facebook

Сертифікація вчителів: Як вона проходитиме під час війни

Сертифікація вчителів: Як вона проходитиме під час війни

1 серпня 2022 розпочалася реєстрація на сертифікацію вчителів. Як змінилася процедура цьогоріч? Як проходитиме тестування: онлайн чи офлайн? Що робити тим, хто за кордоном? Як педагоги демонструватимуть свої уроки? «Освіторія» зібрала відповіді на найбільш нагальні питання про сертифікацію вчителя.

Кого стосується сертифікація?
Ця процедура призначена, щоб стимулювати вчителів із високим рівнем майстерності. Метою введення сертифікації була поступова заміна традиційної атестації на більш сучасні форми перевірки компетентності. Адже успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації. Учителю присвоюють відповідну кваліфікаційну категорію, педагогічне звання. У середньому за ці роки успішно проходили випробування 63% учасників сертифікації.

Торік завершилося апробування сертифікації вчителів, яка довела свою ефективність. Її мали розширити на базову школу. Планувалося, коли за програмою НУШ почне працювати старша школа, сертифікацію зможуть проходити усі педагоги.

Та зараз не до новацій. Поки що знову перевірити свої сили, компетентність мають виключно ті вчителі, які працюють у початковій школі. Серед інших вимог, які передбачено законодавством:

  • основне місце роботи — таке, що передбачає педагогічну діяльність;
  • стаж роботи не менше двох років;
  • високий рівень педагогічної майстерності;
  • володіння методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями, а також готовність їх поширювати.

Також варто підкреслити, що взяти участь у сертифікації зможуть лише вчителі, які перебувають в Україні. За кордоном поки що центрів тестування для них не створили. Але зареєструватися можна і з іншої країни, якщо впевнені, що до 10 вересня повернетеся в Україну.

Як змінилися дати?
За словами директорки Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлани Сакаєвої, коли перша зустріч освітян на тему сертифікації-2022 була у січні, ніхто й гадки не мав, що її доведеться проводити під час війни. Але у вчителів — свій освітянський фронт. Під час вебінару «Календар учасника сертифікації-2022. Перші кроки» київської Держслужби якості освіти експерт розповіла, що чимало вчителів, які брали у сертифікації 2019 року участь та три роки отримували заслужену надбавку до заробітної плати 20% (саме такий термін передбачено), тепер сподіваються повторно пройти цю процедуру цьогоріч. Вони переконалися, що сертифікація потрібна для них, та прагнуть знову підтвердити компетентність.

За часів війни, а потім відновлення країни, ще гостріше стоятиме питання вдосконалення, підвищення майстерності, обміну найкращим досвідом та сучасними методиками. Тож сертифікація й нині — на часі.

Зазвичай сертифікація розпочиналася взимку. Карантин через COVID-19 вплинув на дати, тож незалежне тестування перенесли на травень. Війна поставила сертифікацію під загрозу. Але вона все ж таки стартує 10 вересня 2022 року. Місце та час проведення першого етапу (незалежного тестування) буде окремо зазначено в листах-викликах, які не пізніше 2 вересня 2022 року розмістять у кабінетах учасників сертифікації. Певна секретність зберігається, щоб ворог не дізнався, де буде масове скупчення людей. Втім, передбачені й інші заходи безпеки. Кількість пунктів тестування цьогоріч збільшать, щоб запрошувати до них невеличкі групи учасників. Звісно, вони будуть створені лише там, де це дозволяє безпекова ситуація.

Чому у реєстрації два етапи?
На кількість учасників щороку є квота. Коли сертифікацію лише вводили у 2019 році, пройти її запропонували 1 тисячі вчителів. Утім тоді виник недобір. Адже люди сприймали її як щось незнайоме, нове. Відтоді щороку квота збільшувалася. Успішно пройшли сертифікацію за ці роки 2632 вчителі. Нині охочих достатньо попри складні часи. А квота збільшили до 2,5 тис. осіб. Щоб залучити усі регіони, наказом Міністерства освіти від 4 січня 2022 року №3 визначили, скільки заяв на сертифікацію можна прийняти з кожної області. Скажімо, для Києва це 149. Запланована кількість залежить від того, скільки початкових класів загалом у регіоні. Наприклад, на Львівщині їх найбільше нині (6085), тож і зареєструватися там зможе найбільша кількість вчителів — 178.

Відтак реєстрація поділена на два етапи. На цьому тижні, до 8 серпня, його основний етап — у рамках граничної кількості за регіонами. Якщо ж десь квота не буде використана, на решту місць по Україні можна буде зареєструватися 9-15 серпня (згідно з наказом МОН від 30 березня 2022 року №278).

