facebook

“Україна — вигадка комуністів”: російський вчитель показав, що змушує розповідати дітям Міносвіти РФ

“Україна — вигадка комуністів”: російський вчитель показав, що змушує розповідати дітям Міносвіти РФ

Російський вчитель історії Андрій Шестаков розкрив журналістам зміст методичок, який нав’язує шкільним викладачам Міносвіти РФ для ведення пропаганди серед дітей.

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначає видання, файли із відповідними настановами поширювались у груповому чаті месенджера WhatsApp. Вони містять десятки сторінок документів і презентацій, а також посилання на відео. У документах, чимало з яких мають герб Міністерства освіти РФ, містяться інструкції щодо того, як слід навчати та що пояснювати школярам дитячого та підліткового віку про російську агресію проти України.

Зокрема, в одному з файлів містяться посібники з уроків, у яких стверджується, що російські солдати, які воювали в Україні, є героями, а також, що українська влада є спільниками тих, хто співпрацював з нацистами під час Другої світової війни. Автори документу стверджують, що Захід намагався поширити розбрат у російському суспільстві, і що росіяни повинні триматися разом.

38-річний Шестаков розповів, що пропрацював 16 років поліцейським. Однак останнім часом у нього почали з’являтися все більші сумніви у чесності російського режиму. Відтак у січні він вирішив змінити роботу та пішов працювати у школу-гімназію № 2 у Нерюнгрі, вугледобувному містечку у Східному Сибіру, ​​приблизно за 6700 кілометрів на схід від Москви.

Чтайте також:  В Україні розпочалася реєстрація на єдине фахове вступне випробування: скільки часу є у майбутніх бакалаврів, аби подати документи

Попри настанови російської влади вчитель розповів своїм учням про зміст навчального посібника та про те, чому він містить неточності — зокрема, звернув увагу на твердження, що нібито Україна була винаходом більшовицької комуністичної Росії.

1 березня на уроці Шестаков сказав учням, що не радить їм служити в російській армії, а також заявив, що виступає проти війни проти України. Він наголосив, що російські лідери вдаються до фашистської риторики та дій попри твердження, що борються з фашизмом в Україні.

Невдовзі місцева поліція та ФСБ викликали Шестакова на допит. Йому не висунули звинувачень через коментарі, однак 18 березня суд оштрафував вчителя на 35 000 рублів за дискредитацію російських збройних сил через повторну публікацію в інтернеті відео інтерв’ю із російськими солдатами, захопленими в полон в Україні.

Зрештою вчитель залишив свою роботу. У коментарі журналістам він сказав, що його все одно звільнили б за публічні виступи проти війни.

Джерело.


Повернутись вверх