facebook

Безкоштовне навчання за кордоном для українців у 2022 році: як вступити

Безкоштовне навчання за кордоном для українців у 2022 році: як вступити

Від початку військової агресії, щоб допомогти Україні десятки закордонних університетів спростили умови вступу для українських абітурієнтів, надали стипендії для безкоштовного навчання за кордоном, виділили додаткові місця. Як вступити до університету за кордоном безкоштовно, в матеріалі ТСН.ua.

Для координації вступу українців за кордон декілька провідних вишів України разом з урядом створили програму допомоги українським абітурієнтам Ukrainian Global University (UGU). Згадана програма допомагає українцям вступити до іноземних навчальних закладів за умови, що випускники повернуться до України після навчання. Серед вишів, які беруть участь у цій програмі: Стенфорд, університет Піттсбургу, університет Торонто, університет Парижа (Пантеон-Сорбонна), виші  Німеччини, Італії, США, Канади, інших країн.
Що пропонують університети для українських громадян в межах програми UGU

  • Програми навчання. Більшість програм – бакалаврські та магістерські, але є і програми PhD і навіть для навчання в старших класах. Зараз, наприклад, йде набір на літні програми та на осінь 2022 року. У виші можна вибрати будь-яку програму, але треба мати на увазі, що кількість місць на кожному факультеті обмежена – від 10 до 20 місць для бакалаврів, декілька PhD на факультет. Навчання англійською мовою чи інших мовах залежно від країни, де перебуває навчальний заклад.
  • Стипендії, що покривають вартість навчання і проживання в країні. 
  • Спрощену процедуру вступу, подовження термінів вступу для тих українців, які не встигають надати документи в межах вступної кампанії.
Чтайте також:  Потрібен механізм для зарахування стажу вчителям, які наразі працюють за кордоном, - Ірина Верещук

Як вступити за кордоном на безкоштовне навчання за програмою Ukrainian Global University
Для вступу потрібно пройти два етапи – попередній етап відбору та етап вступу безпосередньо до вишу.

Відбірковий етап вступу відбувається дистанційно та триває декілька тижнів. Насамперед на сайті Ukrainian Global University потрібно заповнити анкету, яку розглядають від 10 днів і більше. Після пройти тест на знання англійської мови Duolingo English Tes на платформі Duolingo. Тест складається з 5 типів завдань – writing, speaking, listening, reading, vocabulary. Додаткове тестування у більшості вишів не потрібно, оскільки UGU гарантує, що всі учасники, які успішно пройшли вибірковий етап, мають достатній рівень англійського. Мінімальний бал, який потрібно отримати – 85.  Якщо абітурієнт отримує прохідний бал, його запрошують на інтерв’ю з представниками  UGU та волонтерами з різних країн.

На другому етапі після вибіркового етапу, UGU надає університетам список кандидатів, які рекомендовані до зарахування. Після цього абітурієнти отримують інструкцію для вступу до вибраного вишу.
За якими критеріями відбирають абітурієнтів
Крім знання англійської мови, важливо мати хороший середній бал у виші чи в школі. У кожного навчального закладу свій мінімальний поріг.

Виявлення мотивації вступників – основна мета співбесіди. Головна умова участі в програмі – повернення до України, тому кандидати повинні довести, що хочуть повернутися на батьківщину. Припускається, що на етапі, коли кандидати будуть зараховані до університетів, найімовірніше потрібно бути оформити відповідні документи про це.
Як вступити за кордон одразу після школи 
Після 11 класу українські школярі зможуть вступати до коледжів чи університетів. Крім цього перед вступом до вищого навчального закладу абітурієнти можуть вступити до школи-інтернату (11-12 клас), що і радить робити UGU. Річ у тому, що за кордоном школярі закінчують навчання в середній школі у віці 18-19 років.
Чи можуть українці, які перебувають за кордоном, брати участь у вступі за програмою
Будь-який школяр, не залежно де він перебуває – в  Україні чи за кордоном може скористатися цією програмою. Крім того, випадки абітурієнтів у яких  через війну втрачені документи також будуть розглядатися та вирішуватися окремо.

Чтайте також:  "Навіщо мені вчити ваш предмет?" Українка, яка працює у Великій Британії, назвала суттєву проблему системи освіти в Україні


Повернутись вверх