facebook

Закінчення навчального року: від теорії до практики

Закінчення навчального року: від теорії до практики
Поговоримо про особливості завершення освітнього процесу в умовах війни

Через складну епідеміологічну ситуацію, пов’язану зі світовою пандемією, та бойові дії на території нашої держави 2021/2022 навчальний рік став найскладнішим для учасників освітнього процесу за всю історію незалежної України. Але, незважаючи на всі обставини, освітяни тримають свій фронт і продовжують гідно виконувати професійні обов’язки. Попереду на заклади освіти чекає дуже відповідальний етап – завершення освітнього процесу в умовах воєнного стану. Аби розібратися в його особливостях, ми підготували огляд нормативної бази (зокрема наказу МОН України від 01.04.2022 №290) та актуальних можливостей Освітнього проєкту «На Урок», які допоможуть організовано закінчити навчальний рік.
Дата закінчення навчального року
Заклади загальної середньої освіти самостійно визначають день закінчення освітнього процесу та, за потреби, вносять відповідні зміни до структури навчального року (залежно від ситуації у регіоні).
Виконання освітніх програм, навчальних програм та навчального плану
З метою забезпечення якісного виконання програм, вчителі мають внести зміни до календарно-тематичного планування без урахування показників із кількості днів. Виконання єдиного комплексу освітніх компонентів має забезпечуватись за рахунок ущільнення навчального матеріалу такими способами:

1. Організація самостійної навчальної діяльності учнів. 
Навіть у мирний час така навчальна діяльність вважається однією з проблемних складових освітнього процесу. Для розвитку позитивної мотивації до самостійного опанування знань та формування ключових  компетентностей, можна скористатися такими освітніми можливостями «На Урок»:

  • Безкоштовними прямими трансляціями уроків від досвідчених викладачів онлайн-школи, до яких може долучитися кожен школяр. Це чудова альтернатива звичайному освітньому процесу, якщо дитина не має можливості повністю повернутися до навчання у школі.
  • Каталогом проєктів. Якісні розробки допоможуть по-справжньому захопити школярів та дізнатися багато цікавинок.
  • Онлайн-лабораторними. Сучасний формат традиційних дослідів, адаптованих до шкільної програми, неодмінно зацікавить школярів і надихне їх на власні дослідження.
  • Журналом. Актуальні статті допоможуть отримати багато цікавих ідей для урізноманітнення навчання та зробити самостійну роботу школярів дієвим способом розкриття їхнього потенціалу.
  • Бібліотекою розробок. Тут ви знайдете безліч матеріалів, створених освітянами з різних куточків України та світу, які сприятимуть урізноманітненню змісту навчання.

2. Додаткових консультацій із використанням технологій дистанційного навчання. 

«На Урок» пропонує велику кількість цікавих і корисних матеріалів, які допоможуть налагодити ефективну взаємодію зі школярами. У розділі журналу  «Інтернет на користь» ви можете знайти детальні інструкції для роботи з багатьма сервісами та ідеї щодо їхнього застосування в освітньому процесі. А отримати дієві поради від вчителів-практиків з усієї України та дізнатися про використання різноманітних онлайн-технологій ви зможете, переглянувши:

Підготовка до складання Національного мультипредметного тесту
У 2022 році випускники шкіл, які виявили бажання вступати до закладів вищої освіти, складатимуть ЗНО за спрощеною процедурою у формі Національного мультипредметного тесту. Аби школяриі мали змогу врахувати всі особливості іспиту, слід їх ознайомити з:

А якщо ви бажаєте дізнатися про секрети якісної підготовки випускників до фінального іспиту в кризових умовах, перегляньте вебінари від досвідчених вчителів-практиків.

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

Підготовка до складання Національного мультипредметного тесту

У 2022 році випускники шкіл, які виявили бажання вступати до закладів вищої освіти, складатимуть ЗНО за спрощеною процедурою у формі Національного мультипредметного тесту. Аби школяриі мали змогу врахувати всі особливості іспиту, слід їх ознайомити з:

А якщо ви бажаєте дізнатися про секрети якісної підготовки випускників до фінального іспиту в кризових умовах, перегляньте вебінари від досвідчених вчителів-практиків.
Психологічна підтримка дітей, у тому числі після завершення навчального року
Із початком бойових дій школярі як ніколи потребують психологічної та емоційної підтримки. Підвищити рівень власної компетентності та навіть стати справжнім експертом у цій сфері допоможуть матеріали:

Оцінювання результатів навчання здобувачів освіти
Офіційна фіксація успішності учнів має одночасно відображати реальний рівень навчальних досягнень та заохочувати школярів до нових перемог. Як досягти цієї мети в кризових умовах? Державна служба якості освіти  розробила поради щодо здійснення оцінювання у школах, що працюють в умовах війни, а МОН надало рекомендації, які потрібно врахувати під час:

1. Семестрового оцінювання.

