facebook

В. Назаревич: як навчатись, якщо всі думки про війну?

В. Назаревич: як навчатись, якщо всі думки про війну?

Більшість проходить переоцінку цінностей та ставить під питання доцільність вкладання ресурсів у майбутнє.

Автор: Вікторія Назаревич, кандидат психологічних наук, доцент кафедри вікової та педагогічної психології Рівненського державного гуманітарного університету, психолог вищої категорії.

Мені жахливо, і це нормально – такий стан зараз відчувають більшість студентів України. Вони не можуть сконцентруватись на навчанні, і це викликає внутрішнє обурення та роздратування.

Такі емоції – це цілком нормальна та здорова реакція на травматичні події в нашій країні. Більшість з нас проходять переоцінку цінностей та ставлять під питання доцільність вкладання ресурсів у майбутнє, коли не відомо сьогодення. То ж що робити студенту та як бути?

Декілька моментів, на які варто звернути увагу:

1. Для того щоб зараз сконцентруватися на навчанні, Вам необхідно більше часу. Плануйте на підготовки значно більше часу, ніж за звичай.

2. Буде виникати системне роздратування на педагогів та неактуальність навчального матеріалу. Врахуйте, все тимчасове! Якщо програмою передбачений саме такий навчальний план, то спробуйте його виконати.

3. Запам’ятати майже не можливо навчальний матеріал. Це нормальна реакція мозку, він зараз запам’ятовує те, що важливо для виживання. Тож робіть графічні та візуальні конспекти, щоб полегшити навчання.

Чтайте також:  З якими викликами зіштовхнулася спеціальна освіта в Україні: що кажуть вчителі та які плани змін є в МОН

4. Постійне відволікання на думки про війну. Це теж цілком природний стан, тому тут важливо навчитися себе контролювати. Зосередьте увагу на навчанні і тільки на перервах дивіться канали новин. В іншому випадку навчання буде нерезультативне.

5. Знайдіть партнера, з яким вам буде легше долати когнітивну кризу. Ви зможете мотивувати та контролювати один одного. Це забезпечить підтримку та колективну відповідальність.

6. Пригадуйте чого ви обрали саме цей фах, і нагадуйте собі, чому варто довчитись за будь-яких умов. Вишукуйте щось цікаве з ваших майбутніх фахових компетенцій, що може допомогти пережити нашій країні такі важкі часи випробувань.

Слід нон-стоп держати у фокусі уваги освіту, культуру, мистецтво та духовні цінності. Це – прояв лише вільних людей. Тож не дайте забрати війні Ваше право навчатися та розвиватись!

Джерело.


Повернутись вверх