facebook

25 найгостріших запитань про Національний мультипредметний тест

25 найгостріших запитань про Національний мультипредметний тест

Чому не можна обійтися без тестів узагалі? Чому не ЗНО? Чому усі абітурієнти мають складати історію України? Як скласти за кордоном? На усі ці запитання відповіла заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко на вебінарі «Все про НМТ 2022». Пані Тетяна також детально описала, як відбуватиметься Національний мультипредметний тест. За її словами, можливості, які відкриває ILearn за підтримки Освіторії та UNICEF, безпрецедентні. Адже з 12 травня до 4 липня майже щодня відбуватимуться вебінари, присвячені кожному з блоків НМТ. Можна і потренуватися — пройти демонстраційний варіант тесту. І все це – абсолютно безкоштовно.

1. Що ще можна використати для підготовки?
Матеріали Всеукраїнської школи онлайн;
Шкільні посібники/підручники. Український інститут розвитку освіти розмістив усі підручники у форматі pdf на своєму сайті в розділі Навчаємося без кордонів»;
Тести минулих років (cайт УЦОЯО розділ «Підготовка. Тести минулих років»);
Відеороз’яснення до завдань ЗНО минулих років;
Короткі тематичні тести в онлайн-тестувальнику (на сайті Львівського РЦОЯО).
2. Чому не можна було обійтися без тестів узагалі?
Бо є дуже популярні професії, а є, так би мовити, не модні. Якби приймали усіх, на деякі спеціальності абітурієнти не підуть, на інші — буде більше, ніж потрібно. Втім, на таких факультетах вчать переважно складні предмети, які далеко не всі можуть опановувати. Частина студентів не змогла б навчатися, не склала першу ж сесію. І що далі відрахованій молоді робити пів року, до вступної кампанії?

3. Тоді, може, краще було відтермінувати?
Якби це зробили, молодь була б на непевний час позбавлена шансу отримувати вищу освіту. Наші випускники вступали б в університети за кордоном. Але це ж майбутнє нашої країни. Нині, як ніколи ви, молоді українці потрібні вдома, щоб Україна якнайшвидше відновилася після війни.

4. А чому не зробили ЗНО? Це ж майже те саме, просто тести в один день?
Ні, так може здаватися лише зі сторони. Насправді ЗНО — це ще й тривала підготовка: друк мільйонів тестових зошитів, складна логістика, залучена величезна кількість персоналу. І справа не лише в часі та зусиллях.

Нині унікальна ситуація: вступна кампанія відбувається в умовах війни. І найголовніше завдання: зробити так, щоб ворог не знав, де та коли проходить тестування. Адже велике скупчення людей може спровокувати атакувати саме ці місця. Гарантувати безпеку абітурієнтів — задача, яка важливіша за всі інші. Якщо залучено багато фахівців та передбачена значна активність з підготовки ЗНО, ризик значно більший. Тож тестування цього року вирішили зробити без паперових носіїв і складної логістики.

Аби убезпечити тих, хто хоче скласти НМТ, тест зробили одночасно з трьох предметів, щоб один раз, а не кілька, приходити до пунктів тестування. Також одночасно у приміщенні перебуватиме максимум 55 людей (в 3-4 аудиторіях), а не 300, як було від час ЗНО. Це дозволить залучати менше інструкторів, легше працювати й простіше вивести усіх в укриття, якщо є загроза.

5. Це онлайн тестування, чому не можна його проходити вдома?
За кордоном є така практика. Але поки що у нас немає системи, яка дозволяє гарантувати, що учасник відповідає сам, дотримується принципів академічної доброчесності. Треба, щоб студентами ставали ті, хто найбільше знає, а не ті, кому пощастило.

6. Чи буде НМТ наступного року?
Можна точно сказати одне: після перемоги цю форму перевірки знань скасують. Вона не є повноцінним замінником ЗНО. Розуміємо, що раніше був вибір — 13 предметів. Були завдання, де можна продемонструвати знання та спосіб мислення: наприклад, власне висловлювання. Але в умовах війни це оптимальний інструмент вступу.

7. Результати цьогорічного НМТ зараховуватимуть наступного року?
Ще не знаємо. Про це можна буде говорити, коли будуть затверджені Умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти 2023.

