facebook

12 креативних ідей для шкільного випускного

12 креативних ідей для шкільного випускного

Інформує Всеосвіта.

Не за горами кінець навчального року. Невідомо, чи лунатимуть останні дзвоники на шкільному подвір’ї, чи доведеться учням закінчувати клас або й школу дистанційно.

Нам здавалось, що під час COVID-пандемії життя зупинилось і діти втратили шанс на свято, але вихід було знайдено: заходи просто неба з дотриманням безпечної дистанції між присутніми.

Цьогоріч ситуація ускладнюється тим, що війна розкидала родини по всьому світу. Єдине, що може всіх об’єднати – це сучасні технології навчання з можливістю реального онлайн-спілкування.

Звісно, в таких умовах не потиснеш руку другу та не обіймеш того, з ким довгі роки сидів поруч за партою. Але не буває безвихідних ситуацій. На окремих територіях країни відсутні бойові дії, й там є змога реалізувати більше ідей для приємних дитячих спогадів про випускний 2022.

Ідея 1

У школах України вже стало традицією на випускний вечір відмовлятись від суконь та костюмів. Всі заощаджені кошти випускники колективно перераховували на допомогу дитячим будинкам або лікарням.

Так, у 2020 році учні генічеської школи № 4 віддали кошти на допомогу дитячому відділенню місцевої лікарні. Цьогоріч можна також долучитись до такої традиції та підтримати коштами ЗСУ, внутрішньо переміщених осіб, або перерахувати у певний фонд для підтримки людей, які втратили житло під час війни.

Ідея 2

Випереджувальне завдання для учнів «Напиши характеристику»

Вчитель завчасно пропонує кожному учню написати характеристику для одного однокласника (однокласниці) без вказування імені та прізвища. Під час святкової онлайн – конференції учні бачать перед собою фото класу та слухають свої характеристики, відгадуючи, про кого йдеться.

Під час підготовки до цього завдання варто наголосити учням на необхідності підкреслити максимальну кількість позитивних рис характеру учня, а потім перевірити роботу та за потреби внести правки.

Ідея 3

Завдання «Лист захиснику»

Вчитель може запропонувати написати мотиваційний лист до військового за таким планом:

  1. Привітання.
  2. Подяка за нелегку роботу.
  3. Коротка розповідь про себе (із вказанням класу).
  4. Розповідь про свої дитячі (юнацькі) мрії.
  5. Висловлення пропозиції зустрітись через декілька років на випускному, але вже у наступному класі (учні 4-х класів можуть запросити на свій випускний у 9-му, а учні 9-х – на зустріч в 11-му, випускники школи – зустрітись через рік.)
  6. У кінці листа вказати місто, адресу та номер школи.
Чтайте також:  Молодим ученим та докторам наук виплачуватимуть щорічні гранти

Ідея 4

Якщо у місті немає бойових дій, можна реалізувати цю ідею колективно, якщо є – кожен виконує завдання окремо, але для спільного результату.

Придбайте необхідні прості продукти (борошно, повидло, пакетики для фасування) і всі разом напечіть пиріжків або печива для захисників. Напишіть декілька рядків з побажаннями та словами підтримки й передайте до найближчого волонтерського відділу.

Ідея 5

«Свято із зірковим гостем – це реально!»

Під час пандемії зірки залюбки долучались до дистанційних привітань учнів. Цей рік не стане винятком. Напишіть у соціальних мережах піар-менеджерам різних зірок. Немає гарантій, що всі долучаться до пропозиції, але дехто обов’язково допоможе.

У повідомленні не забудьте вказати клас, номер школи та місто. Лишень явіть реакцію дітей, коли вони побачать зіркове звернення! Позитивні враження та відео залишаться на все життя.

Ідея 6

Вправа «Земляки»

Через те, що під час війни значна кількість людей виїхала за кордон, можна запропонувати учням перевтілитись у журналістів (профорієнтація) та взяти інтерв’ю в українців, які тимчасово оселились в інших країнах світу.

Ось кілька ключових ідей:

  • Можна запропонувати людині розповісти про країну, в якій вона проживає, не називаючи її, а інші учні мають здогадатись, про що йдеться.
  • Місцевий мешканець розповідає декілька цікавих фактів про своє місце проживання та закінчує виступ тим, що підкреслює важливість освіти в житті людини та спонукає учнів до вивчення мови, опанування професії та отриманням змоги подорожувати світом.
  • Для учнів, які володіють іноземною мовою, є змога взяти інтерв’ю іноземною, а глядачі (клас) мають взяти на себе роль перекладачів та продублювати розповідь українською.
Чтайте також:  Вступна кампанія 2024 року: МОН затвердило Порядки прийому на навчання

Ідея 7

Вправа «Пошта часу»

Не обов’язково випускники, але й учні будь-яких класів можуть написати послання до самого себе через десять, двадцять, тридцять років. Для цього необхідно написати електронного листа та відправити його на секретну поштову скриньку, створену вчителем.

