facebook

Онлайн-урок в умовах війни: оцінки, домашні завдання, ресурси

Онлайн-урок в умовах війни: оцінки, домашні завдання, ресурси

Попри складні й часто неможливі умови праці, українські освітяни, школярі і студенти повертаються до навчання. Станом на 12 квітня до дистанційного навчання в українських школах повернулись понад 3,5 мільйони учнів.

У сьогоднішніх реаліях учителі мають не лише навчити нового, а й знайти підхід до стривожених школярів. Як дозувати навантаження під час онлайн-уроків у часи війни? Чи ставити оцінки і чи давати домашні завдання? Які онлайн-ресурси використати, щоб учні добре засвоїли урок?

На сайті «Освіторія» занотували корисні поради з вебінару від EdEra «Ефективне онлайн-навчання в умовах війни». Зібрали основні тези з цього матеріалу.

Більшість занять мають бути орієнтовані на повторювання. Так ви створите «ситуацію успіху», адже учні оперуватимуть інформацією, яку вже знають.

Варто утриматись від негативних оцінок та домашніх завдань.

Ставтесь до розсіяності учнів із розумінням. Як і до своєї! Бути зібраними на 100%, як до 24 лютого, може й не вийти. Це абсолютно нормально.

Поговоріть про почуття та емоції дітей у ці часи. Можете розповісти про базові потреби людини, про те, чому кожен із нас може почуватись так чи інакше.

Підтримуйте гігієну користування гаджетами. Наприклад, якщо у вас 4 онлайн-заняття по 30 хвилин на день разом із дітьми, зробіть усе, щоб діти під час перерви відходили від планшетів, телефонів і ПК.

Чтайте також:  Як прізвище впливає на оцінки в школі: несподівані результати дослідження

Дотримуйтесь адекватних навчальних навантажень і транслюйте впевненість: «Ми все встигнемо».

Розмова з учнями про війну – що можна казати, а що ні?

Яна Хіжінська, яка викладає в Unique School, розповідає, що в їхній школі стараються детально розповідати учням, як працює та як влаштована армія України, яку зброю використовує. У школі навіть увели курс під назвою «Супергерої безпеки» – з нього о 09-00 починається кожен навчальний день, і він адаптований до віку школярів.

– Ми не забуваємо про науковий підхід: на питання «Що ж ми зробимо з тими сотнями танків, які прийшли в нашу країну?», відповідь: «Наші війська знищать їх ось такою зброєю (не банкою огірків, не палицею, не шаманськими танцями) – для цього є спеціальна зброя. Вона працює ось так. Саме тому ми чуємо звуки, які можуть лякати. Але нас із вами захищають, обороняють.

Важливо говорити дітям правду, адже якщо ми не скажемо всієї правди – вони дофантазують. Дорослим, зі свого боку, важливо зберігати позитивну риторику, але не обіцяти див, якщо немає гарантій.

Корисні сервіси для натхнення:

Ось перелік безкоштовні онлайн-курсів для шкільного навчання та власного розвитку.

Campster – гейміфікована онлайн-платформа з курсами мов, інтернет-маркетингу, копірайтингу, фотошопу.

Чтайте також:  Чому остання парта поводиться погано?

Kiron – безкоштовні курси для українців, які переїхали до інших країн, та всіх, хто постраждав від війни. Там є курси вивчення мов та програмування.
Coursera – понад 5200 курсів від університетів.

Креативна практика – онлайн-платформа для освіти та кар’єри в креативних індустріях. У доступі курси «Основи дизайну», «Графічний дизайн», «UX/UI. Проєктування і дизайн інтерфейсів», «Робота з Illustrator» та інші.

Додаток VOS. Серед інструментів – ведення щоденника, трекер настрою, афірмації, дихальні вправи, звіти про самопочуття. Українцям дають доступ до преміум-версії.

Doctor Online – мобільний сервіс моніторингу здоров’я, у підтримці якого працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, кардіологи, ендокринологи, гінекологи, невропатологи. Українці можуть отримувати консультації безкоштовно – в чаті чи за допомогою відеозв’язку.

Джерело.


Повернутись вверх