боку, ймовірно, це може бути складно, отже, нам потрібно знайти якусь іншу форму, — зазначає нардепка Наталія Піпа.

Пошуком нових форм парламентарі обіцяють зайнятися на комітеті, який має відбутися незабаром.

17 серпня Міносвіти має здати нам звіт. Немає ще остаточного рішення, але я з МОНом спілкуватимуся, щоб ми знайшли відповідь і зробили все, щоб кожна дитина залишилася в українській освітній системі та повернулася в Україну, — резюмувала народна обраниця.

Джерело.


Повернутись вверх