facebook

Освітній омбудсмен розповів, як учителям отримати частину невикористаної щорічної відпустки

Освітній омбудсмен розповів, як учителям отримати частину невикористаної щорічної відпустки

19 липня 2022 року набули чинності зміни до ст.12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», завдяки яким було відновлено звичну тривалість щорічних відпусток учителів. Тепер визначено, що:

  • У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.
  • Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання невикористаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.
  • У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація відповідно до ст. 24 Закону України «Про відпустки».

Після набуття чинності змін до законодавста деякі керівники автоматично надали освітянам законну відпустку, але деякі відповилися це роботи та, як зазначають у Службі освітнього омбудсмена, ніяк не аргументували свою відмову. У зв’язку з цим освітній омбудсмен Сергій Горбачов надав роз’яснення:

  1. Відповідно до ст. 80 Кодексу законів про працю України та ст. 11 Закону України «Про відпустки», власник або уповноважений ним орган може перенести щорічну відпустку, але тільки за письмовою згодою працівника та за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. Це може статися в тому разі, коли надання щорічної відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо відбитися на нормальному ході роботи підприємства, та за умови, що частина відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використана в поточному робочому році.
  2. У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання визначається за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Якщо причини, що зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, то невикористана частина надається після закінчення дії причин, які її перервали (або за згодою сторін переноситься на інший період).
  3. Поділити щорічну відпустку на частини можна лише на прохання працівника. Поділити її можна на частини будь-якої тривалості, але основна безперервна її частина має становити не менше 14 календарних днів.

«Тому, якщо вам відмовляють у наданні відпустки, вимагайте відповідний наказ».

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Якщо ви бажаєте взяти відпустку, але керівник відмовляє і просить подати заяву про її поділ на частини, то варто розуміти, що використати іншу частину буде можливо лише після завершення війни. До того ж отримати компенсацію за невикористання відпустки можна буде лише в разі звільнення чи після завершення воєнного стану. Якщо це вам не підходить, то не погоджуйтеся.

«Звертаюся до педагогічних працівників: вивчайте свої права та захищайте їх! Навіть під час воєнного стану, коли частину прав законно обмежено, це не означає свавілля та нехтування законами! Ви можете і маєте право їх захищати свої права! Якщо керівник закладу освіти відмовляється надати вам відпустку та видати відповідний наказ, прошу подавати звернення за посиланням».

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Чтайте також:  150 годин підвищення кваліфікації: сумарна чи щорічна вимога?

Джерело.


Повернутись вверх