facebook

Організація самостійної підготовки випускників до тестування. Як організуватися учням в період війни.

Організація самостійної підготовки випускників до тестування. Підготовка випускників до тестування – це довготривалий процес упродовж навчання у закладі освіти під керівництвом учителів. Але в умовах сьогодення для випускників самостійна (систематична та спланована) підготовка до тестування набуває першочергового значення і стає запорукою подальшого успіху.

Випускники самостійно складають зручний для них графік роботи, керують власним часом, обирають зручний темп навчання, витрачають на опрацювання певної теми стільки часу, скільки вважають за потрібне. Це залежить від складності теми та швидкості запам’ятовування, опанування матеріалом.

Підготовка до вступу у заклад вищої освіти – це, в першу чергу, змістовна підготовка з предмету. При самостійній підготовці значну роль у засвоєнні матеріалу відіграє організаційна складова процесу навчальної діяльності.

Для того, щоб ця діяльність була плідною, необхідно правильно організовувати свій час та спланувати роботу.

• Займайтеся регулярно. Краще працювати 2-3 години щодня, ніж більшу кількість часу, але раз у тиждень.

• Працювати краще «на свіжу голову», чітко визначаючи обсяг і зміст роботи.

• Якщо важко відразу сконцентруватися на вивченні предмета, то варто почати з повторення матеріалу або з вивчення легшої теми. Як тільки праця стане більш продуктивною, можна переходити до більш складних розділів. Такий підхід не дозволить зневіритися у власних силах.

• Не варто ставити перед собою надзвичайно складні завдання, адже чим менше часу залишається до тестування, тим важче їх виконати. Краще сформулювати основну задачу, потім розбити її на невеликі частини, які дійсно можна вирішити у визначений проміжок часу.

• Доцільно структурувати матеріал за допомогою планів, логічних схем, графіків; робити короткі записи, нотатки. Складні теми варто чергувати з простішими.

• Після вивчення матеріалу необхідно попрацювати з тренувальними тестами (наприклад, на платформі ЗНО-онлайн є тематичні добірки тестових завдань з необхідних предметів). У кожній предметній добірці завдання розподілено за розділами, темами й підтемами. Це дає можливість впродовж одного відрізку самостійної роботи зосередитися на виконанні завдань конкретного тематичного спрямування. Майте на увазі, що багато завдань можна швидше вирішити, якщо не шукати одразу правильний варіант відповіді, а послідовно виключати тi, які явно не підходять. Метод виключення дозволяє в результаті сконцентрувати увагу всього на одному-двох вapiантах, а не п’яти-шести.

• Складіть ЗНО минулих років. Це завжди хороша ідея, зокрема тому, що деякі типи запитань повторюються.

• Фіксуйте запитання, у яких помиляєтеся. Проаналізуйте помилки. Вони зроблені через неуважність чи повторюються з тесту в тест? Якщо помилки трапляються в одній із тем, попрацюйте над цією темою окремо.

• Перегляньте звіти про ЗНО за попередні роки. Окрім правильних відповідей на завдання попередніх років, там є статистичні дані про те, скільки учнів правильно відповіли на запитання. Зверніть особливу увагу на ті запитання (теми), які викликали труднощі у значній кількості учнів, опрацюйте їх ретельно.

• Обов’язково потрібно чергувати роботу й відпочинок. Не перенавантажуйте мозок. Оптимальна тривалість заняття 30-40 хвилин, максимум уваги досягається після 10-15 хвилин від початку роботи, тривалість перерв у першій половині дня не повинна перевищувати 5-10 хвилин, у другій половині дня тривалість кожної наступної перерви збільшуйте на 5 хвилин.

Є й деякі психологічні закономірності навчання, які слід враховувати.

• «Ефект краю». Найкраще запам’ятовується інформація, викладена на початку і наприкінці тексту. Середина зазвичай швидко «вилітає» з голови. Тому під час запам’ятовування та повторення слід приділити увагу середині тексту.

• Повторювати треба не механічно, а вдумливо, зосередившись на змісті. Інформація після «завантаження» в мозок, якщо її не повторити, утрачається на 30 % упродовж перших 10 годин. Щоб цього не сталося, слід прочитати текст, повторити його вдруге, і ще раз – через добу. Після цього можна бути впевненим у тому, що інформація запам’яталася.

• Слід спробувати знайти щось цікаве у найнуднішому матеріалі, адже цікаве запам’ятовується набагато легше. Якщо вам цікава тема – ви не забудете дату, теорему чи формулу навіть через декілька років.

• Наявність власної стратегії навчання полегшує засвоєння матеріалу. Так, знаючи особливості своєї пам’яті, можна просто читати матеріал (працює зорова пам’ять), можна проговорювати його вголос, або переказувати комусь. Тим, у кого переважає моторна пам’ять (запам’ятовування відбувається, коли людина пише) допомагають конспекти, нотатки, шпаргалка.

Але тільки міцних знань недостатньо для успішного складання тестування. Однією із проблем в ситуації тестування є хвилювання. Тому необхідно приділити увагу психологічній підготовці.

Необхідно враховувати стан нервової системи, ступінь її збудженості та врівноваженості. Для розв’язання цієї проблеми доцільно проводити мінітренування майбутнього тестування, яке допоможе поступово адаптувати нервову систему до можливого майбутнього стресу.

Одна з найважливіших вимог тестування – це обмежений час. Щоб навчитися правильній організації часу, працюйте над тестами з годинником, таймером.

Готуючись до тестування, не думайте, що не впораєтесь, навпаки малюйте собі «картину успіху» та вірте у власні сили.

Джерело.


Повернутись вверх