До результатів навчання школярів за ІІ семестр потрібно зараховувати всі оцінки, які вони отримали упродовж цього навчального періоду незалежно від місця навчання (у тому числі за межами України). Крім того, школярі ВПО можуть надати інформацію зі щоденника (у тому числі електронного) за попереднім місцем навчання.

Семестрове оцінювання може проводитись за результатами:

  • тематичного оцінювання;
  • поточного оцінювання;
  • підсумкового оцінювання у вигляді письмової контрольної роботи, онлайн -тестування, діагностичної роботи, усної співбесіди тощо.

Оцінювання учнів 5-8 та 10 класів може здійснюватись за 2-бальною шкалою («зараховано»/«не зараховано») під час оцінювання предметів варіативної складової та у випадку, якщо:

  • відсутні результати оцінювання школярів із об’єктивних причин (наприклад, якщо учень не може долучитися до навчання під керівництвом педагогів);
  • понад 50% уроків із навчального предмета проведено у дистанційному форматі;

Відповідне рішення приймає педагогічна рада та затверджується наказом керівника закдау освіти.

Аби оцінка стала для школярів справжнім стимулом до навчання, слід використовувати традиційні та оригінальні способи перевірки їхніх знань. Дізнатися про неординарні підходи до оцінювання результатів навчання учнів, зокрема й школярів початкової школи, допоможуть наші вебінари та статті Журналу. А багатофункціональна Платформа онлайн-тестів «На Урок» дозволить нагадати дітям про важливе у форматі гри, перевірити їхні знання й швидко задати домашнє завдання, провести самостійну роботу.

Як працювати з онлайн-тестами «На Урок»?

На сторінці Онлайн-тестів можна знайти допоміжні  корисні відеопідказки (з правої сторони го боку від переліку тестувань). Також стануть у пригоді:

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого... Що сталося?

Корисний лайфхак: щоби бачити результати тестувань школярів, унеможливити списування, обмежити час проходження тесту, зверніться до такої інструкції.

  1. Перейдіть на сторінку тестування. Якщо попередньо ви розробили власне тестування, знайдіть його на сторінці «Мої тести».
  2. Натисніть на «Домашня робота».
  3. На наступній сторінці ви можете змінити назву тесту (позначка 3 на скріншоті). Це допоможе запобігти тому, що школярі знайдуть готові відповіді на тестування.
  4. Також ви можете змінити налаштування домашнього завдання відповідно до власних потреб (позначка 4).

2. Річне оцінювання

Річна оцінка визначається на підставі семестрових або скоригованих семестрових оцінок. Проте вона не обов’язково має бути середнім арифметичним від двох навчальних періодів – потрібно врахувати динаміку особистих результатів навчання школярів та сформованість уміння застосовувати набуті знання.

Якщо в учнів із числа ВПО та з тимчасово окупованих територій відсутнє задокументоване оцінювання:

  • за І семестр, річна оцінка може визначатись за результатами ІІ семестру;
  • за ІІ семестр – враховуються результати І семестру та поточного оцінювання ІІ семестрі.

Державна підсумкова атестація
Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти» та наказом МОН України від 28.02.2022 № 232 школярів 4-х, 9-х та 11-х класів звільнено від проходження державної підсумкової атестації. У відповідній графі додатка до документа про освіту робиться запис «звільнений(а)».
Переведення учнів на наступний рік навчання
Відповідно до наказу МОН від 14.07.2015 №762 (зі змінами) переведення учнів здійснюється на підставі результатів підсумкового (семестрового та річного) оцінювання учнів згідно з рішенням педагогічної ради школи.

Під час переведення на наступний рік навчання або вибуття із закладу загальної середньої освіти учням початкової школи видається свідоцтво досягнень, учням 5–8 та 10 класів – табель навчальних досягнень.

Державна служба якості освіти рекомендує закладам освіти, у яких навчалися діти ВПО, підготувати супровідний лист для кожного школяра, в якому вказати:

  • назву школи та термін навчання (з… до…);
  • форму навчання;
  • теми з предметів, що вивчалися, та поточні/підсумкові оцінки;
  • характер наданої соціально-психологічної допомоги (за наявності);
  • рекомендації щодо подальшої роботи з дитиною (за потреби).

