facebook

Які освітяни на окупованих територіях вважатимуться колаборантами – розʼяснення від Мінʼюсту

Які освітяни на окупованих територіях вважатимуться колаборантами – розʼяснення від Мінʼюсту

Освітяни, які працюватимуть у закладах освіти в окупації, не вважатимуться колаборантами.

Про це заявила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць в інтерв’ю для “Укрінформу”, пише УП Життя.

“Колаборант – це той, хто співпрацює або очолює органи якоїсь новоствореної квазіреспубліки.

Якщо ж людина навіть в окупації просто продовжує належно виконувати свої обов’язки, покладені на неї державою Україна, – тут про колабораціонізм не йдеться”, – наголосила Коломієць.
За її словами, людина, яка не змогла покинути тимчасово окуповану територію і не вчиняла антиукраїнських дій в умовах окупації, вважається заручником трагічних обставин, а не колаборантом.

“Колаборація – це умисна діяльність, коли людина фактично робить усе, аби підірвати суверенітет держави й зокрема – отримати з цього собі якийсь зиск.

Йдеться про людей, які, маючи можливості, вчиняють активні дії для захоплення територій і зокрема співпрацюють з окупантом, аби ще й отримати якісь посади. Серед іншого також передають йому матеріальні ресурси”, – розтлумачила Коломієць.

Вона зазначила, що під дію статті Кримінального Кодексу щодо колабораціонізму не підпадатимуть педагоги та інші працівники, які в окупації продовжили працювати на користь України.

Чтайте також:  Реформа старшої школи: в МОН назвали три вагомі причини переходу на 12-річну систему освіти

“Логічно, що, якщо людина не причетна до захоплення території, не здійснює активної передачі Росії документів, майна і всього іншого, що належить Україні, то вона просто заручник цих трагічних обставин”.

Отже, якщо вчитель в окупації продовжує навчати дітей за українською освітньою програмою, він не вважатиметься колаборантом.

Проте покарання понесуть педагоги, які спеціально пропагують російські наративи в закладах освіти, підтримують тимчасову окупацію та навчають дітей за російською програмою.

Окрім того, заступниця міністра юстиції роз’яснила на прикладі, чи вважатимуться колаборантами громадяни, які працюють в окупації й отримують зарплату в російських рублях:

“Є різні випадки. Якщо робітник гайки вкручує десь на заводі й за це зарплату отримує в рублях, то він же нічого протизаконного не чинить, цілісність України й нашу незалежність не підриває, просто в нього так складаються обставини.

Ми ж всі чудово розуміємо, що не в кожного є фізична та сімейна можливість виїхати з окупації – наприклад, батьки прикуті до ліжка або інші аспекти, які можуть людину не пускати”.

Нагадаємо, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявляв, що за освітянами, які перебувають на непідконтрольних Україні територіях, збережуть зарплату та посаду.

Слава Україні!

Героям слава!

Чтайте також:  У Раді заявили про масове закриття сільських шкіл: “Не можуть працювати якісно“

Переможемо!

Джерело.


Повернутись вверх