facebook

«Батьки в один голос просять прибрати». Коли українська школа позбудеться викладання російської мови назавжди

«Батьки в один голос просять прибрати». Коли українська школа позбудеться викладання російської мови назавжди

Війна підштовхнула вітчизняну освіту до повного переходу на українську мову: батьки школярів бойкотують російську як предмет, а школи пришвидшують загальний перехід навчального процесу на державну мову

Протягом трьох останніх років у розкладі уроків 13-річної школярки Аріни Шацило раз на тиждень значився рядок російська мова. Цього року для майбутньої восьмикласниці все зміниться — столична гімназія № 143, де вона навчається, як і більшість українських шкіл, після початку повномасштабного російського вторгнення відмовилась від викладання такого предмету.

«Ми про це дізналися ще в травні, коли здавали підручники після закінчення навчального року, — розповідає батько школярки Михайло. — І щасливі неймовірно, адже усі батьки з лютого в один голос просили прибрати російську мову з навчального плану».

Більше не хочуть, щоб їхні діти вивчали національну мову держави-агресора, більшість українських батьків і тому наполягають на виключенні її зі списку навіть факультативних предметів у дітей.

Ідею батьків підтримали міськради кількох регіонів: вже з вересня в усіх навчальних закладах Житомира й Миколаєва російська мова зникне з переліку дисциплін. Загалом по країні, за даними МОН, з 14 тис. шкіл України російську до початку війни на правах факультативу викладали майже у 4 тис. — з 4,23 млн маленьких українців такою можливістю скористались 450 тис.

Чтайте також:  «Заклад освіти - не богадільня», - відомий освітянин ЗА введення штрафів за негідну поведінку дітей у школі

Разом з тим у 424 українських школах, станом на квітень, все ще функціонували класи, де російською мовою проходив увесь освітній процес. Мова йде про молодшу школу, адже починаючи з 5-го класу навчання повністю перевели на українську ще у 2020 році – це передбачає прийнятий у 2017 закон Про освіту.

Джерело.


Повернутись вверх