Такий лист дозволить відстежити навчальні досягнення школярів та скоординувати їхнє навчання у новому навчальному році.
Видача документів про здобуття початкової освіти
Виготовлення, видача та облік документів про початкову освіту здійснюється згідно з наказом МОН від 02.07.2021 № 767.

Виготовлення документа про  початкову освіту – формування в Єдиній державній електронній базі з питань освіти оригіналу електронного документа про освіту ув графічній формі.

Свідоцтво про початкову освіту не відтворюється в пластиковій картці та не потребує додатка на спеціальному бланку. Батьки школярів мають право отримати паперову копію документа про освіту за допомогою простого алгоритму дій:

  1. Один із батьків має звернутися до закладу освіти та надати відповідну письмову заяву.
  2. Школа має роздрукувати документ на аркуші паперу формату А4 з текстовою інформацією з одного боку, засвідчити підписом керівника (із зазначенням дати підпису) та печаткою закладу освіти.
  3. Керівник видає документ особисто одному з батьків учня (після встановлення його особи згідно з пред’явленим документом).
Чтайте також:  Для студентів все радикально зміниться: Рада ухвалила новий закон – доведеться змиритися

Загальний строк виготовлення та видачі не може перевищувати 5 робочих днів з дати звернення. Вести облік видачі свідоцтв школі не потрібно.

Бажаєте дізнатися більше про особливості завершення навчального року в початковій школі, тоді неодмінно завітайте на вебінар Інни Іванової «Окремі питання завершення 2021/2022 навчального року в початковій школі», який відбудеться 13 травня о 16:00.
Видача документів про базову середню освіту та повну загальну середню освіту
Видача та облік документів про освіту, в тому числі з відзнакою, здійснюється згідно з наказом МОН України від 10.12.2003 № 811. Інформацію на замовлення документів про освіту випускникам можуть подавати як заклади освіти, в яких вони вчились раніше, так і заклади, де діти навчаються зараз.

Якщо заклад освіти не функціонує внаслідок збройної агресії, видачу свідоцтв може здійснити інший заклад освіти за місцем перебування випускника (для учнів, які перебувають за кордоном – будь-яка школа в Україні), визначений відповідним органом управління освіти. У цьому випадку в додатку до свідоцтва, робиться запис із посиланням на наказ МОН від 01.04.2022 №290:

Приклад: «Додаток заповнено на підставі наказу МОН від 01.04.2020 №290» 

Якщо учні 11-х класів із числа ВПО або з тимчасово окупованих територій отримають документи про здобуття освіти з відзнакою (золотими та срібними медалями), але не мають задокументованих результатів оцінювання за І семестр, враховуються результати річного оцінювання.

Офіційної шкільної документації вчителем, який на час завершення навчального року перебуває за кордоном (роз’яснення ДСЯО)
Згідно з Положенням про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти облік навчальних занять і результатів навчання учнів у цьому форматі здійснюється відповідно до вимог законодавства. Якщо вчитель знаходиться за межами України, оформлення шкільної документації (зокрема календарних планів, класних журналів тощо) може відбуватися після його повернення до закладу освіти. Але зазначене питання має бути врегульоване рішенням (наказом) керівника, яке ухвалюється відповідно до статті 23 Закону України «Про освіту».
Управлінська діяльність
Завершення навчального року є трудомістким процесом для адміністрації закладу освіти, бо пов’язане з оформленням великого обсягу шкільної документації. Ознайомитися з управлінським досвідом, отримати корисні поради щодо документообігу допоможуть матеріали:

Плануємо майбутнє
Війна не триватиме вічно, тож потрібно будувати особисті та професійні плани на майбутнє! Тим більш, що незабаром вже й новий 2022/2023 навчальний рік, який приймає естафету впровадження реформи НУШ у базовій середній школі. Освітній проєкт «На Урок» пропонує безліч можливостей для підвищення кваліфікації вчителів за різноманітними напрямами у зручному форматі. А за допомогою курсу «Підвищення кваліфікації та професійне зростання освітян: шляхи і можливості», ви зможете розробити індивідуальну траєкторію вдосконалення педагогічної майстерності й організувати ефективну роботу в міжатестаційний період.

Попри те, що цей навчальний рік – найскладніший в історії сучасної України, ми з гідністю його пройшли, а завершити допоможуть поради, описані у статті. Бережіть себе! Віримо у ЗСУ! Разом до перемоги!

Джерело.


Повернутись вверх