facebook

За які кошти мають обладнувати укриття в школі

За які кошти мають обладнувати укриття в школі

Для облаштування укриттів у школах будуть використовуватися всі не заборонені законодавством кошти, які можна буде знайти.

Про це в інтерв’ю LIGA.Life розповів начальник Головного управління загальної, середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко.

Засновники навчального закладу мають облаштовувати укриття за кошти місцевої влади.

“Навряд зараз в умовах воєнного стану можлива окрема субвенція на цю мету. Але не виключено, що після аналізу даних (про укриття. – Ред.), які надійдуть на кінець червня, певні кошти з держбюджету можуть бути спрямовані”, – каже Кононенко.

За його словами, в певних регіонах, особливо тих, які були тимчасово окуповані, а потім звільнені, можуть створюватися благодійні фонди для облаштування укриття.

Батьки, каже Кононенко, також можуть створювати такі благодійні фонди: “Якщо це добровільно – це не виключається. Але примус, побори в школах – це неприпустимо”.

За його словами, поки МОН не отримав жодного звернення від батьків про те, що в школах примусово збирають кошти “на облаштування укриття”.

Якщо такі звернення будуть – в Міносвіти обіцяють реагувати.

Він додав, що в питанні облаштування укриттів Міносвіти теж розраховує на міжнародну допомогу.

Коли міністр освіти і науки Сергій Шкарлет звертався до міністрів освіти в іноземних країнах, до різного роду міжнародних організацій, то питання обладнання закладів освіти, зокрема, укриттями, було одним із них, зауважив Кононенко.

Чтайте також:  Сертифікація вчителів 2024: опубліковано тести, які складали педагоги в першому етапі

В Україні – 13 700 шкіл, з яких, за інформацією органів управління освітою, лише близько 1500 шкіл мають бомбосховища або інші укриття, що більш-менш відповідають вимогам.
Раніше заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко заявив, що освітній процес у школах з 1 вересня відновиться в режимі офлайн. І що Міносвіти зараз проводить аудит місць, де у разі небезпеки можна буде сховати дітей.
Крім того, буде проведено роботу, яка стосуватиметься щонайменше матеріально-технічного забезпечення укриттів у школах (наявність води, аптечки тощо). Також будуть розроблені відповідні вимоги до укриттів та спеціалізовані шляхи евакуації до них.

Джерело.


Повернутись вверх