facebook

Вивчати чи не вивчати: чи викладатимуть у школах російську мову через війну

Вивчати чи не вивчати: чи викладатимуть у школах російську мову через війну

Інформує Всеосвіта.

Із нового навчального року можуть прибрати з вивчення у школах предмет «російська мова» із заміною його іншими предметами або ж через збільшення частки вивчення наявних дисциплін.

В Україні дедалі частіше пропонують не набирати класи для вивчення російської мови й замінити цей предмет у навчальних планах.

Однак у деяких випадках російську мову таки будуть викладати у закладах освіти. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов назвав умови, за яких цей предмет можна вивчати у школі.

У кожної людини є право вивчати рідну мову, а для багатьох російська мова залишається рідною, попри те, що це мова країни-агресорки, і тому тут треба йти згідно чинного законодавства, — сказав він під час прямого ефіру «Година запитань».

Якщо у класі абсолютно всі батьки погоджуються, що до навчальних планів треба ввести російську мову як предмет варіативної складової, тоді її можуть викладати.

Водночас якщо викладання російської мови хочуть не всі батьки, то діти не вивчатимуть цей предмет, наголошує Горбачов.

Якщо ми погоджуємося на викладання російської мови, кожен урок має починатися словами «Россия — страна-агрессор. Путин — военный преступник. Россия виновна в геноциде украинского народа». От на таких умовах можна вивчати цю мову, — додав освітній омбудсмен.

Чтайте також:  У ліцеях буде навчатись до 700 учнів, а для дітей із сіл організують кампуси: як реформують старшу школу в Україні

Також Горбачов зазначив, що найкращий варіант для вчителів російської мови — оголосити простій. А предмет варто замінити на англійську, математику чи історію України у навчальних планах на наступний рік.

У свою чергу уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь запропонував із нового навчального року прибрати із вивчення у школах предмет «російська мова» і замінити його іншими предметами (або ж через збільшення частки вивчення наявних дисциплін).

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет сказав, що підтримує таку ініціативу.

Я, в принципі, підтримую це — таку ініціативу. Але треба дивитись, щоб це було там за вибором школи, за вибором педради. Але, в принципі, ми підтримуємо таку ініціативу, – зазначив очільник МОН в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Він також розповів, яким чином можна було б використати вивільнені навчальні години.

Можливо, за вибором батьків чи педради додати або якісь додаткові навички, або вивільнити частину цих годин на самопідготовку, можливо, на якусь творчу самовизначеність того чи іншого учня, — запропонував Шкарлет.

Водночас міністр наголосив, що українські школи є автономними і можуть «самостійно для себе обрати заповненість цих годин».

Як відомо, російські окупанти завезли п’ять тисяч підручників із російської мови та історії росії до школи в тимчасо окупованому Маріуполі на Донеччині.

Чтайте також:  Ніколи так не робіть: педагог та експерт з виховання дітей назвала 5 табу для батьків

Як повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, окупанти за підтримки так званих «державних волонтерів» вивезли усі україномовні підручники зі школи номер 4, яку планують відкрити найближчим часом.

Окрім цього, по школах демонтовано всі «розумні дошки» і разом із підручниками направлено до Донецька.

За словами Андрющенка, нині кількість російських підручників перевищує кількість дітей шкільного віку, що наразі залишаються в Маріуполі. Також раніше радник мера повідомляв, що самопроголошена влада вирішила позбавити дітей літніх канікул та оголосила продовження навчання до

.

Окупанти планують відкрити дев’ять шкіл. Однак на зараз вдалось переконати знайти всього 53 вчителя. По 6 вчителів на школу — яскрава ілюстрація російської освіти в Маріуполі при окупації.

Лють. просто Лють, — написав Андрющенко.

Тим часом Світлана Євдокимова, вчителька з Миколаєва, який постійно інтенсивно обстрілюють російські окупанти, щоб створити ілюзію так званого домінування, на власній сторінці у фейсбуці повідомляє, що для 5-го класу закладів загальної середньої освіти вже замовлено підручники з російської мови.

Нагадаємо, в Україні з 2014 року вісім років триває війна через російську агресію щодо територіальної цілісності та суверенітету України. 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне військове вторгнення до України з застосуванням флоту, авіації, ствольної та реактивної артилерії різних калібрів.

Чтайте також:  Які зміни чекають старшу школу в Україні: з 17 предметів залишать 12, а 45% випускників підуть до ПТУ


Повернутись вверх