Щоб спонукати дітей до роботи, вигадайте цікаву електрону адресу, наприклад: моємайбутнє.com, поштачасe.com, мріїздійсняться.com.

Суть завдання полягатиме e щирому викладі думок та опису мрій, панів щасливого життя у майбутньому. Завдання вчителя – зберегти всі повідомлення учнів, щоб через роки була змога знов поринути у шкільне життя.

Ідея 8

Колективна творча справа «Коло вдячності»

Запропонуйте учням записати на відео декілька речень зі словами подяки рідній школі. У зв’язку із ситуацією, яка склалась в країні, не всі учні матимуть змогу повернутись у рідну школу. Тому звернення учнів будуть максимально щирими та теплими.

Щоб відео вийшло максимально цікавим, запропонуйте дітям у перші секунди зйомок ловити зелене яблуко, а після закінчення свого виступу кидати його в сторону, імітуючи пас іншому. (За кадром хтось має допомогти організувати цей момент. Яблуко повинно бути у всіх одного кольору). У такий спосіб з’явиться імітація зв’язку між учнями.

Ідея 9

Завдання для активних користувачів соціальних мереж «Прокачай свою сторінку»

Якщо серед учнів є блогери, або активні користувачі TikTok, Instagram, запропонуйте їм збільшити обсяги своєї популярності завдяки створенню тематичного контенту.

Суть роботи – знайти доречну музику та створити невеличкий ролик у TikTok, записати привітальне сторіс в Instagram, або начитати віршовані рядки у стилі реп зі згадуванням своїх друзів, вчителів й розповсюдити на власному YouTube-каналі.

Щоб побачити завчасно підготовлений сюрприз, кожен однокласник буде заходити на сторінку автора, переглядати матеріал й у такий спосіб заохочувати свого друга/подругу до нових творчих звершень.

Ідея 10

Вправа «Таланти твої, Україно»

У кожному класі є діти, які займаються творчістю: співають, малюють, танцюють, грають на музичному інструменті. Поспілкуйтесь завчасно з цими учнями, з’ясуйте, хто з них матиме змогу у прямому етері продемонструвати свої здібності. У певний момент онлайн-заходу виведіть світлини цих учнів на екран та запропонуйте іншим учням бути генератором творчих ідей. Клас має давати короткі, але чіткі завдання кожному учню, а він їх реалізовуватиме. Наприклад: «Візьми аркуш та фарбу, намалюй сонях, вчительку, дерево тощо». У результаті учні отримають картину, створену однокласником, проте до якої інтелектуально долучився увесь клас.

Чтайте також:  "Діти знають, хто їхній ворог". Молодий вчитель Руслан Циганков – про дружбу з учнями, проблеми освіти і прапор Росії...

Ідея 11

«Моя емоція»

Під час онлайн-випуску відсутня можливість доторкнутись одне до одного, але з’являється інша можливість – зафіксувати емоцію кожного у певний момент. Завдяки клавіші Print Screen вчитель зможе робити фото всіх присутніх та зберегти його.

Для цього необхідно завчасно підготувати цікаві запитання, пов’язані зі школою та навчанням. Вчитель їх зачитує, а учні без слів, емоційно, реагують на почуте. Наприклад: «Яка у вас емоція в момент, …

…коли зранку дзвонить будильник;

…замість одного уроку фізичної культури буде два;

…з’являється неочікувана самостійна робота з математики;

…останнього уроку не буде;

…всім класом йдемо в кіно;

… завтра буде діагностувальна з англійської.»

З емоційних фотографій учнів можна утворити цілі колажі з реакціями на ті чи ті ситуації. Це прекрасний подарунок на все життя.

Ідея 12

«Побажання вчителів»

Не лише учні звикають до педагогів, але й педагоги до своїх учнів також. Запропонуйте вчителям звернутись до дітей з приємними словами та побажаннями. Формат звернення колеги можуть обрати самостійно: онлайн-листівка, відеопривітання, організація зум-конференції чи аудіофайл з приємними словами. Чудово буде, якщо кожен обере свою ідею – це допоможе зробити свято особливим та емоційно яскравим.

Ви можете використати одну ідею у своєму сценарії, або й всі. Головне – бути щирим та від душі хотіти зробити дітям незабутній випускний.

Джерело.


Повернутись вверх