facebook

Українським вчителям в окупації загрожує кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність з росіянами

Українським вчителям в окупації загрожує кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність з росіянами

В тимчасово окупованій Херсонщині росіяни змушують вчителів перейти на російську програму. Депутат від “Слуги народу” Юлія Гришина дала чіткі роз’яснення, як діяти в такій ситуації, передає УНН.

“Впровадження стандартів освіти держави-агресора є колабораціонізмом. Якщо немає можливості працювати за українськими стандартами, вчитель може призупинити освітній процес і повідомити причину управлінню освіти. Тобто по суті оголосити простій у зв’язку з неможливістю виконувати свої трудові обов’язки”, – йдеться в повідомленні.

При цьому за ним збережеться робоче місце і заробітна плата. Кошти на це в держбюджеті закладені. Сама можливість виплати залежить від ситуації в конкретному регіоні.

“Треба звернутися до бухгалтера та директора закладу освіти або ж до управління освіти – якщо бухгалтерія централізована”, – додає Гришина.

У березні МОН видало наказ про те, що всі освітяни мають отримувати заробітну плату. Незалежно від того, де мешкає вчитель: в Україні чи за кордоном. Забезпечити це доручили органам управління у сфері освіти місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

“Освітянам забороняється добровільно співпрацювати із самопроголошеними “мерами”, “комендантами”, призначеними окупаційними військами, а також безпосередньо з військами держави-агресора. За це передбачена кримінальна відповідальність”, – наголосила вона.

Чтайте також:  Позапланові перевірки шкіл і садочків в Україні: голова ДСЯО натякнув, кому готуватись і що їх чекає

Якщо окупанти погрожують вчителям фізичною розправою і змушують працювати “під дулом автомата” – кримінального покарання для освітян не буде. Однак факти примусу треба фіксувати і за можливості повідомляти в СБУ або прокуратуру.

В Україні школярі поновлять навчання з 1 вересня. Проте вони зможуть піти лише до тих навчальних закладів, будинки яких обладнано укриттям на випадок обстрілу.

Джерело.


Повернутись вверх