facebook

Мобілізація студентів та викладачів: кого не призовуть і що треба для виїзду за кордон

Мобілізація студентів та викладачів: кого не призовуть і що треба для виїзду за кордон

Україні триває загальна мобілізація, чоловіки призовного віку не можуть залишати територію країни. Водночас деякі громадяни не підлягають призову на службу.

На запитання українців відповіли у волонтерському русі “Адвокати ЗСУ”.

Подробиці про те, чи можуть студенти та викладачі залишати Україну в період воєнного стану, розповів правозахисник Роман Лихачов. За його словами, стаття 23 Закону України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку” встановлює, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, такі військовозобов’язані:

  • ті, хто отримує професійну (професійно-технічну), професійну вищу та вищу освіту, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються на денній або дуальній формах здобуття освіти;
  • наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та професійної вищої освіти, наукових установ та організацій. Йдеться про тих, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, а також педагогічних працівників закладів загальної середньої, професійної та професійно-технічної освіти, якщо вони працюють у закладах вищої чи професійної вищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно- технічної) або загальної середньої освіти за основним місцем роботи та мають, при цьому, не менше ніж на 0,75 ставки.

Також Ліхачов нагадав про норми українського Закону України “Про освіту”, згідно з яким люди, які закінчили бакалаврат, перед вступом до магістратури вже не є студентами, тому не отримують відстрочки. Вони не здобувачі вищої освіти, оскільки студентські списки найчастіше формуються на початку осені. Ця категорія українців втрачає право на відстрочення.

Чтайте також:  Не хочеш гарно вчитися – підеш у ПТУ, як знецінити саму ідею профільної школи

А от розраховувати на відстрочку можуть українці, які зараз здобувають другу вищу освіту, але лише денна чи дуальна форма навчання. Заочників ця норма не стосується.

Правозахисники рекомендують наперед отримати всі необхідні документи для того, щоб показати їх у разі отримання повістки.

Крім того, адвокати розповіли про те, як в умовах воєнного стану педагоги та студенти можуть перетинати кордон України. Так, студентам для підтвердження статусу необхідно показати студентський квиток чи студентську візу для здобуття освіти в іншій країні. Крім того, для цього потрібно мати при собі документи, які б підтверджували те, що людина навчається за кордоном. Їх обов’язково потрібно перекласти та нотаріально завірити.

Ще одна умова – наявність військово-облікових документів із записом про надання відстрочки від призову з мобілізації та довідка, яку видає центр комплектування та соцпідтримки для виїзду студентів за межі України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що у разі порушення прав військовозобов’язаного та рішення про відправлення його на фронт, з яким він не згоден, можна звертатися до відповідних органів та подавати скаргу.

Джерело.


Повернутись вверх