8. Якщо не встиг зареєструватися, вже не стати абітурієнтом цього року?
Якщо з 1 лютого по 19 квітня абітурієнт створив реєстраційну картку на сайті УЦОЯО testportal.gov.ua, минулого тижня отримав SMS з номером сертифікату та PIN-кодом, вважайте, він зареєстрований. Також якщо отримав дані від учителів (якщо школи реєстрували). Такі абітурієнти візьмуть участь в основній сесії.

Якщо, дійсно, випускник не реєструвався досі, він матиме таку змогу, коли з 10 по 20 червня знову працюватиме сервіс на сайті УЦОЯО. Але це буде реєстрація для участі лише у додатковій чи спеціальній сесіях.

9. Скільки взагалі буде сесій і коли?
Три. Основна пройде з 18 липня по 10 серпня. Офіційні результати учасники отримають до 12.08.

Додаткова сесія почнеться 16 серпня та триватиме до 20 серпня. Заявку на участь в ній на своїй інформаційній сторінці слід подавати з 1 до 10 серпня. Результати будуть відомі до 21.08.

Спеціальна сесія — у вересні. Утім, її дати називають орієнтовно, адже за часів війни складно передбачати події, тож дні тестування можуть дещо змінитися. Нині її планують на 12-16 вересня. Подавати заявку на участь у спеціальній сесії треба 1-7 вересня. Офіційні результати — до 19.09.

10. Якщо результати на основній сесії не сподобаються, можна перескладати?
Ні, не можна. Дві інші сесії — лише для тих, хто або не встиг зареєструватися раніше, або не міг з поважних причин дістатися до місця проходження НМТ. Наприклад, хворів, не зміг виїхати з зони бойових дій, з тимчасово окупованих територій тощо. Також якщо під час НМТ виникнуть значні технічні проблеми (зникне інтернет, буде вимкнення електроенергії), учасників запросять вже на додаткову чи спеціальну сесії. Якщо ж проблеми незначні, на кожному пункті тестування обов’язково буде IT фахівець, аби привести все до ладу.

А ще дадуть пройти НМТ усім тим, хто вже почав його проходити, але довелося покинути приміщення через повітряну тривогу, а потім тривалий час перебувати в укритті.

11. А якщо повітряна тривога не дуже довго триватиме?
Інструктор допоможе призупинити тестування. Разом з ним усі пройдуть в укриття (воно є або у самому пункті тестування, або поруч). Після завершення повітряної тривоги абітурієнти повернуться до тих саме питань, на якому зупинилися. Призупинений таймер знов почне відраховувати час, що відведено на роботу.

12. Чому на основну сесію відведено так багато днів?
Аби учасники проходили її у різні дні невеликими групами — для гарантування безпеки. Щоб не дізналися вороги, просимо абітурієнтів не повідомляти стороннім особам про час та місце тестування, не писати про це в соцмережах. Школи, які працюватимуть тимчасовими пунктами, теж не мають оприлюднювати цю інформацію до проведення НМТ.

13. А кажуть, що можна буде обирати місце та час…
Ні. Кожний учасник отримає інформацію, де й коли для нього проходитиме НМТ.

14. Син реєструвався ще у Києві, а нині ми на Закарпатті! Що робити ВПО?
Не проблема! Внутрішньо переселеним особам треба вказати нове місце проживання. Всім учасникам НМТ треба буде двічі підтвердити намір проходити тестування та де саме ви проживатимете у липні. Вперше для основної сесії це треба зробити з 20 травня до 7 червня. Для додаткової сесії це можна буде зробити 8-18 липня.

15. А якщо потім абітурієнт повернеться додому?
Для цього існує другий період: 21 червня — 7 липня, уточнення місць реєстрування. Якщо тоді він повідомить про нове місце, ми врахуємо. Уточнити місце для додаткової сесії учасники матимуть змогу 1-10 серпня, а для спеціальної сесії — 1-7 вересня.

16. Якщо місце проживання не змінилося й не буде, можна не підтверджувати намір?
Ні. Без цього учасника НМТ не врахують. Чимало людей реєструвалися, хоча не планують вступати до університетів. Тоді це треба було, щоб скласти ДПА у формі ЗНО та отримати документ про середню освіту.

17. А як і де можна скласти НМТ за кордоном?
Наприкінці наступного тижня буде відомо, в яких саме країнах, в яких містах можна буде це зробити тим, хто виїхав. Вже відомо, що, наприклад, у Польщі.

