facebook

Сергій Горбачов: Втратимо вчителів – втратимо освіту взагалі

Сергій Горбачов: Втратимо вчителів – втратимо освіту взагалі

Серед найгарячіших питань, які зараз обговорює освітянська спільнота, не лише скорочення тривалості відпусток, а й зменшення на 10% освітньої субвенції та зниження рівня зарплат. Проблему прокоментував освітній омбудсмен Сергій Горбачов під час етеру «Година запитань» від проєкту DECIDE:

«Щодо зменшення субвенції. Фактично ця субвенція вплине на зарплату сильніше, ніж на 10%, бо рішення про зменшення освітньої субвенції на весь рік означає, що це сумарне зменшення. А ми знаємо, що за перше півріччя у більшості випадків заробітна плата була виплачена в повному обсязі. Тобто якщо за перше півріччя повний обсяг, а за підсумками року потрібно зменшити на 10%, то, відповідно, на друге півріччя зменшення буде більше. Називають цифру у 17%, і це треба дивитися на рівні конкретних закладів освіти та конкретних територіальних громад».

Окремо освітній омбудсмен прокоментував таке явище як призупинення дії трудового договор. Він нагадав, що законодавство дійсно дозволяє це робити, але лише якщо є вагомі підстави. Наприклад, якщо школа знаходиться на території проведення активних бойових дій, або якщо вона, на жаль, зруйнована. Тоді для цього справді є правові підстави. Але є ситуації, коли школа ціла, діти та вчителі є, можна працювати, а дії трудових договорів педагогів усе одно призупиняють.

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі

«Відповідь очевидна – таким чином хочуть “зекономити на вчителях”. Я абсолютно переконаний, що ця позиція є неетичною і дуже зневажливою до вчительства. Так неможна. У всіх важкі часи, але якщо вчителі підуть зараз зі школи, то є велика вірогідність, що восени вони можуть просто не повернутися до школи. Втратимо вчителів – втратимо освіту взагалі».

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Сергій Горбачов зауважив, що до цього питання і директорам закладів освіти, і органам управління освіти потрібно підходити дуже відповідально, розуміючи, що намагання таким чином розв’язати проблеми місцевих бюджетів може призвести до важких втрат у системі освіти. Також він розповів, що зараз до Служби освітнього омбудсмена звертається багато освітян, яких буквально змушують або писати заяви про відпустки за власний рахунок, або призупиняти дії трудових договорів.

«Я бачу конкретні факти тиску на вчителів, я знаю факти тиску на директорів. Але чому начальники управлінь, департаментів, відділів це роблять, я сказати не можу. Це треба їх запитати, чому вони змушують людей іти у відпустки. І чому не забезпечено право людини, яке гарантоване законом, на місце роботи та на заробітну плату, яка необхідна для життя».

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Чтайте також:  Підвищення кваліфікації: Горбачов попередив про наслідки для вчителів, які купують сертифікати, і готує лист до Міносвіти

Також Сергій Горбачов наголосив на тому, що воєнний стан дійсно передбачає обмеження наших прав. Ці обмеження визначені Конституцією, законами, певними розпорядженнями, та є цілком законними, це варто розуміти. І зменшення освітньої субвенції, і обмеження тривалості відпустки є законними. Але зараз дуже важливо провести межу між дійсно потрібними обмеженнями, визначеними законодавством, і свавіллям чиновників.

Джерело.


Повернутись вверх