facebook

На Великдень і на щодень: 15 ідей поробок із найпростіших матеріалів

На Великдень і на щодень: 15 ідей поробок із найпростіших матеріалів

Не маєте матеріалів для творчості? Не біда, ми зібрали ідеї для поробок із найпростіших матеріалів! Ці творчі роботи відволічуть дітей від негативу, знизять тривогу та піднімуть усім настрій. Пропонуємо поробки до Великодня та просто на щодень.

Діти не завжди можуть вольовим зусиллям контролювати свій емоційний стан, тож дорослі мають стати для них сильною опорою в ці складні часи. Для цього слід частіше створювати ситуації, в яких хлопці й дівчата могли б встановлювати над чимось контроль і відчувати себе в безпеці. Майстрування, малювання, ліпка та інші види творчості допоможуть опинитись у моменті: «Я створюю свій світ», «Тут і зараз я почуваюся у безпеці».

Оскільки стрес руйнує уяву та знижує когнітивні можливості людини, не варто змушувати себе придумувати щось, перебуваючи в стані нервового напруження. Можна просто дивитись на класні приклади творчості й починати робити щось власними руками. Так ви наново запустите сенсорну систему та почнете трішечки згодом не просто слідувати зразку, а намагатися створити своє, і це важливо. Бо якщо дитина починає щось конструювати, придумувати – значить, її психічний стан нормалізується. Творчість та всі маніпуляції, які робитимуть діти, дозволять їм краще відчувати своє тіло та позбутись тривожності, яку не під силу подолати онлайн-іграм.

Маленькі секрети перед творчим зануренням
Поробки не потребують багато часу для виготовлення. Симпатичні, милі, емоційно заряджені – їх хочеться робити, щойно бачиш картинку. Концентруватись на виконанні великого проєкту дитині зараз може бути складно, а ось зробити щось невеличке, відчути бажання та успіх – це надважливо зараз.

Ви створили щось чудове й гарненьке? Із цим варто погратись! Процес гри теж буде пов’язаний із доторками, рухом, спонтанністю у самовираженні. І це теж цінно, бо в стані стресу спонтанність «спить».

Усі матеріали для поробок – доступні й мінімально затратні, – чим ало дітей покинули домівки, і, на жаль, не мають доступу до різноманітних творчих матеріалів. Навіть вирізки з газет можуть слугувати поштовхом до творчості й запобігати наслідкам стресу, в якому знаходилась малеча. Можна використовувати практично все, що під рукою. Творити можна і вдома, і в бомбосховищі, і на вулиці. Вік дітей теж не грає ролі – поробки можуть відрізнятись складністю.

Чтайте також:  Чи піднімуть зарплати вчителям у 2024 році...

Ви можете як давати інструкцію, так і просто дати дитині матеріали й матеріали та запропонувати щось сконструювати. Вчителі чи батьки можуть записати відео, як це зробити та запропонувати дітям відстворити.

Будь-яка творчіть – акт. Коли людина відчуває розслаблення, а напруга мінімізується – починається медитація. Потім можна пробувати навчитись переносити цей приємний стан на побут, стосунки або для навчання.

Добре, якщо творчість проходитиме в співпраці – дітей і дорослих, дітей з іншими дітьми. Адже в єднанні відчувається взаємна підтримка та емоційний контакт. Діти отримують задоволення від процесу творчості.

Дуже хочеться, щоб наші діти війни зараз менше гралися в саму війну та більше часу віддавали творчості. Адже їхнє майбутнє має бути націлене на створення, а не на руйнацію. При цьому вчитись відстоювати свої межі та країну теж дуже потрібно.

Великодні зайчики
Що знадобиться:

Газети, журнали, фарби, кольоровий папір, нитки, ножиці, клей.

До Великодня можна прикрасити й декорувати оселю, навіть тимчасову, ось такими милими зайченятами й кроликами. І очам приємно, і інтер’єр вмить повеселішає.

Неслухняні курчата
Що знадобиться:

Фарби, олівці та фломайстери, ножиці, нитки для в’язання, склянки, кольоровий папір.

Ще одна прекрасна поробка до великодніх свят. Курчаток можна малювати пластичковою виделкою і пальчиками, вирізати, майструвати з ниток і навіть “вирощувати” в склянках.

Колажі та аплікації зі рваного паперу
Що знадобиться:

Газети, журнали, аркуші картону чи паперу, на які ви будете наклеювати аплікації.

Ця творча поробка захоплює увагу дітей на всі сто, розвантажує психіку, тренує уяву і розправляє крила фантазії.

Домашній пластилін
Якщо у вас є лише борошно та вівсянка, можна приготувати домашній пластилін. Це, напевно, один із найпростіших рецептів, і він не вимагає варіння.

Ви отримаєте липке пластилінове тісто з унікальною текстурою.

Якщо забажаєте надати йому ще більшу текстуру, додайте невелику кількість кукурудзяного борошна або кави.

Як і з чого приготувати?

1 склянка борошна;
2 склянки вівсянки;
1 склянка води;
Змішайте борошно та вівсянку в мисці. Поступово замішуйте у воду. Замісіть до однорідності та додайте харчовий барвник, якщо хочете. Вівсяне тісто можна використовувати знову, якщо воно зберігається в холодильнику.

Чтайте також:  Від "камер зберігання" до місць розвитку: в Україні готують масштабну реформу дитячих садків

«Джинсові звірята»
Що знадобиться:

Старі джинсові речі, ватні диски, нитки, гудзики.

