facebook

Українським вчителям дозволять працювати у польських школах. Що потрібно знати

Українським вчителям дозволять працювати у польських школах. Що потрібно знати

Міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек заявив про те, що до 1 вересня кількість українських дітей у польських школах та дитячих садках може досягти 400 тисяч.

Якщо вірити статистиці від ЮНІСЕФ, то майже дві третини дітей в Україні стали внутрішньопереміщеними особами або покинули межі України, ховаючись від війни. Так, міністр освіти та науки Сергій Шкарлет 27 травня заявив, що з 24 лютого майже 672 тис. дітей шкільного віку виїхали за кордон. Більшість із них дала притулок Польщі, тому вже зараз вивчається питання, як ці діти навчатимуться.

Стало відомо, що наступного навчального року кількість дітей з України в польських школах може становити щонайменше 400 тисяч учнів. Це вдвічі більше, ніж зараз навчається у польських школах. Такі дані навів міністр освіти та науки Польщі Пшемислав Чарнек в інтерв’ю Polskie Radio.

Міністр наголосив, що міністерство освіти та науки запропонувало створювати у всіх школах українські класи та посилено викладати в них польську мову, що, за його словами, дало можливість увійти у новий навчальний рік на належному освітньому рівні.

Кількість біженців може стати ще більшою, і при цьому дефіцит вчителів стає дедалі гострішим.

Чтайте також:  Покарання за шкільні прогули в Європі до 1 258 400 грн. Досвід 10-ти країн

Саме тому у Польщі планується ухвалити закон, який дозволить працювати українським вчителям, адже двомовного персоналу в країні немає. Українські класи відкриють, а викладати українську мову дітям не буде кому.

До речі, в Європі українські діти можуть навчатись у школах безкоштовно. Також багато дітей, перебуваючи за кордоном, продовжують навчатися у своїх школах на “віддаленні”. Однак, якщо українську дитину прийняли до польської чи чеської школи, вона не зобов’язана відвідувати дистанційне навчання в українській школі. Час навчання зараховуватимуть загальний, незалежно від того, де і скільки дитина навчалася.

Джерело.


Повернутись вверх