facebook

ЗНО цього року можна буде скласти у країнах ЄС

Усі абітурієнти, які мають намір цього року вступати до українських університетів матимуть таку змогу, навіть якщо вони перебуватимуть у країнах Європейського Союзу.

Про це в ефірі програми «Сніданок з 1+1» розповів міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

«Абітурієнти, які закінчили 11 клас і бажають вступати в заклади вищої освіти України, будуть мати таку змогу. На території країн ЄС вони зможуть скласти національний мультипредметний тест або у столицях європейських держав, або на базі університетів цих країн», – сказав Шкарлет.

Він нагадав, що цього року формат проведення ЗНО буде змінено.

Основною відмінністю є те, що в 2022 році буде проведений один іспит – національний мультипредметний тест, який триватиме протягом 120 хвилин.

Тест ЗНО буде відбудеться не в режимі онлайн, а у закладах освіти, і буде містити 3 важливі дисципліни: українську мову, математику та історію України (по 20 завдань на кожну дисципліну).

Водночас міністр освіти наголосив, що фізична присутність абітурієнта під час складання іспиту буде обов’язковою.

Також він пояснив, чому саме ці предмети обрані до програми національного мультипредметного тесту.

«Українська мова і математика були обов’язковими під час складання державної підсумкової атестації в Україні. Ці дисципліни мають найбільшу прогностичну валентність щодо можливості навчання на програмах бакалавра. А українська мова сьогодні є визначальним предметом нашого українського генокоду», — розповів Сергій Шкарлет.

За його словами, для отримання громадянства в будь-якій країні потрібно скласти екзамен з історії держави.

«Якщо українець не знає історії України, то про вищу освіту мова не може йти взагалі», – наголосив міністр.

Джерело.


Повернутись вверх