Якщо у вас є непотрібні старі джинсові речі, які ви вже не можете використати чи запропонувати їх комусь, можна зробити з дітьми аплікації з тканини. Оченята тваринок можуть бути у вигляді ватних дисків із гудзиками, а хвостики зробіть із цупких ниток.

«Песики, коти і білченята»
Що знадобиться:

Ці поробки з паперу в клітинку робити дуже легко – вам знадобляться лише аркуші із зошитів, ручка та ножиці.

 

Чарівні малюнки пальчиками
Запропонуйте дітям малювати пальчиками і ручкою/олівцем/ фломастерами. Якщо немає фарб, то їх можна виготовити вдома. Можна малювати цілі історії.

Як зробити домашні пальчикові фарби?

Основою для фарб може бути: борошно, крохмаль, рідке мило, крем для гоління.

Можна використовувати готові харчові барвники або ті, які зроблені, наприклад, з куркуми, бурякового соку тощо. Як можна отримати основні кольори:

Синій: чиста вода, гліцерин, червона капуста;

Червоний: буряковий сік, лимонна кислота;

Жовтий: чиста вода, гліцерин, куркумін.

Рецепт 1

Від 1/2 до 1 склянки борошна
2 чашки чистої води.
Борошно і вода. Змішайте 1/2 склянки борошна з невеликою кількістю води, щоб не було грудок.
Потім додайте воду, що залишилася. Помішуйте на середньому вогні до загусання. Це займе всього лише кілька хвилин. Якщо вам необхідна додаткове борошно, можете трохи додати, поки не досягнете бажаної консистенції.
Барвники. Підготуйте баночки для барвників. Для фарб поекспериментуйте з буряковим соком, куркумою, червоною капустою і іншими продуктами, які кольорові на вигляд.
Фарби. Додайте в готову суміш борошна з водою 6 – 8 крапель одного кольору, і дивіться, що виходить. Потім додавайте барвник, поки колір вас не влаштує.
Рецепт 2

Змішайте 2 склянки борошна, 2 пакетика харчового барвника, 1/2 склянки солі, 3 склянки окропу, 3 столові ложки олії.
1/2 чашки кукурудзяного крохмалю або іншого 2 чашки води.
Рецепт 3

1/2 чашки кукурудзяного крохмалю або іншого, 2 чашки води, рідкий харчовий барвник.
Змішайте крохмаль і воду в каструлі і варіть до тих пір, поки суміш не загусне. Дайте охолонути, а потім додайте харчовий барвник.

Об’ємні портрети тваринок
Що знадобиться:

Лотки для яєць, фарби, ручки, кольоровий папір, клей

Зараз діткам дуже корисно робити щось руками, тож запропонуйте їм і такий цікавий варіант для творчості.

Чтайте також:  «Заклад освіти - не богадільня», - відомий освітянин ЗА введення штрафів за негідну поведінку дітей у школі

«Газетна чудасія»
Що знадобиться:

Газети та ручка

Якщо під рукою немає кольорового паперу, ви можете зробити з дітьми звірят навіть із газетного паперу. Лапки, вуса, оченята можна домальовувати ручкою.

«Коти, нитки і ти»
Що знадобиться:

Картонна основа, кольорові нитки, ручки, ножиці, олівці (розмальовувати очі, язички).

Тільки подивіться, що можна зробити з дітьми з картонної основи та ниток! Якщо немає картону – використайте будь-який пакувальну картонну упаковку.

Крутезні оригамі
Що знадобиться:

Кольоровий папір (можна і звичайний) або газети чи журнали.

Разом із дітьми ви можете зробити героїв казки, а потім її інсценізувати.

Ось відеоприклад:

 

«А що цей чоловічок робить?»
Що знадобиться:

Кришечки від пляшок, сірники чи палички

Запропонуйте дітям створити різних чоловічків і придумайте, що ж вони цікавенького роблять, куди йдуть і навіщо. У вас вийде класний сторітелінг.

«Аплікації в стилі Енді Воргола»
Що знадобиться:

Журнали, газети, клей-олівець

Як щодо творчості в стилі поп-арт? Зробіть з дітьми аплікації, поєднуючи незвичайні зображення. Ставте запитання: «На що це схоже?»

Домалюйте аплікацію. Творчі дії сприятимуть зменшенню дитячої тривожності і, можливо, допоможуть уникнути потенційних наслідків ПТСР.

Підводний світ
Що знадобиться:

Папір, фарби, ручки, клей

Це дуже прості, але яскраві поробки з паперу, і їх легко виготовити з дитиною. Можна використовувати будь-який папір, а якщо немає кольорового – розмалювати фарбами білий.

Контурне малювання
Що знадобиться:

Папір, фарби, ватні палички

Якщо немає пензликів, але можна знайти фарбу – запропонуйте дітям цікавид вид малювання – контурне. Можна малювати паличкою, ватною паличкою. Потрібно намалювати контур будь-якого предмету, а потім розфарбувати різнокольоровими крапками.

«А що це тут сталось?»
Що знадобиться:

Аркуші білого паперу, журнали та газети, клей-олівець

Аплікації-домальовки. Якщо у вас є старі журнали, газети, – виріжте з дітьми зображення, наклейте на аркуш паперу і домалюйте. Придумайте історію.

Такі історії можна створювати онлайн і ділитися ними.

«Юні архітектори»
Що знадобиться:

Сірники, палички, шматочки пластиліну чи солоного тіста.

Переключайте дітей на створення об`єктів! Зробіть геометричні фігури із сірників чи знайдених на подвір`ї паличок та шматочків солоного тіста чи домашнього пластиліну.

Джерело.


Повернутись вверх