facebook

Школи самостійно визначать форму організації навчання

Школи самостійно визначать форму організації навчання

Структура та тривалість навчання визначатимуться педагогічними радами шкіл.

Школи самостійно визначать форму організації навчання
Структура та тривалість навчального тижня, дня, занять і відпочинку, а також форми організації освітнього процесу у новому навчальному році визначатимуться педагогічними радами закладів освіти.

Про це йдеться у рекомендаціях Міністерства освіти і науки, що надані закладам освіти.

При визначенні структури та тривалості навчання школи мають дотримуватися часу, передбаченого освітньою програмою та відповідного обсягу навчального навантаження.

Форму організації освітнього процесу у МОН радять обирати в залежності від безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Навчання може відбуватися очно, дистанційно або з використанням змішаної форми навчання.
Освітній процес в очному режимі може бути запроваджений в приміщеннях закладу освіти виключно у межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту, що можуть бути використані для укриття учасників освітнього процесу в разі оголошення повітряної тривоги.

Якщо потужності захисних споруд є недостатніми, то навчання може бути організовано шляхом розподілу навчального часу в межах годин або змін упродовж дня, тижня, місяця чи семестру.

Водночас на території ведення бойових дій і на тимчасово окупованих територіях освітній процес має бути запроваджений у дистанційному режимі. В умовах дистанційного навчання школа самостійно прийматиме рішення щодо зняття обмеження на максимальну кількість учнів у класі. При цьому вчителі можуть виконувати свою роботу дистанційно в будь-якому місці за власним вибором.

Чтайте також:  Освіта майбутнього: які зміни готують українським школярам

Освітній процес за змішаною формою поєднуватиме очний і дистанційний режими. За рекомендацією МОН, таке поєднання підходить для різних занять: практичні та лабораторні заняття можуть проводитися в очному режимі, лекційні – дистанційно.

Водночас у початковій школі, за визначенням фахівців Міністерства освіти і науки, бажано проводити заняття в очному режимі, адже діти потребують живого спілкування.

Форма навчання може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації.

Навчальний рік у школах традиційно розпочнеться в День знань 1 вересня та триватиме до 30 червня 2023 року.

Джерело.


Повернутись вверх