Які, куди та коли подавати документи?
Фахівці радять розпочати сертифікацію з отримання на місці роботи довідки про стаж за усталеною формою. Важливо в реєстраційній картці точно вказати як загальний педагогічний стаж, так і стаж роботи на займаній посаді. Також наголошують: заповнити онлайн цю форму недостатньо. Її треба видрукувати та власноруч заповнити й підписати ту її частину, яка є заявою про бажання взяти участь у сертифікації. До цього слід додати довідку з роботи, копії паспорта (або іншого документа, що посвідчує особу) та ідентифікаційного номера. Комплект документів доведеться відправити поштою або принести за адресою свого регіонального центру оцінювання якості освіти не пізніше 15 серпня. Дату визначають за відбитком штемпеля відправлення на поштовому конверті. У виняткових ситуаціях (наприклад, якщо вчитель нині за кордоном, у зоні бойових дій, на тимчасово окупованій території, але планує виїхати найближчим часом) документи можна подати електронною поштою.

Учителі, які є внутрішньо переміщеними особами, самостійно обирають та вказують при реєстрації місто, де зможуть пройти сертифікацію.

Відповідно до Положення про сертифікацію педагогічних працівників, учителі на будь-якому етапі можуть відмовитися від участі у сертифікації.

Незалежне тестування буде офлайн
ЗНО для вчителів, як прозвали перший етап сертифікації, пройде традиційно, на пунктах тестування, із заповненням паперових носіїв. Адже учасників цієї процедури не так багато, як учасників Національного мультипредметного тесту, логістика простіша. У разі оголошення повітряної тривоги час її тривалості буде додано до часу, відведеного на виконання тесту. А стандартно це три години, за які потрібно обрати правильно одну з чотирьох відповідей на сто питань.

Які саме запитання чекають на вчителів?
За програмою, яку МОН затвердило 5 квітня 2022 року, на учасників очікує 12 запитань стосовно організації освітнього середовища, 10 — з управління освітнім процесом та ще два — про партнерську взаємодію з учасниками освітнього процесу (батьками, учнями).

Решта, 76 питань, стосуються навчання учнів предметів та інтегрованих курсів. Серед них шість — цифровізації та інформаційних технологій, ще дев’ять внесено, щоб перевірити дотримання української літературної мови під час комунікації з учнями, 29 — по предметах та інтегрованих курсах початкової школи. І у третині (32) йтиметься про методики навчання освітніх галузей, визначених Держстандартом початкової освіти.

Результати тестування повідомлять не пізніше 28 вересня. Навіть якщо вони не найвищі, не варто панікувати: достатньо набрати 60% від максимально можливої кількості балів, щоб пройти до наступного етапу сертифікації. Два роки тому дійшли до висновку, що найбільше учасників «проколюються» на тестуванні. Тож саме його зробили першим етапом та ввели відсіювання.

Самооцінювання пройде по-новому
Другий етап сертифікації — самооцінювання. Воно дає змогу учасникові оцінити власну професійну діяльність, виявити сильні та слабкі сторони, спланувати підвищення кваліфікації. До самооцінювання справа має дійти у жовтні 2022-го. Анкета, створена Держслужбою якості освіти, цього року зазнала суттєвих змін. Зважаючи на складні часи, відомо, що фахівці зменшили кількість запитань у ній (раніше було 45) та спростили роботу вчителів на цьому етапі. Жодних оцінок за самооцінювання не передбачено. Тут не може бути правильних та неправильних відповідей. Але для продовження сертифікації анкету доведеться заповнити до вказаної дати та надіслати на вказану адресу.

Анкета самооцінювання містить твердження, які відповідають затвердженим професійним стандартам «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)». У відповідь на твердження учасник оцінює себе за одним із п’яти наданих варіантів (досконало, достатньо, частково, маю епізодичне уявлення, не знаю). Наприклад:

«Знаю законодавчі вимоги щодо збереження життя і здоров’я дітей під час освітнього процесу».
«Достатньо».
Практичний досвід презентуватимуть онлайн
Щодо третього етапу наразі детальних роз’яснень немає. Але відомо, що експерти не будуть їхати до шкіл. Свій практичний досвід учителі демонструватимуть онлайн, у один день.

Загалом ця частина сертифікації вже зазнала найбільших змін. Спочатку на місцях експерти спостерігали, як вчитель проводить черговий урок і оцінювали його за критеріями, що відповідають професійним компетентностям. У 2020 році через карантин практичний досвід спробували перевіряти онлайн. Окрім співбесіди, моделювали педагогічні ситуації, які мали вирішувати учасники. Втім, експерти були єдині в тому, що проведення уроків значно більше показує майстерність учителя. Торік вдалося налагодити процес, за яким експерти онлайн спостерігали за тим, як учитель проводить заняття. А потім оцінювали 15 компетентностей (від 0 до 5 балів за кожен пункт).Тож за прогнозами, саме на цю форму перевірки практичного досвіду варто очікувати й у 2022-му.

Сертифікат отримують усі учасники, що набрали хоча б пороговий бал або більше. Цей мінімум щороку визначає комісія Держслужби якості освіти, до якої входять, зокрема, сертифіковані вчителі попередніх років.

Джерело.


Повернутись вверх