facebook

Ви цього могли не знати: 10 найцікавіших фактів про Великдень

Ви цього могли не знати: 10 найцікавіших фактів про Великдень

24 квітня в Україні відзначають одне з найбільший християнських свят – Великдень. Історія цього свята довга та звивиста, тому існує значна кількість цікавих та навіть неочікуваних фактів про Великдень.

Великдень – найдовше свято в церковному календарі

Відповідно до канонів у великодній період входять дати від Світлого Свята Христового Воскресіння до дня Вознесіння Господнього на небеса, тобто святкування триває цілих 40 днів. У цей період люди христосуються, славлять Господа та відвідують богослужіння.

Ритуал “христосування” – один із найстаріших

Цей ритуал полягає в тому, щоб люди поцілували одне одного тричі в щоку зі словами “Христос Воскрес!” – “Воістину Воскрес!”. Його також називають “святим поцілунком”, оскільки вважається, що коли “христосаєшся”, то ділишся з іншим світлою новиною про воскресіння Христа.

Походження звичаю розфарбовувати яйця

Вважається, що перше великоднє яйце Марія Магдалена принесла римському імператору Тиберію. Вона вперше прийшла до нього та розповіла про воскресіння Христа, він вигукнув, що це неможливо так само, як і червоне яйце. Тоді одразу ж звичайне куряче яйце, яке імператор тримав у руці, почервоніло.

Різниця між крашанками та писанками

Писанки – сирі яйця, які розфарбовують бджолиним воском та фарбами, а потім витягують середину. Їх прийнято дарувати одне одному.

Чтайте також:  "Це пережиток СРСР": у мережі виникла дискусія через пропозицію скасувати урок "Основи здоровʼя"

Крашанки – це круто зварені яйця, які фарбують найчастіше в один колір без візерунків.

Найбільшу паску України спекли в 2013 році

У місці Харцизьк, що на Донеччині, виготовили паску вагою 2 тонни 880 грам. Для такого гіганта знадобилося 1,5 тонни борошна, близько 7500 яєць, 300 кг родзинок, 3 кг ваніліну та 35 кг дріждів.

Найстарішу паска у світі виготовили в 1821 році

Як не дивно, вона збереглася й до наших днів. Її приготував булочник Вільям Скіннер. Його пра-пра-правнучна зберегла сімейну реліквію. Цікавим є ще те, що паска пахне, ніби свіжа, і навіть не має плісняви. На ній можна розгледіти зображення хреста.

Короткі цікаві факти про святкування Великодня у світі:

  • Звичай дарувати одне одному фарбовані яйця вигадали не християни – його принесли до нас зі Стародавнього Єгипту та Персії.
  • Англійською Великдень називається Easter – ця назва походить від імені англо-саксонської богині зорі Eostre.
  • Багато європейських країн вважають символом Великодня ягня – часто на тематичних листівках зображують цю тварину поруч із хрестом та написом “Agnus Dei”, що означає “Агнець Божий”.
  • Найвідоміші великодні яйця були створені Петером Карлом Фаберже 1883 року.

Джерело.


Повернутись вверх