facebook

Сергій Шкарлет: «Наше завдання – створити якісно нову модель української освіти для нової країни»

Сергій Шкарлет: «Наше завдання – створити якісно нову модель української освіти для нової країни»

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет провів нараду з керівниками департаментів освіти і науки обласних та Київської міської державних адміністрацій.

«Важко переоцінити роль освітян упродовж останніх майже трьох місяців війни. З перших днів війни саме вони забезпечували прихисток і перевезення переміщених осіб, підтримку Збройних сил України та підрозділів тероборони! Саме вони гідно виконують головне мобілізаційне завдання – організацію освітнього процесу. Нам не соромно за жоден із цих днів війни. Скромність і певні вимоги збереження таємниці не дають можливості освітянам голосно говорити про це», – звернувся до учасників наради Сергій Шкарлет.

Ця теза віднайшла щиру підтримку учасників наради – майже кожен був готовий навести приклади на її підтвердження.

Також Міністр акцентував увагу й на ролі працівників освіти у повоєнній відбудові країни.

«Не лише відновлювати систему, а створити якісно нову модель української освіти для нової країни – ось наше завдання», – наголосив Сергій Шкарлет.

Саме на це завдання спрямована програма Президента України Володимира Зеленського, яку наразі створює низка робочих груп, і освіта має посісти провідне місце у його досягненні.

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі

Заступниця Міністра Віра Рогова також порушила нагальні питання щодо завершення навчального року, підготовки випускників до складання національного мультипредметного тесту, психологічної та матеріальної підтримки усіх учасників освітнього процесу. Віра Рогова наголосила, що організація нового навчального року має бути у центрі уваги керівників усіх рівнів.

Заступниця Міністра поінформувала керівників обласних департаментів освіти про підтримку наших співгромадян, які вимушено перебувають за межами країни. Завданням візиту Моніторингової групи України до Польщі, Німеччини та Італії, до складу якої входила Віра Рогова, було з’ясувати, з якими труднощами стикаються вимушені переселенці, чи задовольняють їхні потреби, зокрема освітні.

«Зустрічі в міністерствах освіти та закордонних справ цих країн, відвідування сімей і організованих груп дітей у місцях їхнього проживання за кордоном засвідчили потужну підтримку, яку наші друзі надають українським дітям та освітянам, що вимушено опинились за кордоном, у відновленні освітнього процесу, в соціалізації, реабілітації від травм війни», – сказала Віра Рогова.

Учасники наради засвідчили, що Міністерство з перших днів забезпечувало розроблення необхідних нормативних документів, методичних рекомендацій, безлічі алгоритмів та інфографіки, що допомагало управлінцям, нашим громадянам та закордонним друзям визначати подальші кроки.

Також увага учасників наради не оминула актуальних тем: затримки виплати зарплати; алгоритму отримання документів про завершення того чи іншого рівня освіти учнями за різних умов (тими, хто продовжує навчання у своїх школах, та тих, хто був змушений переїхати на нове місце проживання на теренах країни або за кордон); роботи закладів дошкільної і позашкільної освіти, гуртків та спортивних секцій упродовж літа, проведення конкурсу імені Петра Яцика; важливості проведення уроків фізичного виховання навіть в онлайн-режимі тощо.

Чтайте також:  З 2025-го вчителям маленьких шкіл не платитимуть з бюджету

За результатами наради кожен з регіонів готуватиме власну модель оновленої освіти, яку захищатиме за кілька тижнів перед керівництвом Міністерства, а після Перемоги – втілюватиме в життя.

Джерело.


Повернутись вверх