18. Як відбуватиметься НМТ?
На вході треба буде показати паспортний документ (паспорт, документ у «Дії», закордонний паспорт). Запрошення будуть розміщені на інформаційних сторінках. У кожному кабінеті інструктор відповість на організаційні питання та прослідкує, аби ніхто не порушував правила. НМТ — це як звичайний тест на комп’ютері.

За кордоном все буде так само. Просто пункти не в українських школах, приміром, а у віденських. Інструкторами працюватимуть україномовні освітяни.

19. А на котру приходити?
Зверніть увагу на час: він не однаковий для всіх. Якщо ЗНО завжди був вранці. НМТ проводитиметься у дві зміни.

20. Чи буде тестування угорською для нацменшин?
ЗНО проводилося мовами усіх національних меншин. На жаль, в комп’ютерному форматі неможливо за стислі терміни платформу перелаштувати під різні мови. Втім, вважаю у часи війни це — не недолік, а відповідь на ситуацію, що склалася, демонструє нашу повагу до української мови.

21. Чому саме цей набір предметів?
Українська мова та математика вже були обов’язковими, усі готувалися їх складати. Вони мають найвищу прогностичну валідність, тобто якщо високий результат з них, успішність в університеті буде висока.

Історія України – визначальний предмет для формування особистості громадянина. А ще це третій за популярністю предмет. Погляньте, що робить з росіянами незнання історії, там зомбують, перекручують факти ідеологи. Маємо розумітися на тому, що відбувається та надалі відбуватиметься в країні. Тому питання будуть стосуватися найближчого періоду: з 1914 — до початку 21 століття.

22. Які будуть питання?
Українська мова: 15 завдань — вибір правильної відповіді з наданих 4-5 варіантів, 5 — на встановлення відповідності.

Математика: 14 завдань — вибір з 5 варіантів, 4 — на встановлення відповідності, 2 — з короткою неструктурованою відповіддю (записати розв’язання задач).

Історія України: 15 завдань — вибір з 4-5 варіантів, 5 — на встановлення відповідності.

Дозволено користуватися довідковими матеріалами з математики, чернетками.

Одразу після завершення тестування учасник побачить свої результати за кожен блок: це тестові бали. Далі слід знайти шкалу переведення у 100 — 200 рейтингових балів, перевести та помножити на коефіцієнти. А можна просто дочекатися офіційних результатів.

В НМТ є особливість, яка може викликати обурення. Це короткий тест, тож різниця в один тестовий бал стає значною при переведенні у рейтингові. Припустимо, 34 тестових бали — 192 рейтингових, а 35 — вже 200. Так, найвищий бал — це як у спорті, той бігун, хто хоч трохи швидше за інших, перемагає. Слід бути максимально сфокусованими, надзвичайно знати предмет, якщо хочете найкращі результати. Але якщо просто добре скласти, абітурієнт вступить до університету. І для цього шкільних знань цілком досить.

23. На кожен предмет — певна кількість часу?
Ні. 120 хвилин учасники розподіляють на власний розсуд. Можна залишити більше часу на той предмет, що для учасника складніший за інші. А ще краще витрачати більше часу на той блок, який більше важить при вступі на обрану спеціальність. Як це дізнатися? В Умовах прийому для здобуття вищої освіти 2022 року є коефіцієнти, які зменшують чи збільшують результати з блоку, залежно від того, на яку спеціальність вступати.

24. Для чого ті коефіцієнти?
Скажімо, для майбутнього журналіста та IT спеціаліста знання з математики та української мови по-різному будуть потрібні у роботі. Тож зрозуміло, чому при вступі на журналістику результати блоку з мови множитимуть на коефіцієнт 0,45, а на комп’ютерні науки — лише на 0,3. А з математики навпаки: на 0,3 та 0,5 відповідно.

25. Чи всі люди з ООП зможуть пройти тестування?
Ні, але це не означає, що в них не буде шансу стати студентами цього року. Пишаємося, що під час ЗНО могли задовольнити різні потреби. Були тести шрифтом Брайля, різноманітні додаткові пристосування. Нині цього не буде. Але людям з ООП треба письмово подати запит на додаткове облаштування, отримати офіційну відмову. Цей документ треба надати в обрані університети, де мають для таких абітурієнтів влаштувати іншу форму перевірки знань.

Отже, не варто боятися НМТ. Хоч це й нова форма, але перевірятимуть лише шкільні знання. Адже вже стартує безкоштовна підготовка українських вступників на iLearn, яка проходить за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). З нею шанси на вступ до університету ще більш зростають.

Джерело.


Повернутись вверх